Sajnos most már egyre rövidebbek a nappalok, és egyre hosszabb ideig van sötét, így hát minden percet ki kell használni, amit a kertünkben tölthetünk, mielőtt végérvényesen beköszönt a tél. Azért is nagyon fontos ez, mert a teendőink száma ebben az időszakban még nem csökken egyenesen arányosan a világos órák számával, így hát van munka bőven.

Különösen azért, mert ilyenkor kell megvédeni a kertet a téli fagyoktól, és előkészíteni a tavaszra. Azonban, ha most rászánjuk az időt, egyrészt ki tudjuk tolni egy kicsit a kerti munkák szezonját, így talán nem fog annyira hamar hiányozni majd, amikor beköszönt a tél, másrészt az enyhe időben a sok feladat is hamarabb készen lesz. Használjuk hát ki a kellemes időjárás adta lehetőséget, és segítsük elő a jövő évi bőséges termést.

Ezeket a feladatokat kell most elvégezni

1. Most még fokozatosan zajlik a szőlő, az alma, a körte és a birs betakarítása, így oda kell figyelni rá, hogy a gyümölcsök téli tárolását fagymentes, jól szellőző helyiségben oldjuk meg, amelyet jó alaposan ki kell takarítani, mielőtt megkezdenénk a gyümölcsök felhalmozását benne.

Amíg az időjárás még kedvező, és nincsenek éjszakai fagyok, használjuk ki az időt, és szellőztessük át minden nap a helyiséget. Arra is figyeljünk oda, hogy nem elég egyszer szépen elrendezni az almákat, körtéket, és minden egyéb, télire eltárolt zöldséget és gyümölcsöt, hanem ezeket legalább kéthetente át is kell vizsgálni, hogy az esetlegesen romlásnak indult gyümölcsök és zöldségek ne fertőzzék meg a többieket.


virághagymák

A tavaszi hagymásokkal is van teendő még szeptemberben. Fotó: Pixabay

2. A gyep telepítésével most már inkább várjunk. Viszont az előkészítő munkálatokat kitűnően el tudjuk végezni, így hát trágyázzuk meg és alaposan ássuk fel a talajt, majd a gyomos területeken végezzük el az egy-két hetet igénybe vevő vegyszeres gyomirtást. Azonban már ne vessük el a fű magjait, hiszen azok már nem fognak tudni kellőképpen megerősödni a hideg előtt, így azt hagyjuk tavaszra.

3. Gondoljunk a teleltetést igénylő növényeinkre. Készítsük elő számukra azt a helyet, ahol majd telelhetnek, de még ne tegyük be őket oda, csak akkor, amikor már várhatóak az őszi fagyok. A kinti, cserepes növényeket most már ne metsszük meg és ne is ültessük át, sőt, tápoldatozásra sincs most egy ideig szükségük. Ezeket a feladatokat majd csak tavasszal kell és szabad elvégeznünk.

4. Gyűjtsük össze a szép, száraz leveleket és bogyós gyümölcsöket, szárítsuk meg őket, és használjuk fel a lakás dekorálásához.

5. Mivel ilyenkor a veteményeskertben a legtöbb ágyás üresen áll, ideje rendbe tenni ezeket, és felkészíteni őket a tavaszi vetésre. Az ágyásokat alaposan fel kell ilyenkor ásni, vagy kultivátorral mélyen fel kell lazítani. A nagyon laza homoktalajok esetében ezt ne végezzük el, mert a tél, erős szelek képesek az ilyen talajt erősen károsítani a megművelés után, melyet deflációnak nevezünk.

A megművelt talajokat takarással védjük az átfagyás ellen, melyre kiválóan fel tudjuk használni a a félig érett komposztot, vagy a lehullott faleveleket is. A takarás azért nagyon fontos, mert kedvezően hat a talajban levő élőlények áttelelésére, ezen kívül tárolja a talajban lévő nedvességet.

6. A virágoskertben sem maradunk munka nélkül. Szeptemberben még szét tudjuk ültetni az íriszeket, átültethetjük a pünkösdi rózsákat. ekkor ültethetjük még el a tavaszi hagymásokat, és keríthetünk sort a bokrok és a fák telepítésére is. Amikor a talaj hőmérséklete 15 Celsius-fok alá süllyed, a tavaszi virágok hagymáit el tudjuk ültetni. Azonban ügyeljünk rá, hogy mindig csak egészséges hagymák kerüljenek elültetésre. Nem árt, ha egy kis trágyát teszünk a földbe, mielőtt elültetnék a hagymákat.

De ne csak a tavaszra gondoljunk, hiszen ősszel is szeretnénk szépnek látni a kertet és a virágládákat. A téli árvácskát, a virágzó kálát, a virágzó káposztát, és a krizantémot is nyugodtan választhatjuk, ha igazán színessé szeretnénk varázsolni a kertünket, vagy a balkonládát ősszel. Az ősz a legmegfelelőbb évszak a fák és bokrok telepítésére is, hiszen ez az időszak kedvez a gyökerek megfelelő fejlődésének, és lehetővé teszi a növény megtelepedését tavaszra. Azonban az öntözésről ne feledkezzünk meg, különösen, ha nagyon száraz az idő. Ilyenkor már ne kezeljük műtrágyával a fákat és a virágzó cserjéket, hiszen csak így lesz esélyük felkészülni a télre.

7. Távolítsuk el a levirágzott egynyári növényeket és kerüljenek be nyugodtan a komposztba. De ne csak a növényeket, a gyomokat is folyamatosan tüntessük el a kertből.

8. Miután befejeztük a nyári zöldségek betakarítását, ne hagyjuk kihasználatlanul a veteményes ágyásait. Telepítsünk olyan talajtakaró növényeket, mint amilyen a lóhere, a tehénborsó, a szójabab vagy a bükköny, hiszen ezeket tavasszal beleszánthatjuk a földbe, így ezek a nitrogén-termelő növények szerves anyagokkal és tápanyaggal látják majd el a veteményesünk növényeit, télen pedig meggátolják, hogy ellepjenek bennünket a gyomok.

ásás ásóval

Az őszi ásás alapozza meg a jövő évi gyümölcs- és zöldségtermést. Fotó: Pixabay

Ezért fontos ősszel is törődni a talajjal

Ősszel azért fontos törődni a talajjal, mert azzal sokat tehetünk a talaj szerkezetének javításáért, és ekkor tudjuk pótolni a növények által kivont tápanyagokat is, sőt, még a gyomokat is ilyenkor tudjuk a legjobban megfékezni. A dísznövények és zöldségfélék gyökere a talaj felső 30-35 centiméterében van, így itt egyenletesen elmunkált, porhanyós, jó levegő- és vízgazdálkodású, elegendő tápanyaggal ellátott talajra van szükségük. Ezzel szemben a gyümölcsfák és a szőlő gyökérzete mélyebbre nyúlik, de ennek ellenére, a tápanyagot felvevő hajszálgyökereik nagy része ebben a felső talajrétegben helyezkedik el. Éppen ezért nagyon fontos, hogy mennyire gondozzuk a talajt, hiszen ezen múlik, milyen és mennyi termésünk lesz jövőre.

1. Nagyon fontos tehát, hogy ne hagyjuk bent a gyomokat a talajban, hiszen ezek szétszórják a magvaikat, és jövőre még több gyommal kell megküzdenünk.

2. A növényi maradványok se maradjanak bent a talajban, hiszen ezek nagy része fertőzött lehet. Hasonlóan járjunk el a lombokkal is. A fertőzött levél ne kerüljön a komposztba, vagy talajtakarónak, de az egészséges leveleket nyugodtan használhatjuk talajtakarásra, és a komposztban is kiváló szolgálatot tehetnek.

3. Nagyon fontos őszi feladat az ásás. Ha tehetjük, az egész kertet alaposan ássuk fel, és ne hagyjuk ki a gyümölcsfák környékét sem, azonban nagyon ügyeljünk a növényeinkre, hogy az ásóval nehogy megsértsük a gyökereiket.

Ha nem szeretnénk kézzel végezni, kiváló megoldás lehet a motoros rotációs kapa használata. Azonban legalább kétévente ajánlott mélyebben is felásni és megforgatni a talajt. Ez azért fontos, mert ekkor tudjuk fellazítani az év során megtömörödött felső talajréteget, és a talaj ezáltal sokkal jobban fel tudja venni az őszi és a téli csapadékot, mely által tudjuk majd biztosítani tavasszal a növényink számára az erőteljes növekedést.

A növények gyökereinek ráadásul nemcsak nedvességre, de levegőre is szüksége van. A talajban zajló biokémiai folyamatokhoz is szükség van oxigénre, melyhez kiváló megoldás a talaj felásása, lazítása és forgatása. Az ásás ráadásul arra is kiváló módszer, hogy a talaj felszínén és felső rétegében lévő szerves anyagok le tudjanak kerülni a mélyebb rétegekbe, és a talajra szintén ősszel kiszórt trágya is le tudjon oda hatolni, ahol a növények gyökerei helyezkednek el.

Jó munkát és bőséges termést kívánunk!