Tartsd közel a barátaidat, de még közelebb az ellenségeidet, tartja a mondás. Ez pedig sajnos igaz a kártevőkre is. Elkerülni biztosan nem fognak minket, így hát érdemes minél több információt begyűjteni róluk, hogy készek legyünk felvenni a harcot, és ne vérezzünk el a velük szemben folytatott háborúban.

A poloskákért igen kevesen rajonganak. De akár hívjuk őket, akár nem, biztosak lehetünk benne, hogy előbb vagy utóbb, meg fognak jelenni, és ezt nem kis számban fogják megtenni. Amint jön egy kis lehűlés, ők máris csatasorba állnak, hogy megkeserítsék az életünket. Így hát itt az ideje hogy minél többet megtudj róluk, és arról, hogyan védekezhetsz ellenük.

A címeres poloska alakjáról kapta a nevét. Fotó: 123rf.com

A poloskáknak számtalan változatával találkozhatsz, ám a leggyakoribb a címeres poloska. Ezek az Ázsiában őshonos rovarok világszerte elterjedtek. Leggyakrabban barnás, vagy zöldes színűek, alakjuk pedig leginkább egy címerre hasonlít, innen ered a nevük is.

Nem kell hozzá hetedik érzék, hogy megérezd a jelenlétüket. Jellegzetesen erős és kellemetlen szagukat egy aldehideket tartalmazó zsíros váladéknak köszönhetik. Mi már kevésbé köszönjük, mert ha magunkról megfeledkezve megfogjuk, vagy összenyomjuk őket, a szag hosszasan elkísér minket. Veszély esetén ez a folyadék kilökődik a rovar testéből, mert azt gondolja, ez majd megvédi őt a további támadásoktól. Így hát, ha látsz egy poloskát, bánj vele kesztyűs kézzel, így megóvod a bőröd az órákon át tartó szagtól.

Az otthonunkba bejutva nagyon szeretnek a legszűkebb résekben megbújni, így elég nehéz mindegyik példányra ráakadni. Sokat a tavaszi nagytakarítás során találunk csak meg, megszáradva. Bosszantó és gusztustalan a jelenlétük, azonban a mezőgazdaságban ennél jóval nagyobb károkat okoznak. Előszeretettel vetik rá magukat a termésre, és pusztítják azt végeláthatatlanul. Kiszívják a növényi nedveket, és a gyümölcsöket is nagy élvezettel dézsmálják.

 A poloska kitűnően bújócskázik.

A poloska kitűnően bújócskázik. Fotó: 123rf.com

Bár büdösek, az emberre ártalmatlanok. Viszont rájuk nézve csak mi, emberek nem vagyunk ártalmatlanok. Egyéb, természetes ellenségük nincs. Így hát a mi kezünkben van a sorsuk.

Az otthoni csodafegyver ellenük nagyon egyszerűen előállítható. Szerezz be egy félliteres, fúvófejes flakont. Töltsd meg félig langyos vízzel, és keverj bele fél kávéskanál ecetet és egy kávéskanál szódabikarbónát. Rázd fel alaposan és már készen is állsz a bevetésre. Fújj be vele minden olyan felületet, ahol be tudnak jutni az otthonodba, legyen szó ajtókról, ablakokról. Alaposan spricceld körbe a nyílászárókat, és nyugodtan fújj belőle a padlóra is, az ajtó előtti területeken. Ez a szer hosszú időre távol fogja őket tartani az otthonodtól.

A házi veteményest lefedheted ellenük sűrű szövésű hálóval, amin biztosan nem tudnak keresztüljutni. Mivel a poloskák tényleg bárhol ott lehetnek, előfordulhat, hogy a vállad mögötti polc rejtekében éppen ezt a cikket olvassák. Így hát, gondolnunk kell arra, hogy nehogy a diszkrimináció vádjával illessenek minket, és meg kell említenünk, hogy bár elég hihetetlen, de bizony léteznek hasznos poloskák is. A kéttüskés poloska például segít a hernyók elpusztításában.