Ha van egy kis kertünk, vagy csak egy cserépnyi hely a teraszunkon, erkélyünkön, akkor ott nagy valószínűséggel helyet kap pár paradicsom palánta is. Ez pedig nem is csoda, hiszen igazán fantasztikus érzés, amikor csak pár lépést kell megtennünk, és máris az asztalra kerülhet a saját kezűleg termesztett paradicsomunk.

Ráadásul ez a paradicsom pontosan a tökéletes érettségi fokában kerülhet a tányérunkra, vagy az ételünkbe, és még azt is pontosan tudni fogjuk, hogy mivel volt, vagy éppen nem volt kezelve. A vitaminpótlásunk is sokkal gördülékenyebb lesz, hiszen kevesen tudunk ellenállni egy csodásan érett paradicsomnak, ami csak karnyújtásnyira van tőlünk, így akár egy kerti séta, vagy a kerti munka közben is jól fog esni beleharapni. Ráadásul a gyerekeket is könnyebb rávenni, hogy egyenek belőle, ha saját maguk ültették el a palántát. És persze, ha saját maguk szedik le a paradicsomot.

Azonban ahhoz, hogy valóban paradicsomi állapotokban lehessen része a paradicsomunknak, meg kell adnunk neki, amire szüksége van, és meg kell tudnunk védeni az őt ért támadásoktól. Úgyhogy tudjunk meg minél többet a paradicsomról, és a termést fenyegető betegségekről és kártevőkről, hogy a sok munkának valóban beérjen a gyümölcse.

Így gondozd a paradicsomot

A paradicsom esetében nagyon fontos, hogy már az elején állítsunk mellé karót. Ha ugyanis nem segítjük a paradicsomot a karózással, a termés súlya alatt hamar a földre kerülhet a növény, amely egyenes út ahhoz, hogy elrothadjon, és vele a termés is.

A kacsolásról se feledkezzünk meg hiszen ez az egyik legfontosabb tevékenység a paradicsom körül. A paradicsom leveleinek tövéből úgynevezett hónaljhajtások nőnek, és ha ezek meg tudnak erősödni, akkor a bokor sűrűvé válik, amelyen nem tudnak keresztülhatolni a napsugarak, levegőtlen marad, és könnyebben támadják meg a gombás fertőzések is. Így ezeket le kell csipkedni, hogy a paradicsom kellően szellős legyen.

paradicsom betegség

A paradicsomot számos betegség és kártevő támadhatja meg. Fotó: Shutterstock

De a kellő mennyiségű öntözésről is gondoskodni kell, azonban úgy, hogy a paradicsom közben ne álljon a pangó vízben. Az öntözés során ügyeljünk rá, hogy csak a talajt öntözzük, különben a paradicsomok könnyen megrepedhetnek, elrothadhatnak, és a gombás fertőzések is hamarabb felüthetik a fejüket.


A paradicsom ágyását folyamatosan gyomláljuk, és rendszeresen vizsgáljuk meg a növény leveleit, termését. Ha nem tűnik egészségesnek, akkor egészen biztosan közbe kell lépnünk, ha nem akarunk lemondani a finom termésről.

Ezek a veszélyek leselkednek a paradicsomra

1. Gyapottok-bagolylepke

A gyapottok-bagolylepke hernyói körülbelül 3-4 cm hosszúak és zöldessárga színűek. Beleeszik magukat a paradicsomba, így azt már nem lehet elfogyasztani. A pajor nappal elbújik, este azonban nekilát a károkozásnak. Egyes fajai  a növény gyökérnyakát rágják meg, míg mások a leveleit, virágát és a termését. A leginkább környezetbarát megoldás, ha kézzel fogdossuk össze a hernyókat, de vásárolhatunk szexferomon csapdákat is, melyek jelzik a lepkék rajzását, és ez alapján meg tudjuk határozni, mikor érdemes permetezni.

2. Aknázómolyok

Az aknázómolyok jelenlétét az jelzi, hogy lyukakat látunk a paradicsom levelein. Az aknázómoly átlátszó vagy élénksárga színű, nagyon apró élőlény, így rovarirtó szerrel tudunk tőle megszabadulni.

3. Üvegházi molytetű vagy házi liszteske

A sárgás színű liszteske nagyon hasonlít a molyokra. Fontos, hogy mindig nézzük meg a paradicsom leveleinek fonákját is, hiszen ott találjuk meg őket is. A levélen keresztül szívják ki annak nedveit, így a növény nem tud növekedni, majd a levelei megsárgulnak, lehullanak, és sajnos a termés is elmarad. Rendszeresen, 2-3 naponta meg kell ismételni a permetezést, hogy véglegesen meg tudjunk szabadulni tőlük.

4. Mozaikvírus

A mozaikvírus jelei a sötét, gyűrűs foltok megjelenése a leveleken, illetve, hogy a levelek elsárgulnak. Sajnos a levelek le fognak hullani, így semmi sem védi meg a termést a napsugárzástól. A vírus a vetőmaggal is terjedhet, ezért nagyon fontos, hogy megbízható helyről szerezzük be azokat, a fertőzött növényeket pedig haladéktalanul távolítsuk el.

5. Verticilliumos levélhervadás

A levélhervadás hatására a paradicsom levelei megsárgulnak, a növény nem lesz képes vizet felvenni, így elszárad. A betegséget okozó gomba a talajban él, és több évig is képes ott életben maradni. A beteg növényt el kell távolítani.

6. Paradicsomvész vagy fitoftóra

A paradicsomvész okozója egy gomba, amely a paradicsom föld feletti zöld részeit fertőzi meg, így nincsenek biztonságban sem a levelek, sem a levélnyelek, de még a virág, a hajtás és a zöld termés sem. A leveleken szabálytalan, zöld, majd barna foltok jelennek meg, melyek mentén a levelek elhalnak.

paradicsom betegség

Fontos, hogy időben észleljük a paradicsomot ért támadásokat, mert úgy nagyobb eséllyel menthetjük meg a termést. Fotó: Shutterstock

A leveleken a gomba fehéres bevonata is látható lehet, melyről a leváló szaporító sejtek szétszóródva fertőzik a növényeket. Hatására a lomb úgy néz ki, mintha leforrázták volna, ezért kapta a nevét is a betegség. A gomba imádja a nedves növényfelületeket, így már néhány órával az öntözés vagy az esőzés után képesek a spórák csírázni.

Éppen ezért fontos, hogy csak a paradicsom tövét locsoljuk, és úgy ültessük el a palántákat, hogy azok kellően távol legyenek egymástól, hogy biztosítva legyen közöttük a légmozgás, így a növény hamarabb képes megszáradni. A betegség megjelenése után távolítsuk el mielőbb a fertőzött részeket, és semmisítsük meg azokat. A védekezés alapja a megelőző permetezés.

7. Hiánybetegségek

A nitrogén nagyon fontos ahhoz, hogy a paradicsom levelei kellően egészségesek legyenek. Ha nem jut elég nitrogén a paradicsomnak, akkor a levelei kisebbek lesznek, és kevesebb hajtást fog hozni. A mértékre azonban ügyelni kell, hiszen a túladagolás hatására a növény túlzott növekedésnek indul, azonban a gyökérzete nem lesz kellően fejlett és stabil, és a növény nem hoz elegendő termést.

A foszforhiány jele a pirosas vagy lilás árnyalatú levelek megjelenése, és az, hogy kevés a termés. Ekkor pótoljuk a foszfort, melyre a legjobb a finomra őrölt ásványi foszfát.

8. Krumplibogár

A burgonyabogár sem eltévedt csupán, amikor a paradicsomon ténfereg, hanem előszeretettel rakja le a paradicsom levelinek fonákján a tojásait. Ha pedig nem vettük észre időben, akkor vagy permetezni tudunk, vagy egyesével szedjük le a bogarakat a paradicsomról.

Ezt tedd, hogy ne repedjen meg a paradicsom

Ha a paradicsom héja megreped, az nem igazán esztétikus látvány. Azonban ez a legkisebb probléma, hiszen ekkor a paradicsom húsa ki van téve az időjárás viszontagságainak és a különféle kártevőknek. Ez pedig egyenes út ahhoz, hogy tönkremenjen a termés.

Azonban, ha ügyelünk rá, hogy a paradicsom rendszeresen és egyenletesen legyen öntözve, csökkenteni tudjuk a repedés veszélyét. Ha szerencsések vagyunk, nem fog megrepedni, azonban ha mégis, de már piros a paradicsom, nyugodtan szedjük le és fogyasszuk el mihamarabb. Természetesen a sérült részeket távolítsuk el.

A mulcsozás is nagy segítségünkre lehet, hiszen úgy kevésbé szárad ki a talaj és vele a paradicsom is. Igazán biztosra pedig akkor tudunk menni, ha olyan paradicsomfajtát választunk, amelyik kevésbé hajlamos a repedésre. Ilyen lehet például a Celebrity, a Juliet, a Plum Regal vagy a Pink Girl.

Mindenkinek paradicsomi állapotokat kívánunk a kertjében!