Amikor az ember először lát ilyen gyümölcsöt, nem tudja eldönteni, hogy óriási fenyőtobozhoz vagy valamiféle furcsa ananászhoz hasonlít inkább. Amikor azonban kettévágják, úgy néz ki, mint ahogy egy felrobbanó bolygót elképzelünk – írja a 24.hu.

Az illatos csavarpálma termését szinte kizárólag a csendes-óceáni szigetek lakói fogyasztják. Igen összetett gyümölcs, mert egyenként 5-11 résztermést tartalmazó 40-80 csoportból áll össze.

Belseje pépes állagú, a zöld külseje pedig olyan rostos, hogy a helyiek fogselyemként is használják.

Húsát általában nyersen fogyasztják, de kókuszreszelékkel együtt megfőzve vagy pasztává darálva is népszerű étel. Ízét úgy szokták meghatározni, mint a cukornád és a mangó ötvözete, ami virágmézet is tartalmaz.

Gyökerét gyógyászati célokra is alkalmazzák, míg levelét édes és sós ételek ízesítésére használják. Leveleiből háztartási eszközök is készülnek.

Csak frissen fogyasztható, mert rendkívül gyorsan erjed, és szaga olyankor elviselhetetlen.

Egy kutató, dr. Marybel Soto Gomez felhívta a figyelmet arra, hogy az illatos csavarpálma elviseli a kihívásokkal teli körülményeket, beleértve a szárazságot és az erős szelet vagy a sós párájú tengerparti klímát is, kimondottan klímatűrő, és tápláló étel, ami még finom is, ezért szerinte szélesebb körben kellene termeszteni.


A csavarpálma jellemzői

A csavarpálma kevésbé igényes, mint a legtöbb trópusi szobanövény.

Jellemzője, hogy a fásodó szárról csavarvonalban erednek a kemény, kardszerű levelek. Az alsó levelek lehullanak, csak felül marad egy levélüstök, emiatt hasonlítanak a pálmákhoz, egyébként nincsenek a pálmákkal rokonságban. Főleg vízparton, lápos területeken, mangrove erdők szegélyén, tengerparton, korallzátonyokon fordulnak elő. A levélüstökből, illetve a törzsből gyökereket eresztenek a talajba, így pányvázzák ki magukat, hogy vizes élőhelyükön meg tudjanak kapaszkodni, és a víz ne mossa el őket.

A csavarpálmák a trópusokon sokoldalú haszonnövények. Termésüket fogyasztják, ételízesítő készül belőlük, leveleikből használati eszközök készülnek, sok helyen használják őket vitorlakészítéshez, de készül belőlük „szalmakalap", kosár is. Fája tűzifa. Leveleibe húst, rizst göngyölnek.

Hűvösebb klímán, ahogy nálunk is, szobanövényként tartják.

Fent említett népszerű faja, az illatos csavarpálma 4-14 méter magasra nő. Lassan fejlődik, alkalmazkodóképessége kiváló. Remek szélfogó.

Jótékony hatásai

Májgyulladás, diabétesz kezelésére alkalmazzák, illetve magas vérnyomást, veseelégtelenséget is kezelnek vele. Gyógyhatása anyagcseretermékeinek köszönhető.

Indexkép: Instagram-bejegyzés