A szobanövények az otthonunkba hozzák a természetet. Még akkor is, amikor odakint nem bővelkedünk virágzó növényekben. Persze tavasztól őszig el vagyunk kényeztetve, hiszen amerre a szemünk ellát, csodálatos virágokban gyönyörködhetünk. Azonban télen sem kell, és nem is szabad lemondanunk erről a látványról. Csak akkor a kert helyett az otthonunkban lehet részünk benne.

Télen is vannak ugyanis olyan növények, amelyek káprázatosan szép leveleikkel vagy virágaikkal tavaszt lopnak a hideg, szürke napokba. A ciklámen, a mikulásvirág és az amarillisz kiváló választás lehet akár otthonunk díszítésére, akár ajándékként is, hogy mások napjait is virágosabbá tehessük általuk. Ha pedig tudjuk, mire van szükségük ezeknek a csodás szobanövényeknek, egészen biztosan virágos lesz a kedvünk, amikor csak rájuk nézünk.

Ciklámen

A szobaciklámen nem támaszt túl sok igényt felénk. A legfontosabb, hogy ne öntözzük túl, és mindig alulról történjen a vízellátása. A ciklámen Európa mediterrán részein, illetve a Közel-Keleten, Észak-Afrikában honos, de az erdei ciklámen hazánkban is őshonos. A ciklámenre akkor számíthatunk, amikor nincs túl sok virág körülöttünk, hiszen októbertől áprilisig virágzik.

ciklámen cserépben

A ciklámen akkor virágzik, amikor kevés szép virágzó növényben van részünk. Fotó: Pixabay

A ciklámen gondozása igazán egyszerű. Mivel egyáltalán nem szereti a meleget, így a lakás leghűvösebb helyiségét válasszuk ki számára. Sokan a két ablakszárny között tartják, ami azért is jó ötlet, mert így a járókelők is gyönyörködhetnek benne. Habár fényre van szüksége, a közvetlen napfény nem tesz jót a ciklámennek. A legfontosabb tényező a ciklámen életében a megfelelő hőmérséklet. Leginkább 10 és 15 Celsius-fok közötti hőmérsékleten érzi jól magát, azonban az ennél hidegebb időt nem kedveli, a mínuszokat pedig nem viseli el.

A legjobb, ha nem tartjuk a cikláment 20 Celsius-foknál melegebb helyen. Amennyiben túlságosan melege van, azt onnan vehetjük észre, hogy a levelei megbarnulnak és lehullanak. A cikláment ne hagyjuk kiszáradni, de mindig alulról öntözzük. Azonban pangó vízben ne álljon, azt nagyon nem viseli el.


A ciklámen nem szereti a csapvizet, mert érzékeny a benne lévő különféle ásványi anyagokra és sókra, és óvatosnak kell lennünk a tápoldatozással is. Bár amikor virágzik, szüksége van rá, de sokkal jobbat teszünk vele, ha kisebb töménységben adjuk neki a tápoldatot, mint a többi növényünknek. Válasszunk virágzó növények számára kifejlesztett tápoldatot, és ezt is hígítva adjuk neki.

A virágzása után jóval kevesebb öntözést igényel. A ciklámen elszáradt leveleit és virágait mindig távolítsuk el a növényről, megelőzve így a rothadást és az esetleges betegségek, fertőzések kialakulásának kockázatát. Soha ne csak levágjuk, hanem tőből távolítsuk el ezeket.

A cikláment évente egyszer, általában augusztusban, érdemes átültetni. Ha a gumót úgy ültetjük el, hogy az egyharmada kiálljon a földből, hosszabb szárú virágokat fogunk kapni. Átültetés után nagyon alaposan öntözzük meg, és áztassuk be a földet. Az átültetéshez használjunk tápdús, porhanyós, jó vízáteresztő képességű földet.

A cikláment kétféleképpen szaporíthatjuk. Az egyik lehetőség a tőosztás. Ekkor a gumót a nyugalmi időszakában kettévágjuk és így két növényt  kapunk. A kettévágott gumókat hagyjuk megszáradni és ezután ültessük el őket. Bár ez a fajta szaporítás gyorsabb, a gumó nagyobb veszélyben van, hiszen könnyen gombás fertőzést kaphat, vagy elrohadhat. A másik módszer a ciklámen szaporítására a magról való nevelés. Azonban ennek a módszernek az alkalmazásával 3-4 évet is kell várnunk, míg a ciklámen virágba fog borulni.

Mikulásvirág

A mikulásvirág Mexikóból származik. Kifejezetten téli növény, ezért sokan a tél csillagának is nevezik. A mikulásvirágnak jelentéktelen, apró virágai vannak. Ami igazán díszessé teszi, az nem más, mint a levele. A levelei csillag alakzatban találhatók, és ezek színeződnek el. Leggyakrabban piros, de rózsaszín, krémszínű, sárga, bordó és cirmos változatok is előfordulnak.

mikulásvirág

A mikulásvirág levelei nagyon jól illenek a téli ünnepekhez. Fotó: Pixabay

A mikulásvirág a kutyatejfélék családjába tartozik. A növény tejszerű nedve enyhén mérgező, így a gyerekek és a háziállatok is maradjanak tőle távol. A mikulásvirág igényli a fényt, így válasszunk számára napfényes, világos helyet, ahol körülbelül 20 Celsius-fok van.

Rendszeresen kell öntözni, de soha nem állhat pangó vízben. Habár télen nem kell tápoldatozni, májustól szeptemberig azonban kéthetente szüksége van nitrogéndús tápoldatra. A virágai általában februárban hervadnak el teljesen, áprilisig pedig a színes leveleit is elhullatja. Ha viszont olyan helyen tartjuk, ahol nem kap elég napfényt, ez jóval hamarabb is bekövetkezhet.

A mikulásvirág évelő, így semmiképpen nem kell és nem szabad az elvirágzás után megválni tőle. A mikulásvirág az enyhén savanyú, tőzeges földet kedveli. Átültetni a pihentetési időszak után érdemes. Szaporítása dugványozással történik. A dugványait lehet vízben és földben is nevelni.

Amarillisz

Az amarillisz könnyen tartható. A legfontosabb, amire figyelni kell, hogy biztosítsuk számára télen a nyugalmi időszakot. Az amarillisz szaporítása nagyon egyszerű. Könnyedén leválaszthatjuk róla a sarjhagymákat, amelyeket el lehet ültetni. Ezek azonban csak 1 éves korukra hoznak virágot. Magról is ültethetjük. Ilyenkor nagyon ügyeljünk rá, hogy a frissen vetett mag földje soha ne száradjon ki.

Az amarillisz azért olyan népszerű, mert ez a szobanövény hozza az egyik legnagyobb virágot, amely a leghosszabb ideig képes virágozni. Manapság már a piros mellett rengeteg különféle színben pompázhat, de a karácsonyi időszakban a piros a legnépszerűbb.

amarillisz virágok

Az egyik legnagyobb virágot hozó szobanövény az amarillisz. Fotó: Pixabay

Fontos, hogy az őszi időszakban már ne locsoljuk az amarilliszt, a kertben kiültetett virágok esetében pedig szedjük ki a földből a hagymájukat. A kiszedett hagymákat tisztítsuk meg a földtől, hagyjuk megszáradni, majd tegyük őket egy papírdobozba úgy, hogy a hagymák ne érjenek egymáshoz. A dobozt tegyük száraz, hűvös helyre.

A téli nyugalom után várjuk meg a tavaszi, fagymentes napokat, és ha kint akarjuk tartani az amarilliszt, csak akkor ültessük el a hagymákat, amikor már megjelentek a virágkezdemények a hagymák oldalán. Válasszunk tápanyagban dús virágföldet számára. Ha cserépbe ültetjük, számítsunk rá, hogy a növénynek nagy lesz a súlya, így túl kis cserepet ne válasszunk, mert nagyon könnyen felborulhat.

A hagymát úgy ültessük el, hogy a felső harmada a föld felszíne felett legyen, majd egyszer öntözzük meg, és tegyük meleg helyre a cserepet. Ilyenkor a növénynek még nincs szüksége túl sok fényre, így eszerint keressünk neki helyet. A hagymát csak akkor öntözzük meg újra, amikor már megjelent rajta a virágkezdemény. Innentől már nyugodtan öntözhetjük és tápoldatot is adhatunk neki rendszeresen.

Mindenkinek virágokban gazdag telet kívánunk!