Az advent időszaka alatt nem csak a szívünket öltöztetjük ünnepi díszbe, de az otthonunkat is. Ilyenkor előkerül sok olyan, kedves, régi emlék, amely bearanyozza az ünnepet és visszaidézi a régi, kedves karácsonyainkat. 

Ahhoz pedig, hogy a hangulat és a varázslat igazán adventi legyen, szükséges az is, hogy az otthonunk is méltó módon készüljön fel az ünnepi pillanatokra, hiszen egykor majd ezekből is csodás emlékek válthatnak. Ha pedig ezek a díszek élő növények, akkor egészen biztosan élettel teli lesz a lakásunk dekorációja.

Ráadásul ezek a növények ajándékként is megállják a helyüket. Egy szép növény és egy karácsonyi díszbe öltöztetett kaspó, és rögtön kész az igazán élő meglepetés, amely nem múlik el az adventtel és az ünnepekkel együtt. Sőt, az ajándékozottnak is eszébe fogunk jutni, akárhányszor ránéz a kapott növényre, vagy éppen foglalkozik vele. De ahhoz, hogy a kapott ajándék ne múljon el az ünnepekkel, fontos, hogy tudjuk, mire van szüksége.

Adventkor is virágzó szobanövények

1. Mikulásvirág

A mikulásvirág már a neve miatt is kötelező adventkor. Őshazája Közép-Amerika, ahol akár 4 méter magasra is meg tud nőni. Szerencsére az itthon kapható változatok nem növik ki a lakást, hiszen körülbelül 10-60 cm magasra nőnek. Bár sokan nem gondolják, de a mikulásvirágnak nem a virága piros, hanem a levele. Bár az alapszíne a piros, a nemesítéseknek köszönhetően manapság már találunk rózsaszín, krémszínű, sárga, bordó és cirmos változatokat is a virágboltokban.

A mikulásvirágnak vannak virágai is. Ezek sárga, apró, szinte észrevétlen virágok, így nem ezek miatt, hanem szép, piros levelei miatt lett az ünnep közkedvelt növénye. Azonban legyél vele óvatos, hiszen a kutyatejfélék családjába tartozik, ezért a növény tejszerű nedve enyhén mérgező. Tartsd hát távol tőle a gyerekeket és a házi kedvenceket is.


mikulásvirág

A mikulásvirágnak nem csak a neve méltó az ünnephez. Fotó: Pixabay

A mikulásvirágnak keress napfényes, világos helyet, ahol körülbelül 20 Celsius-fok van. Ha nem érzi ott jól magát, ahová tetted, azt hamar észre fogod venni, mert el fogja kezdeni hullatni a leveleit. Fontos, hogy ne hagyd kiszáradni, hanem rendszeresen öntözd. Azonban ügyelj rá, hogy soha ne álljon a cserépben a víz. Mindig akkor öntözd, mielőtt éppen kiszáradna a földje.Télen nem kell tápoldatozni, májustól szeptemberig azonban kéthetente szüksége van nitrogén dús tápoldatra.

A virágai februárban hervadnak el teljesen, áprilisig pedig a színes leveleit is elhullatja. Ha viszont olyan helyen tartod, ahol nem kap elég napfényt, ez jóval hamarabb is bekövetkezhet. Ekkor a hajtásokat vissza kell vágni 15-20 cm-esekre, és hűvös, sötét helyen kell pihentetni a növényt. Ilyenkor csak ritkán locsold, de ne hagyd kiszáradni. 1-2 hónap pihenő után visszakerülhet régi helyére.

A mikulásvirág az enyhén savanyú, tőzeges földet kedveli. Átültetni a pihentetési időszak után érdemes. Szaporítása dugványozással történik. A dugványait lehet vízben és földben is nevelni.

2. Karácsonyi kaktusz

A karácsonyi kaktusz sem véletlenül kapta ezt az ünnepi nevet. Őshazája Brazília, ahol a trópusi őserdők fáin él, azonban, mivel csodaszép virágait karácsony környékén hozza, mindenhol nagyon kedvelt szobanövény lett.  Az apró bimbók novemberben jelennek meg rajta, amelyekből csodaszép fehér, rózsaszín, piros vagy lila virágok nyílnak.

A karácsonyi kaktusz nem olyan, mint a legtöbb kaktusz, hiszen nem igazán kedveli a meleget. A legjobbat akkor teszed vele, ha a lakás legkevésbé fűtött helyiségében kap helyet, attól függően, hogy éppen melyik szakaszát éli életének. Nagyon szereti a fényt, de túlzott napsütésnek ne tedd ki. Ragaszkodik a helyéhez, így ne változtasd meg azt. Arra is ügyelj, hogy ne kapjon huzatot, mert akkor le fognak hullani a virágai. Bár a karácsonyi kaktusz sok vizet igényel a virágzás ideje alatt, ügyelj rá, hogy ne maradjon alatta víz, mert azt nem szereti. Legyen mindig kellően nedves a földje. Az elvirágzás után szedd le róla az elszáradt virágokat, és ne adj neki annyi vizet, mint korábban. Ilyenkor ugyanis nyugalmi időszakba kerül.

karácsonyi kaktusz

A karácsonyi kaktusz kitűnő karácsonyi ajándék lehet. Fotó: Pixabay

Ha tudod, egy kicsit csökkentsd ilyenkor a hőmérsékletet is körülötte. Áprilistól kerül növekedési szakaszba. Ilyenkor tedd világos helyre,  de ne feledd, a tűző napot nem kedveli!  Szeptember végén, október elején tedd 14-16 Celsius-fokos helyre és csak 8-10 naponta öntözd. Ha elvonod a fényt tőle, akkor hamarabb fog tudni virágba borulni, de legyél óvatos, mert így lehet, hogy pont karácsonyra nem fog tudni virágozni.

Amikor meglátod rajta az első virágrügyeket, gyakrabban kell locsolnod. Amennyiben igazán jól érzi magát, több hullámban is virágozni fog, egészen februárig. Hogy ne csak te gyönyörködhess benne, a karácsonyi kaktusz igazán szép ajándék lehet, különösen karácsonyra, és különösen akkor, ha te ültetted el a megajándékozott részére.

A karácsonyi kaktuszt akkor tudod szaporítani, amikor éppen nem a virágzási időszakát éli. Ezt dugványozással tudod megtenni. Válassz le egy több tagból álló szárrészt és az ültetés előtt hagyd pár órán keresztül száradni. A szárrészt homok és tőzeg nyirkos keverékébe dugd, és csak mérsékelten öntözd az első 2-3 hétben. Amikor megjelennek a gyökerei, ültesd át laza virágföldbe. Az első napokban hervadtnak fog tűnni, de ez csak átmeneti állapot.

Ahogyan mindenkit, őt is megviseli a költözködés. De pár nap alatt megszokja az új otthonát és ekkor nagy szüksége lesz vízre és tápoldatra. A szaporítását vízben is elvégezheted. A kis dugványt tedd vízzel megtöltött pohárkába úgy, hogy félig érje a víz, és ne lepje el. Három hét múlva jelennek majd meg az első gyökerek, ekkor ültetheted át földbe.

3. Korallbokor

A korallbokor igazán ünnepi látványt nyújt. Sötétzöld levelei között gyönyörű, piros vagy narancssárga, fényes bogyók jelennek meg, amelyek tökéletesen illenek a karácsonyi ünnep hangulatához

Ez a kis félcserje remekül érzi magát egy hűvös szobában, ha a napos ablakpárkányon lelhet otthonra. Így hónapokon keresztül láthatod a bogyóit. A túlzott meleg és a száraz levegő hatására azonban hamar lehullajtja azokat. A bogyók, bár nagyon szépek, tilos megenni őket, mert mérgezők! Így, ha gyerek van a családban, nem szabad elérhetővé tenni számára.

A korallbokor világos helyen érzi jól magát, ahol kap néha egy kis közvetlen napsütést, de nincs számára túlságosan meleg, hanem leginkább 10-15 Celsius-fok körüli a hőmérséklet. Amikor a terméshozási szakaszában van, bőségesen kell öntözni, és kéthetente tápoldatozni. Magas páratartalomra van szüksége, ezért gyakran permetezd a leveleit.

4. Begónia

A begónia csodásan mutat a kertben, a teraszon, de ilyenkor télen az otthonunkat is ünnepi díszbe öltözteti. A begóniákat négy csoportba lehet sorolni. A Begonia semperflorens változatait egynyáriként ültetjük, míg a Begonia elatior inkább szobanövény. A gumós begóniákat át lehet teleltetni, hogy ne csak egy nyáron át díszítsék a kertet, míg a Begonia Rex, vagyis a király-, vagy levélbegónia nagyon kedvelt szobanövény, hiszen a levelei is díszítik az otthonunkat.

A királybegónia a trópusi és szubtrópusi éghajlatú területeken, őserdőkben él. Őshazája Afrika, Dél-Amerika és Ázsia, fehér, sárga, piros, rózsaszín vagy krémszínű. Ilyenkor, a karácsonyi időszakban leginkább a piros változat közkedvelt, hiszen ez illik legjobban az ünnep színeihez és hangulatához.

A laza, tőzeges talajt kedveli. Fontos, hogy rendszeresen, 2-3 naponta öntözd, közepes mennyiségű vízzel. Engedd, hogy két öntözés között szikkadjon meg a talaja, viszont a cserepe ne álljon vízben. Úgy kell öntözni, hogy a levelét ne érje víz, mert az esélyt ad a szürkepenésznek. Hetente kapjon tápoldatot, azonban ősztől ezt hagyd el, és az öntözését is csökkentsd. A téli időszakban ne kerüljön a fűtőtest mellé.

Fényigénye nagy, de legjobban a szórt fényt kedveli. Ha a levelei fakulni kezdenek, akkor nem kap elég fényt, viszont, ha foltok jelennek meg rajta, akkor túl sok fényt kapott. Bár virágai igen aprók és jelentéktelenek, levelei nagyon feltűnők, amelyek akár 30 cm nagyságúra is megnőhetnek.

Két-háromévente célszerű nagyobb cserépbe ültetni. Szaporítása levéldugvánnyal is lehetséges, de a leggyorsabban hajtásdugvánnyal oldható meg. A hajtást le kell vágni és vagy vízben kell gyökereztetni, vagy tőzeges földkeverékbe kell ültetni. A tőzeget állandóan nedvesen kell tartani, 20 Celsius-fok feletti hőmérsékleten és félárnyékos helyen. A vízben meg fogod látni a gyökereit, a tőzegben abból tudod, hogy meggyökeresedett, hogy a hajtásdugvány új levelet hoz.

A levélbegóniák egy másik, lassabb, ám annál érdekesebb szaporítási módja a levéldugványozás. Ekkor egy levelet le kell vágni az anyatőről fél centiméteres levélnyéllel. A levelet a tőzeges földre kell helyezni úgy, hogy az süllyedjen bele a talajba, és a levél felülete minél nagyobb részben érintkezzen a földdel. Tartsd folyamatosan nedvesen a tűzeges virágföldet, és gombaölő szeres vízzel öntözd. A levél pár hét alatt gyökeret ereszt. A begónia szaporítására legalkalmasabb a kora nyári, vagy nyár végi időszak, de szobai körülmények között egész évben szaporítható, így kitűnő ajándék is lehet belőle.