A mikulásvirág csodás dísze a téli otthonoknak. Habár a legtöbben nem is tudják, hogy valójában nem is a virága, hanem a levelei díszítenek. De ez persze semmit sem von le a mikulásvirág értékéből. Ezzel szemben, ez teszi csak igazán különlegessé.

Nem véletlen tehát, hogy a mikulásvirág a tél és a téli ünnepek, a mikulás és a karácsony egyik legkedveltebb növénye. A neve is nagyon aktuálissá teszi, így gyakori választás ajándékként, de dekorációként is tökéletes az ünnepi időszakra. A neve és a piros színű változata tökéletesen illik a mikulás ünnepéhez és a karácsonyhoz is. Talán nincs is olyan, aki ne kedvelné, így egészen biztosan nagyon fog örülni neki a megajándékozott, ha mikulásvirágot választunk a számára.

Ismerd meg a mikulásvirágot

A mikulásvirág őshazája Közép-Amerika, Mexikó területe, ahol akár 4 méter magasra növő cserjeként is találkozhatunk vele. Európába a 60-as években került be, amikor is a nemesítéseknek köszönhetően vált belőle a mai is ismert, körülbelül 10-60 cm magasságú szobanövény.

Levelével díszítő növény, amelynek csillag alakzatban található fellevelei elszíneződtek. Az alapszíne a piros, de ma már a nemesítéseknek köszönhetően találunk rózsaszín, krémszínű, sárga, bordó és cirmos változatokat is a virágboltokban.

A mikulásvirág vonzerejét egyébként nem is sárga, apró, szinte észrevétlen virágai adják, hanem virágzása idején megjelenő, színes felleveleinek köszönheti. Gondozása szempontjából azonban mindegy, milyen színkombináció tetszik meg nekünk, oda kell rá figyelnünk, hogy jól érezze magát.

A mikulásvirág az otthonunk dekorálásához is remek választás lehet, az ünnepek alkalmával is. Mint minden élőlény, neki is vannak igényei, ám ha ezeket ismerjük és megadjuk neki, amire szüksége van, sokáig gyönyörködhetünk benne.

mikulásvirág

A mikulásvirág a téli időszak kedvelt virága. Fotó: Shutterstock

Ezekre figyelj, hogy jól érezze magát a mikulásvirágod

 • Mindig ügyelj rá, hogy sötétzöld levelű növényt válassz. A sárguló, száraz szélű levelek arra utalnak, hogy nem megfelelően tartották.

 • A celofánba csomagolt növényt alaposan vizsgáld meg, nehogy kártevőket is hazavigyél a virággal együtt.
 • Olyan növényt válassz, amelyik még nem borult teljesen virágba és amelyiknek a levelein nem látszik a virágpor.
 • Fontos, hogy a hazaúton se kapjon huzatot, és otthon is huzatmentes helyet találj neki.
 • A mikulásvirág a kutyatejfélék családjába tartozik. A növény tejszerű nedve enyhén mérgező, így a gyerekek és a háziállatok is maradjanak tőle távol. A nedve allergia tüneteit okozhatja. Erre a növény tavaszi visszavágásnál fontos odafigyelni, hiszen a bőrre kerülve kiütéseket okozhat.
 • Hiába van szépen becsomagolva, mindenképpen csomagold ki. Ha celofánban hagyod, akkor az alsó levelek könnyen gombás fertőzést kaphatnak.
 • Állítsd a cserepet napfényes, világos helyre, ahol körülbelül 20 Celsius-fok van. Ha nem érzi ott jól magát, ahová tetted, azt hamar észre fogod venni, mert el fogja kezdeni hullatni a leveleit.
 • Rendszeresen öntözd. Azonban ügyelj rá, hogy soha ne álljon a cserépben a víz. Mindig akkor öntözd, mielőtt éppen kiszáradna a földje.
 • Télen nem kell tápoldatozni, májustól szeptemberig azonban kéthetente szüksége van nitrogéndús tápoldatra.
 • Szerencsések vagyunk a mikulásvirággal, hiszen ha valami nem tetszik neki, azt is képes hosszú időn át elviselni, így nagyon figyelmesnek kell lenned, és meg kell tanulnod olvasni a növény apró kis jeleiből. Így hamar felfedezheted, hogy segítségre van szüksége, és a helyzet nem jut el odáig, hogy veszélybe kerül a növény élete.
 • A virágai általában februárban hervadnak el teljesen, áprilisig pedig a színes leveleit is elhullatja. Ha viszont olyan helyen tartod, ahol nem kap elég napfényt, ez jóval hamarabb is bekövetkezhet. Ekkor a hajtásokat vissza kell vágni 15-20 cm-esre, és hűvös, sötét helyen kell pihentetni a növényt. Ilyenkor csak ritkán locsold, de ne hagyd kiszáradni. 1-2 hónap pihenő után visszakerülhet régi helyére.
 • Ha nem szeretnéd pihentetni és visszametszeni, akkor ezekben a hónapokban fogd vissza az öntözését, és ne metszd vissza. A mikulásvirág évelő, így semmiképpen nem kell és nem szabad az elvirágzás után megválni tőle.

mikulásvirág

A mikulásvirág több színben is elérhető. Fotó: Shutterstock

Így szaporíthatod a mikulásvirágot

A mikulásvirág az enyhén savanyú, tőzeges földet kedveli. Átültetni a pihentetési időszak után érdemes. Szaporítása dugványozással történik. A dugványait lehet vízben és földben is nevelni.

Tavasszal vagy nyáron vágj le egy hajtást a növényről. Ha vízben szeretnéd dugványozni, akkor úgy tedd a hajtást vízbe, hogy az ne lepje el teljesen. Tartsd meleg helyen, körülbelül 25 Celsius-fokos helyiségben, ahol kellő napfény éri. Általában 4-5 hét alatt jelennek meg a kis gyökerek. Ekkor ültesd a neki megfelelő, enyhén savanyú földbe.

Ha földben szeretnéd nevelni a dugványt, akkor a levágott hajtásokat hagyd a levegőn állni, amíg a vágott végek teljesen megszáradnak. Ezután ültesd el, és tartsd meleg helyen, 25 Celsius-fok körüli helyiségben. Fontos, hogy ilyenkor még ne öntözd hagyományos módon, hanem csak párásítással kapjon nedvességet. Amikor megjelennek a hajtások, kerüljön világos helyre, és innentől fogva már rendszeresen öntözd. A növény a földben gyökereztetésnél sokkal lassabban fejlődik, így érdemesebb inkább vízben nevelned a hajtást.

Jó munkát és csodás mikulásvirágokat kívánunk!