A kajszibarack, és a belőle készült lekvár színe olyan, mint a legszebb nyári napsugáré. Az íze és az illata pedig olyan édes, hogy legszívesebben egész nap falatoznánk belőle. Habár a világ számos táján megterem, nekünk mégis a hazai a legfinomabb. Nem véletlen, hogy a legelterjedtebb kajszibarack fajta neve a "Magyar legjobb".

Az pedig szintén vitán felül áll, hogy a világ legfinomabb baracklekvárját a nagymamánk készítette. Mégis, olyan keveset tudunk erről a csodás gyümölcsről, és sajnos a kertekben is csökken a száma. Pedig egy kajszibarackfa árnyat ad a legnagyobb hőségben, és finom gyümölcsöt biztosít, amelyik azután a belőle készített lekvár segítségével télen is visszarepít minket a csodás nyárba.

Ha van kertünk, adjunk helyet legalább egy kajszibarackfának, és ne mondjunk le a saját befőzésű lekvárról, a saját befőttről, de a saját barackból készült gombócról sem. A kajszibarack nagyon finom, nagyon egészséges, a legjobb pedig, ha a saját fánkról tudjuk szedni. Különösen, ha ebben és a befőzésben a család minden tagja részt vesz.

A kajszibarack titkai

1. A kajszibarack, vagy más néven sárgabarack, Kínából származik. Közeli rokona a szilvának, és távoli rokona az őszibaracknak és a mandulának.

2. Az egykori Selyemúton keresztül jutott el Örményországba, ahonnan azután elterjedt az európai kontinensen. Hazánkban először a XVI. században jegyezték fel a nevét, a Besztercei szószedetben.

3. Korábban kétszintes kultúrában termesztették, vagyis a szőlők közé ültették a kajszibarack fákat. Ennek az volt az oka, hogy ha a szőlő elfagyna, a gazdák úgy érezték, a kajszibarack még mindig ki tudja húzni őket a bajból.

4. A rózsafélék családjába tartozik a kajszibarackfa, amely átlagosan 4-8 méter magasra tud megnőni.

kajszibarack lekvár

A kajszibaracklekvár télen is visszaidézi a nyár ízét és illatát. Fotó: Pixabay

5. Hazánkban Kecskemét a kajsziparadicsom. Magyarországon a török hódoltság idején kezdték el termeszteni a kajszibarackot.


6. Mivel a kajszibarack igen romlékony, a nagyüzemi felhasználás során nem várják meg a teljes érettségi szakaszt, hanem félérettként szedik le, de  így zamatanyagai még nem tudnak teljesen kialakulni. Ezért is érdemes a kertünkben legalább egy kajszibarackfát tartani, hiszen akkor megízlelhetjük, és üvegbe is zárhatjuk a tökéletesen érett gyümölcs csodálatos ízét.

Ezért egyél sok kajszibarackot

1. A kajszibarack igazi vitaminbomba. Gazdag kalciumban és káliumban, emiatt vízhajtó hatása van.

2. Sok benne a foszfor és a nátrium, de ként is tartalmaz.

3. Előszeretettel alkalmazzák a kozmetikában is, bőrszépítő és hajszépítő hatása miatt.

4. Rengeteg benne a C- és az A-vitamin, mely késlelteti az időskori látásromlást., de emellett gazdag niacin és folsav forrás.

Így gondozd a kajszibarackfádat

A kajszibarack, vagy ahogyan gyakran nevezzük, a sárgabarack őshazája a távol-kelet, mégis igazi hazai gyümölcsként tekintünk rá, olyan nagy hagyománya van hazánkban a termesztésének. Ehhez tökéletes a klímánk is. A hagyományos magyar fajtákat az egész világon elismerik. Ilyen a Ceglédi arany, a Gönczi magyar, vagy a Pannónia.

A kajszibarackfa metszés nélkül akár 7 méter magasra is képes megnőni. Egy fa akár 90 évig is elél, és évente átlagosan 100-120 kilónyi gyümölcsöt terem. Kora tavasszal borul virágba, azonban nem minden évben terem egyenletesen. A különböző fajták június végétől augusztus elejéig teremnek, és viszonylag hamar leérnek.

A kajszibarackfa kedveli a világos, napos helyeket, és a tápanyagban gazdag talajt, így ez alapján válasszuk ki az ideális területet számára a kertünkben. Mielőtt elültetjük a kajszibarackfát, vágjunk le 2 cm-t a gyökerek végéből metszőollóval, így serkentve növekedésre a gyökérzetet. Akkora ültető gödröt ássunk ki, amelyben kényelmesen elfér a fa gyökere, és ültetés előtt tegyünk bele szerves trágyát. Erre azonban mindenképp tegyünk földet, hogy a fa gyökere közvetlenül ne érintkezzen a trágyával.

Nagyon fontos, hogy a csemete egyenesen, függőlegesen álljon a gödörben, és hogy az ültetési magasság meghatározó pontja a szemzési, oltási hely legyen, amelynek minden esetben a földfelszín felett kell elhelyezkednie. Az ültetés után semmi esetre se maradjon el a beiszapoló öntözés.

Nem csak a metszés, de a tavaszi lemosó permetezés is nagyon fontos a kajszibarackfa esetében. Ennek célja a kora tavasszal a fák felületén még nem károsító kártevők és kórokozók elpusztítása. Érdemes ekkor réz és kén hatóanyagú gomba és baktériumölőket, valamint rovarölőket használni. A sárgabarackfa igényli a rendszeres öntözést, és a tápanyag utánpótlást is, mely 2 -3 évenként történjen, szerves trágya hozzáadásával.

kajszibarackfa

A kajszibarackfa nyári metszése több termést eredményez majd. Fotó: Shutterstock

A kajszibarackfa életében is nagyon fontos a metszés

A kertünkben magukra hagyott, nem gondozott fák egészen biztosan nem hoznak olyan minőségű és mennyiségű termést, mint azok, amelyeket gondozunk és rendszeresen metsszünk.

1. A kajszibarackfát a tél végén vagy kora tavasszal kell megmetszeni, amikor az ágakon kipattanni készülnek a rügyek. Ekkor kezdődik meg a fa vegetációs időszaka, amikor a hosszú tél után újra életre kel, és elkezd növekedni, virágot hozni és lombot fejleszteni.

2. A kajszibarackfát már az elültetése után érdemes megmetszeni, hiszen ezzel tudjuk segíteni a fát abban, hogy erős ágszerkezetet tudjon kialakítani. Ekkor azokat az ágakat kell megtartani, amelyek nem függőlegesen, felfelé nőnek, mivel ezek adják majd a fa koronájának vázát.

Távolítsuk el a sérült, beteg ágakat, és azokat is, amelyek túlságosan kis szöget zárnak be. Az alsó ágakat is távolítsuk el, amennyiben azok kevesebb, mint 50 cm-re vannak a talajtól. A fát nem érdemes 1 méternél magasabbra hagyni, hiszen így jóval egyszerűbb gondozni, és szüretelni is. Rövidítsük meg az oldalsó ágakat is, de mindegyik ágon maradjon legalább egy rügy.

3. Később, amikor a fa már idősebb, szintén szükség van a metszésére. Ekkor is távolítsuk el a rossz szögben, függőlegesen felfelé és lefelé nőtt ágakat, a beteg, sérült ágakat, és metsszük vissza az előző év vezérágait 75 cm-re. A koronát mindig ritkítsuk meg, hogy kellően szellős legyen, így a levegő és a napfény is be tud jutni.

4. A kajszibarackfát nyáron is érdemes megmetszeni. Nyáron nem szabad olyan nagy mértékű metszést végezni a gyümölcsfákon, mint tavasszal, vagy ősszel, azonban ha a friss hajtásokat megritkítjuk, akkor sokkal jobb terméshozamot érhetünk el. Ezen kívül a korona méretét is befolyásolni tudjuk, ha folyamatosan karban van tartva.

Mivel csökken a levelek mennyisége, a korona jobban átlátható lesz, könnyebben járja át a levegő és a napfény, így rengeteg betegséget és fertőzést tudunk megelőzni, és a termés is gyorsabban és egyszerre fog beérni, hiszen egyformán éri majd a napfény. Mivel csökken a lombozat, így a fa víz igénye is kevesebb lesz, a kajszibarackfa pedig több vizet tud biztosítani a termés növelésére, hiszen nem nyelik azt el a levelek.

sok kajszibarack

Amennyiben nincs otthon kajszibarackfánk, több helyen is találhatunk szedőhelyeket. Fotó: Pixabay

A metszés során ügyeljünk rá, hogy mindig fertőtlenített metszőollót használjunk, és mielőtt egy újabb fát kezdünk el metszeni, mindig fertőtlenítsük le újra, nehogy valamilyen fertőzést vigyünk át egyik fáról a másikra. A sebeket is kezeljük le, de a nyári metszés azért is praktikus, mert ilyenkor a gyümölcsfán ejtett metszési sebek sokkal gyorsabban gyógyulnak, így jóval kevesebb lesz az esély  a betegségek megjelenésére.

mi viszont nehézséget jelenthet a tavaszi és a őszi metszéssel szemben, hogy a nagy lombozat miatt ilyenkor jóval nehezebb átlátni a koronát. Érdemes ezért először pár lépés távolságból tüzetesen megnézni a fát, és elképzelni, milyennek szeretnénk látni. Pár ág lemetszése után álljunk meg, és ismét nézzük meg, hogy mutat távolról, hiszen visszaragasztani már nem fogjuk tudni, amit feleslegesen lemetszettünk.

Mivel az oldalhajtásokon nőnek majd a következő évben a gyümölcsök, fontos a ritkításuk, hiszen ha rövidek és erősek, az garantálja a jó termést jövőre. A friss hajtásokat a tövük utáni harmadik levél után közvetlenül vágjuk le. Nyáron a kajszibarackfa mellett az alma-, a birs-, a cseresznye-, az eper-, az őszibarack-, a nektarin-, a körte- és a szilvafát metszhetjük meg.

Kajszibarackban és baracklekvárban gazdag nyarat kívánunk!