A japánbirs virágzásakor annak szépségétől szinte elakad a szavunk. Sokan dísznövényként tartják, pedig amellett, hogy szép, még hasznos is, hiszen rengeteg gyümölcsöt is terem. Ráadásul nem csak a szemünknek nyújthat élvezetet, hiszen gyümölcse ehető, ráadásul még a belőle nyert olajban is rengeteg a fontos tápanyag.

japánbirs virága

A japánbirs gyümölcse ehető. Fotó: 123rf.com

Ismerd meg a japánbirset

A japánbirs a rózsafélék családjába, és az alma alakúak alcsaládjába tartozik. Négy faja ismert, melyek mindegyikére jellemző, hogy hajtásai végálló tövisekben végződnek, és a kétéves hajtásokon fejlődnek a hat virágból álló virágfürtök.

A kínai birs Nyugat-Kínában őshonos, és a legnagyobb terméssel rendelkezik a nemzetségen belül, mely körte alakú. Termését gyógyhatásai miatt gyűjtik, mert segítséget nyújt hányás, hasmenés és hasi fájdalmak ellen.

A pompás birs termése alma alakú, és 5-6 cm átmérőjű. Szárított termése ma is nagyon népszerű Kínában, hiszen lazítja az izmokat, inakat és meridiánokat.

Velük áll közeli rokonságban a japánbirs, amely másfél méter magasságúra képes nőni. Japán középső és déli részén őshonos ez a széles, sűrű ágrendszerű, sötétzöld levelű növény. A japánbirs áprilisban és májusban virágzik, termése sárgás színű és lapított gömbölyded alakú.

Sok kertészeti fajtája van termesztésben, amelyeket japánbirsnek neveznek. Nálunk a leggyakoribb a japán, illetve a pompás birs.


Így neveld a japánbirsed

A japánbirs a tavasz egyik legszebb növénye. Piros virágai csodásak, de még a virágzás után is nagyon szép, hiszen fényes levelei és illatos termései is felhívják rá a figyelmünket.

A japánbirs ültetését bármikor elvégezhetjük, amikor nincsenek fagyok. Kedveli a napfényes helyet, félárnyékos területen is jól érzi magát, de a tűző napot nem ajánljuk számára. A megfelelő tőtávolság esetén sövényként is telepíthető. Az ültetőgödörbe mindenképpen tegyünk szerves trágyát, vagy komposztot, tíz centiméter vastagságban. Erre helyezzük rá a birscsemetét, és talajszinttel egy magasságban takarjuk földdel. Ültetéskor bőségesen öntözzük meg. Vízigénye átlagos, de ültetés után sűrűbben öntözzük és soha ne hagyjuk kiszáradni.

A japánbirs esetében a meszes talajt kifejezetten kerüljük, hiszen attól levelei elsárgulnak. A virágzása után, vagyis májusban, meg kell metszeni, hogy új hajtásokat hozzon, hiszen a következő évi virágok az újonnan hozott hajtásokon képződnek majd. Ilyenkor távolíthatjuk el fiatalítási célzattal az elöregedett ágakat. A japánbirs sövénynek is kiváló, melynek karbantartását szintén ilyenkor kell elvégezni.

Júniusban és júliusban szaporítható zölddugványról, késő ősszel pedig fás dugványról. Magról is jól szaporítható. Az őszi fás dugványozást levélhullatás után kell elvégezni, a növény nyugalmi állapotának kezdetén, még mielőtt beállnának a fagyok.

A dugványozás során erős, idei hajtásokat válasszunk, és ebből vágjuk le az arasznyi hosszú dugványokat. Felső részüket közvetlenül egy rügy fölött, alsó részüket közvetlenül egy rügy alatt, ferdén vágjuk le. A levágott dugványokat vagy szabadföldben, vagy balkonládában gyökereztessük.

Mindent a szemnek és a szájnak

A japánbirs nem csupán szép látványt nyújt, de termése ehető is. A gyümölcsnek magas a rost tartalma, és még a citromnál is magasabb a C-vitamin tartalma. Aminosavakban gazdag, a szénhidrátok közül fruktóz, glükóz és szorbitol tartalma igen magas. Jelentős mennyiségű antioxidánst tartalmaz.és A-, B1-, B2-, és E-vitaminban is gazdag.

japánbirs gyümölcse

A japánbirs gyümölcs nagyon egészséges. Fotó: 123rf.com

Hatással van a máj működésére, és az ízületeket is gyógyítja. Enyhíti az emésztési zavarokat, és segít hasmenés esetén is. A benne lévő almasav, fumársav és aszkorbinsav segít a fájdalom és a görcsök csillapításában. Ráadásul segít elűzni a rosszkedvet is.

Termése augusztus-szeptember környékén érik be, melyet az első fagyok beálltáig tudunk betakarítani. Ha sötét, hűvös helyen tartjuk, akár hónapokon keresztül is eláll. Fanyar gyümölcse nagyon kemény, így nyers fogyasztásra nem alkalmas. Főzve azonban kitűnő kompótot, befőttet, lekvárt készíthetünk belőle. A hagyományos birshez hasonlóan tudjuk elkészíteni, de több cukrot kell hozzáadnunk.

Magjának hidegen sajtolt olaja nagy koncentrációban tartalmaz E-vitamint, karotinoidokat és fenolokat, ezen kívül telítetlen zsírsavakban is gazdag.

Így készíts belőle gyümölcssajtot

Szükséged lesz hozzá 1,5 kg japánbirsre, melyből megtisztítva körülbelül 1 kg gyümölcsöd lesz, 70 dkg kristálycukorra, fél csomag vaníliás cukorra és 1 db citrom levére.

A birseket mosd meg és magozd ki, majd vágd kisebb darabokra. Tedd egy lábasba, és adj hozzá annyi vizet, amennyi ellepi. Add hozzá a citrom levét, amely segít, hogy ne barnuljon meg a gyümölcs. Főzd addig, míg a birs megpuhul. Vedd le a tűzről és botmixerrel pépesítsd, majd add hozzá a cukrot és a vaníliás cukrot és főzd addig, amíg kocsonyás állagú nem lesz. Öntsd bele egy sütőpapírral kibélelt edénybe, vagy őzgerincformába, de akár egy tálcára is elterítheted. Várd meg míg kihűl, és meg fog dermedni. Jó étvágyat kívánunk!