A pálmaliliom, vagy más néven a jukka, igazán kedvelt szobanövény. Nevét onnan kapta, hogy a pálmákra emlékeztető levélüstöke és a liliomokéra hasonlító fehér virágai vannak. Azonban a nevén kívül semmilyen köze nincs a pálmákhoz, sőt, a spárgafélék családjába tartozik.

A jukka eredeti környezetében 3-14 méter magasságúra is képes megnőni, azonban a szobanövény változata legfeljebb 1 méter magas lehet. Levelei vastagok, kemények és sötétzöld színűek. Azért olyan érdekes a növény kinézete, mert a levelei a csupasz törzsből nőnek ki, főleg a törzs tetején. A törzs nélküli jukka változatoknál pedig közvetlen a földből hajtanak ki a levelek, mely szintén nagyon izgalmas megjelenést kölcsönöz neki.

Ezek a levelek szúrósak, így érdemes kesztyűs kézzel bánni a jukkával. Ha már van egy jukka az otthonodban, ismerd meg, mire van szüksége ahhoz, hogy igazán jól érezze magát, ha pedig nincs, reméljük kedvet kapsz hozzá, hogy helyet kapjon nálad.

jukka lakásban

A jukka minden lakás ékessége. Fotó: 123rf.com

Amit a jukkáról tudni érdemes

A Yucca nemzetség fajai Mexikóban és az USA partvidékein is elterjedtek. Változatos helyeken fordulnak elő, hiszen akár a hegyvidéki területeken, 2700 m tengerszint feletti magasságban, akár a tengerparton találkozhatunk velük, sőt, még a sivatagokban is képesek megélni.

A jukkák évelő, fásodó törzsű cserjék. Törzsük lehet igazán rövid, de akár több méter magasra is képesek megnőni. Érdekes növény abból a szempontból is, hogy akár egymagában, akár egy nagyobb, jukkákból álló csoportban is jól érzi magát. A levélüstököt rozettaszerűen álló, kard alakú, párhuzamos erezetű levelek alkotják. A levelek szélével óvatosan kell bánni, mert fogazottak, és a levélcsúcs is többnyire hegyes tövisben végződik.

Sajnos a fiatal növény esetében nem reménykedhetünk virágzásban, hiszen általában 10 éves kor felett hoznak csak virágot. Azonban a szabadban élő jukkák virágai csodaszépek, hiszen akár több száz fehér virágot is képesek hozni egyszerre. A jukka virága hatszirmú, alakja pedig harangra emlékeztető.

A jukka termése húsos vagy kiszáradt bogyó, amely fekete vagy szürke magokat tartalmaz. A legtöbb jukka télálló, különösen a rövid törzsű fajták. A jukkák szaporodása a természetben nem egyszerű, hiszen a jukkamolyok nőstényeinek közreműködésére van szükség a megporzásukhoz. A moly hordja szét a virágport, majd a virágporral beporzott virágra helyezi el a petéit. A kikelő lárvák a jukka magkezdeményeivel táplálkoznak. Szerencsére a jukkának nagyon sok magkezdeménye van, így a lárvák nyugodtan falatozhatnak, ezzel nem okoznak túl nagy veszteséget a növénynek.

Közel 50 faja és 24 alfaja van a jukkának, melyek több fajcsoportba sorolhatók aszerint, hogy milyen a termés felnyílásának módja. Ez alapján lehet felnyíló, fel nem hasadó, illetve szabálytalanul töredező. Míg a felhasadó termésű fajok szálas gyökérrendszere rizómából ered, mely a főtörzs folytatásaként jelenik meg a talajban, addig a fel nem nyíló termésű csoportok abban különlegesek, hogy a leveleik nem fogazottak és gyakran fonalakra hasadoznak.

jukkák

A jukka az egyik legnépszerűbb szobanövény. Fotó: 123rf.com

Így gondozd a jukkádat

A jukka kiváló ajándék lehet, de az otthonunknak is fantasztikus dísze. Azért is nagyon kedvelt szobanövény, hiszen szép, egzotikus a kinézete, azonban nagyon igénytelen és sok mindent eltűr. Nagyon kedveli a napfényt, így válasszuk ki számára a lakás egyik világos pontját.

A hőmérsékletre nem kifejezetten érzékeny, így tökéletesen megfelel számára a 15-25 Celsius-fok közötti szobahőmérséklet. A teleltetése során jóval kisebb hőmérséklet is elégséges számára, azonban arra ügyeljünk, hogy soha ne menjen 10 Celsius-fok alá.

Nyáron, amikor odakint magasabb a hőmérséklet, bőséges folyadékra van szüksége. Azonban nem szabad elárasztani az öntözővízzel, és a pangó vizet sem viseli jól. Ezért érdemes megvárni, amíg kissé kiszárad a talaj felszíne, és utána megöntözni, akár több részletben is. Nyáron érdemes permetezni is, hiszen ez biztosítja számára a megfelelő páratartalmat, és a takácsatkákat is távol tudjuk tartani tőle. Ősszel és télen jóval kevesebb vízre van szüksége. .

Tavasztól őszig kéthetente érdemes tápoldatot adni neki. Ezt egyszerűen keverjük az öntözővízhez. Azonban ősztől tavaszig egyáltalán nem szükséges tápoldatozni. A legjobb számára a zöldnövény, vagy a  levéldísznövény tápoldatot. Ha igazán jól érzi magát, és elmúlt már 10 éves, szobanövényünk virágokkal fog minket megajándékozni, melyek fehéres színűek, és a harangvirágra emlékeztetnek.

Amikor kinövi a cserepét, át kell ültetni. Ezt általában kétévente érdemes megtenni, hogy felfrissüljön a talajának felső rétege. Erre a tavasz a legalkalmasabb. Az általános virágföld teljesen megfelel erre a célra.

A jukkát szár- vagy hajtásdugványról lehet szaporítani. Szárdugványról történő szaporítás esetén vágjuk el a jukka szárát 5 cm-es darabokra, majd ezeket mártsuk gyökereztető hormonba. A dugványokat ezt követően tegyük a homok és a tőzegmoha egyforma mennyiségű keverékébe. Ezt le kell fedni fóliával, amelyen hagyjunk pár szellőzőnyílást. A dugványoknak 20-22 Celsius-fokra és enyhe nedvességre van szükségük. Amint megjelennek az első levelek, távolítsuk el a fóliát, és körülbelül 5 hét után ültessük át a növényt.

Amennyiben hajtásdugványról szeretnénk szaporítani, akkor vágjuk le a jukka oldalhajtását, vagy a leveles csúcsát, majd hagyjuk kint száradni 1-2 napig. Ezt a hajtást is a tőzeg és a homok egyenlő arányú keverékébe kell ültetni, és amint megjelennek a gyökerek, át is ültethetjük.

A jukka sajnos hajlamos a gombásodásra. Ha ezt tapasztaljuk, töröljük le a levelein megjelenő szürke réteget, és egy ideig ne párásítsuk. A levelei fonákján meg tudnak még jelenni a pajzstetvek. Ekkor töröljük át a leveleket rovarölőszerbe mártott vattapamaccsal. Ha levelei megsárgulnak és hullani kezdenek, akkor valószínűleg nem jut számára kellő mennyiségű fény. Ha ezeket betartjuk, hosszú ideig lesz hűséges társunk a jukka.