Alexandre Ferrari-Roy, a MicroHabitat városi mezőgazdasági cég alapítója és vezérigazgatója azt a célt tűzte ki maga elé, hogy gerilla-stílusú cégével zöldebbé teszi a városi épületrengeteget. Első projektje a McGill Egyetem Macdonald Campusa volt. Ma már ő és a MicroHabitat növekvő csapata a városi gazdálkodást szolgáltatásként értékesíti olyan ingatlantulajdonosok és -kezelők számára, akik szeretnék növelni ingatlanjaik értékét, miközben segítik egy fenntartható és a helyi közösség számára hasznos projekt megvalósulását is – írja a modernfarmer.com.


A városi gazdálkodás egyre népszerűbb az észak-amerikai városokban, egyre többen ismerik fel ennek számtalan társadalmi és környezeti előnyét.

Ferrari-Roy közel egy évtizede dolgozik azon, hogy fenntartható üzleti modellt és megbízható biogazdálkodási módszert alakítson ki, és úgy tűnik, erőfeszítései megtérülnek. A MicroHabitat 2016-os elindítása után a vállalat néhány Montreal belvárosi helyszínről 2022-re 140 farmra bővült, amelyek Torontóban, Vancouverben és New Yorkban találhatók.

„Az a célunk, hogy városainkat termékenyebbé tegyük a területhasználat tekintetében, abban a reményben, hogy ezek révén majd az emberek jobban értékelik a környezetüket, amiben élnek – fogalmazott Ferrari-Roy.

városi kertészet

Alexandre Ferrari-Roy paprikát szüretel a MicroHabitat tetőkertjében – fotó: MicroHabitat

Ennek érdekében a MicroHabitat számos kanadai és amerikai székhelyű vállalattal és multinacionális ingatlancéggel dolgozik együtt – ilyen például a GWL Realty Advisors, amely 231 ingatlannal büszkélkedhet Kanadában, és az Ivanhoe Cambridge, amely világszerte 1500 épületben érdekelt. Segítségükkel a kis cég moduláris farmjai olyan nevezetességek tetején bukkantak fel, mint például a torontói Canada Life Building, vagy Manhattan legnagyobb apartmankomplexuma, a StuyTown.

A következő időszakban Ferrari-Roy és csapata további hat észak-amerikai városban kíván farmot telepíteni: Calgaryban, Edmontonban, San Franciscóban, Los Angelesben, Denverben és Chicagoban.

A férfi élete nem forgott mindig a fenntartható városi mezőgazdaság körül, kezdeti érdeklődése a művészetben és a tudományban gyökerezett. Végül Montreal híres kulináris színterén különböző pozíciókban vetette meg a lábát. Egy, az iparosodott gazdálkodásnak az emberekre és a környezetre gyakorolt ​​súlyos hatásait vázoló cikk olvasása nyomán feltámadt érdeklődése az agrártudományok iránt.

Eredeti üzleti ötletét, amelyet egy startup versenyen mutatott be a McGill-nél, gerillamódszerrel vitte, magánforrásokat keresve a különböző, földön lévő kihasználatlan terek megműveléséhez. Erről azonban bebizonyosodott, hogy nem járható út, ugyanis a területek tulajdoni viszonyai gyakran rendezetlennek bizonyultak. Hamarosan azonban egy étterem tulajdonosa arra kérte, hogy tesztelje a koncepciót az étterme tetején.

A projekt sikeresnek bizonyult.

Három évnyi kísérletezés és a megfelelő vezetői csapat összeállítása után a Ferrari-Roy és társalapítója, az Orlane Panet 2016-ban hivatalosan is elindította a MicroHabitatot.

Manapság a városi gazdálkodóik moduláris farmok tervezésén, telepítésén és karbantartásán dolgoznak az ügyfeleik által elérhető szinte minden szabadtéri területen.

"Rendszerünk bármilyen típusú felülethez jól alkalmazkodik, amennyiben megfelel az általunk elvárt alapvető kritériumoknak: napsugárzásnak való kitettség, vízhez való hozzáférés és biztonságos megközelítési lehetőség" – mondta a férfi.

városi kertészet

MicroHabitat farm a MetroCentre King Tower tetején, Torontóban, Ontario államban – fotó: MicroHabitat

A cég legnépszerűbb csomagja akár 350 font értékű bioterméket előállítására is alkalmas a szezon során. Az általuk kidolgozott szabványosított termelési módszereket követve kertészeik 20-30 különböző helyi fajtát ültetnek minden gazdaságban. Ez jellemzően hagyományos és koktélparadicsomot, padlizsánt, édes paprikát, uborkát, hagymát és babot, valamint levélzöldségeket, ehető virágokat és fűszernövényeket tartalmaz.

„Minél nagyobb a sokszínűség egy élelmiszertermelési zónában, annál nagyobb a siker esélye" – mondja Ferrari-Roy. A nagyobb növényi diverzitás növeli a rovarok fajgazdagságát is.

A MicroHabitat arra készül, hogy idén új projekteket indítson néhány amerikai városban, és 2024-ben az európai piacra is betörjön, Ferrari-Roy szerint a regionális éghajlati különbségek kezelése nem jelent komoly gondot. Már hozzászoktak ahhoz, hogy szárazságtűrő fajtákkal és mikro-csepegtető öntözéssel, valamint természetes eredetű biostimulánsokkal kell dolgozniuk.

Egy városi gazda hetente egyszer felkeres minden kertet, hogy gondozza a növényeket és betakarítsa a termést. Lehetőséget adnak arra is, hogy az ügyfelek belső közösségei személyesen is megtapasztalhassák a kertélményt. Az épület bérlőit, vagy a vállalati alkalmazottakat meghívják a heti betakarításra, oktató túrákat tartanak számukra, vagy olyan városi kertészeti készleteket adnak nekik, amelyekkel otthon is lehet kísérletezni.

városi kertészet

A farmokról származó mintegy 20 000 font friss terméket adományoztak a helyi élelmiszerbankoknak 2022-ben – fotó: MicroHabitat

A MicroHabitat és ügyfelei számára is kiemelten fontos az élelmiszer-ellátás bizonytalanságának megszüntetése. A 2022-ben megtermelt 45 500 fontnyi terméknek a MicroHabitat közel felét a helyi élelmiszerbankoknak adományozta ügyfelei nevében.