Az elkövetkező héten az időjárás a szokásostól melegebb lesz. A levegő hőmérséklete 19-26°C is lehet, csapadékra szerdán van némi esély (2024.04.10-én), az éjszakai hőmérséklet nem fog 7°C alá hűlni, így további fagykárra nem kell számítanunk – olvasható a nak.hu növényvédelmi aktualitásokat taglaló cikkében.

Fagykár bejelentése

Mint írják, március 25-26-án fagyok voltak éjjel, a kajszibarack esetében volt, ahol 100%-os kárt is találtak a szakemberek. Az alma és a meggy esetében javasolják a virágkezdemények, és a kinyílt virágok bibéjét átvágni, megvizsgálni: amennyiben a közepén barna elszíneződést látunk, ott a termés nem fog megkötni. Amennyiben a károsodás csak részleges, akkor valószínűleg a gyümölcskezdemény is sérült lesz.

A fagykár bejelentésére a károsultaknak az eseményt követő 15 napon belül van lehetősége.

Miként fokozhatjuk a terméskötődést?

A terméskötődés fokozása különösen a fagykárt szenvedett, kevés virággal rendelkező ültetvényekben lényeges. A bór tartalmú lombtrágyák, és az egyéb kötödést elősegítő anyagok kijuttatásának ideje a pirosbimbós állapot, illetve a virágzás kezdete, ugyanis ekkor fejtik ki a legkedvezőbb hatásukat. A kijuttatást mindenképpen a virágzás elejére javasolják, az ismételt kezelést pedig a virágzás közepére célszerű időzíteni.

Virágzó gyümölcsfák – fotó: pixabay.com

Hogyan védekezzünk virágzó kultúrában?

A gyümölcsösök pillanatnyilag a virágzás állapotában vannak. A kijuttatott készítmények kiválasztásakor fordítsunk különös figyelmet a méhek védelmére és azt se felejtsük el, hogy a gyomok virágzása esetén azok is ugyanúgy virágzó kultúrának számítanak, valamint azt, hogy a méhek nem csak a virágok nektárjait keresik fel, hanem a levéltetvek mézharmatját is! Ezekben az esetekben ugyanolyan körültekintéssel kell eljárni a permetezések során mintha a gyümölcsfák virágoznának – hívja fel a figyelmet a nak.hu.

Permetezéskor az alábbi feltételekre kell odafigyelnünk:

 • virágzó kultúrának számít, ha a kultúrnövény vagy a táblán levő gyomok és a tábla közvetlen szomszédságában levő növények virágoznak
 • ellenőrizni kell az adott készítmény méhvédelmi besorolását (nem csak a rovarölő szereknél, hanem a gombaölő és gyomirtó készítményeknél is) 
  • méhekre nem veszélyes, illetve nem jelölésköteles készítmények esetén: bármely időpontban végezhető a permetezés,
  • méhekre mérsékelten veszélyes készítmények esetén: a permetezéseket a csillagászati naplemente előtt egy órával kell megkezdeni és legkésőbb este 11 óráig be kell fejezni. A kezelések az önkormányzat jegyzője felé bejelentéskötelesek.
  • méhekre kifejezetten veszélyes készítmények: a virágzó kultúrákban és egyéb olyan esetben amikor a méhek látogatják az ültetvényt (gyomok, virágai, levéltetvek, körtelevélbolha mézharmatja) nem használhatóak.


Az alma betegségei

Almafavarasodás

Az almafavarasodás aszkospóráinak vizsgálata során a szakemberek megállapították, hogy a spóraszóródás az idei évben nagyon korán elindult, amikor az időjárás hűvösebbre váltott, a szóródás intenzitása csökkent, volt terület, ahol meg is állt. Az elmúlt hetekben a varasodás fertőzéshez szükséges időjárási tényezők optimálisak voltak, március 28-29-én, illetve április 3-4-én a levélfelületi nedvesség időtartalma megfelelő volt az aszkospórák fertőzéséhez, a gomba be tudott jutni a bőrszövet alá.

Aszkospóra-szóródás adatai 2024
helyszín/dátum 2024.03.06. rügyduzzanat 2024.03.11. egérfüles állapot 2024.03.19. egérfüles állapot 2024.03.28. zöldbimbós állapot 2024.04.05. virágzás kezdete
Ajak termőtestek éretlenek, nincs szóródás az aszkospóra-szóródás elkezdődött alacsony spóraszámmal nincs szóródás közepes mértékű szóródás tömeges aszkospóra-szóródás
Nyíregyháza termőtestek éretlenek, nincs szóródás az aszkospóra-szóródás elkezdődött alacsony spóraszámmal kis mértékű szóródás kis mértékű szóródás tömeges aszkospóra-szóródás
Tuzsér termőtestek éretlenek, nincs szóródás tömeges aszkospóra-szóródás közepes mértékű aszkospóra szóródás tömeges aszkospóra szóródás tömeges aszkospóra-szóródás
Nyíracsád termőtestek éretlenek, nincs szóródás az aszkospóra-szóródás elkezdődött alacsony spóraszámmal kis mértékű szóródás kis mértékű szóródás tömeges aszkospóra-szóródás
Tarpa termőtestek éretlenek, nincs szóródás az aszkospóra-szóródás elkezdődött alacsony spóraszámmal kis mértékű szóródás közepes mértékű szóródás tömeges aszkospóra-szóródás
Csenger - - nincs szóródás - -
Buj - - nincs szóródás tömeges aszkospóra-szóródás tömeges aszkospóra-szóródás

Javasolt hatóanyagok:

 • mefentriflukonazol
 • fluxapiroxad
 • defenokonazol
 • pirimetanil
 • ditianon

Lisztharmat

A lisztharmat a fertőzést az áttelelt fertőzött hajtásvégekről indítja el, így a fertőzött rügyekből fertőzött hajtások jönnek elő, ami ellen 100%-osan csak metszéssel lehetne védekezni.

Erős fertőzés esetén javasolt kéntartalmú készítmények vagy a kettős (varasodás-lisztharmat) felszívódó gombaölő szerek alkalmazása. A varasodás ellen gyakran használt difenokonazol hatóanyag önmagában kevésbé eredményes a lisztharmat ellen, ezért javasolt a gyári kombinációk használata.

Javasolt hatóanyagok:

 • mefentriflukonazol
 • fluxapiroxad
 • kén

Tűzelhalás

Még nincs ilyen jellegű fertőzés, nem adottak hozzá a feltételek, illetve a növények (alma, körte, birs) fejlettségi állapota sem érte még el azt a szintet amikor a fertőzés veszélyes lehetne. A tűzelhalás ugyanis csak akkor fog fertőzni, ha virágzáskor egyszerre van csapadékos és meleg idő is, ilyenkor a fertőzési kockázat megnőhet.

alma

Az elmúlt hetekben a varasodás fertőzéshez szükséges időjárási tényezők optimálisak voltak – fotó: pixabay.com

Állati kártevők

Bimbólikasztó bogár

A bimbólikasztó bogár kártételeit már lehet látni, ezért ellenük védekezni most nem lehet.

Piros gyümölcsfa takácsatka

A piros gyümölcsfa takácsatka (Panonychus ulmi) elleni védekezésnek most van itt az ideje, mert a kártevő tojás alakban telel át, így most főként lárva alakban van jelen, és a rá jellemző szövedéket, ami védi a növényvédő szerektől még nem tudta kialakítani – írja a nak.hu.

Ha korábban károkat okozott, akkor a felszaporodás, a telepek kialakulása, a károsítás elkezdése előtt érdemes védekezni ellene. A kártevőknek kora tavasszal a kéregrepedésekben, ott, ahol a bőrszövet meggyűrődik, az ágak ízesülésénél találhatóak a piros színű tojásaik. Ha a metszésalkalmával találkoztunk olyannal mintha pirospaprikával lenne megszórva gyümölcsfánk, akkor erről a fajról van szó.

A védekezéskor minden esetben méhekre nem veszélyes készítményt alkalmazzunk! A lisztharmat elleni elemi kén készítmények, ebben a korai állapotban jó hatással bevethetőek.

Zöld almalevéltetű

A levéltetvek áttelelő egyedei a kinyílt rügyekben a kis levélkezdemények védelmében már előfordulhatnak, a szívogatást már elkezdik és a hőmérséklettől függően az első telepeiket ki fogják alakítani. A hajtásvégeken már megjelentek a hangyák is, amik már a levéltetveket látogatják, illetve segítik a kolóniák kialakításában.

Levélpirosító almalevéltetű

A kártételük már tapasztalható az ültetvényekben, a kis leveleken már kis mértékű torzulásokat láthatunk. Később a szívogatásnak megfelelően felhólyagosodott, kezdetben narancssárga, majd élénkvörös levéltorzulások alakulnak ki. Az ellenük való védekezés sikerét az időben történő kezelések jelentik. Még azelőtt kell elvégezni a permetezéseket, mielőtt a levelek torzulnának, ugyanis később az összehajlott, felhólyagosodott levelek védelmében már nehezebb hatékonyan védekezni ellenük.

Vértetű

A vértetű-kolónia is elkezdte a károsítását, főként a gyökérnyaki részen találkozhatunk velük, az intenzív ültetvényekre jellemző oltási csomó környékén. A nak.hu javasolja a gyomok irtását, a sarjhajtások eltávolítását, mert ezzel megnehezíthető az első telepek kialakulása.  A lombkorona-szinten áttelelt egyedek ellen a kontakt készítmények alkalmazása hozhat sikert, a fajra jellemző fehér, vattaszerű képződmény még nem, vagy csak részben alakult ki, így most még eredményesen tudunk védekezni.

A kezelésekhez kontakt készítményeket használjunk, mert a kártevő most a fás részeken károsít, ahova  nem jutnak el a felszívódó rovarölő szerek. Fontos, hogy a gallyak alsó részére is juttassunk permetlevet, mivel a kártevő többnyire itt található.

Májusi cserebogár

A májusi cserebogár megjelenése is várható az ültetvényekben. Az ellenük való védekezésben alapvetően fontos, hogy védekezzünk az imágók ellen. Később, amikor már a talajban a lárva fog károsítani, nem sok lehetőségünk lesz a védekezésre. A kezelésekre elsősorban kontakt készítményeket javasolnak.

meggy

A meggy nagyon érzékeny a moníliás fertőzésre – fotó: pixabay.com

Meggy, cseresznye, szilva

Virágfertőző monília

Lényeges a virágfertőző monília elleni korai védekezés, hiszen a fertőzési nyomás az elmúlt héten nem csökkent, várhatóan a következő héten a kevesebb csapadéknak köszönhetően viszont fog. Most a meggy a legérzékenyebb a fertőzésre, ezért minden esetben javasolják az ellene való védekezést.

A moníliás fertőzésre érzékeny még a szilva, a kajszi, de kevésbé fogékony a cseresznye és az őszibarack. A magas fertőzési nyomás miatt azonban a meggyen kívül a többi csonthéjas növényeinket is célszerű kezelni.

Javasolt hatóanyagok:

 • mefentriflukonazol
 • boszkalid + piraklostrobin

Őszibarack

Tafrinás levélfodrosodás

A tafrinás levélfodrosodás fertőzése a meleg időjárásnak köszönhetően csökkenni fog, vagy meg is szűnhet. A már kialakult tünetek ellen védekezni már nem lehet – a fertőzött levelek felhólyagosodtak, illetve a hólyagosodások fokozódni fognak, majd maguktól le fognak hullani a levelek – írja a nak.hu.