"Valószínűleg sokan nem is gondolnák, hogy egy-egy lekaszált területen a madarak micsoda lakomákat tudnak rendezni, az pedig biztosan nem jutna eszébe senkinek sem, hogy ezt a táplálékot sokszor az ember „tálalja fel” a számukra" – írja a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság projekt referense, Gál Renáta.

gólyák

Kaszálás után hatalmas mennyiségű rovar és egyéb talajlakó élőlény bukkan a felszínre – fotó: pixabay.com

A munkagépeket mára már jól ismerik a madarak

"A kaszálatlan, magas fűben a rovarok, a rágcsálók, a gyíkok és társaik kitűnően el tudnak rejtőzni a predátoraik elől. A kaszálás után azonban megszűnik ez a biztos rejtek, és ez sok madárfaj számára rendkívül csábító, hiszen rövid idő alatt hatalmas mennyiségű rovar és egyéb talajlakó élőlény bukkan a felszínre. Így, ami az egyik faj számára nehezítő tényező, az a másik számára óriási előnnyé válik a túlélésért folytatott versenyben.

A munkagépeket mára már jól ismerik a madarak. Gyakran látható, hogy a nyári munkák alkalmával a traktorok zaja perceken belül akár több tucat madarat is a területre vonz. Általában mire a gép levágja az első rendeket, a gólyák máris hozzákezdenek a lakomához és összeszedegetik a felzavart rovarokat, a takarás nélkül maradt, gyíkokat, siklókat.

Gyakran megjelennek ilyenkor a kék vércsék (Falco vespertinus) is, és gyorsan összekapkodják a hirtelen menedék nélkül maradt szöcskéket, sáskákat, bogarakat. A gólyákon és a kék vércséken kívül gyakori vendégek még ilyenkor a nagy kócsagok (Ardea alba), a szalakóták (Coracias garrulus) és a vetési varjak (Corvus frugilegus), valamint felbukkannak pockozni az egerészölyvek (Buteo buteo), a vörös vércsék (Falco tinnunculus) és a rétihéják (Circus spp.) is" – írja Gál Renáta.

nagy kócsag

A gólyákon és a kék vércséken kívül gyakori vendégek még ilyenkor a nagy kócsagok is – fotó: pixabay.com


"Ez a látványos madármozgás ősszel a szántókon is megfigyelhető, amikor a talajmunkák során felszínre kerülnek a talajban rejtőző giliszták, pajorok és egyéb bogárlárvák, valamint a kisemlősök fészkei, aminek következtében a megmunkált föld hirtelen terített asztallá változik a madarak számára."

Fontos tudnivalók

"Amennyiben a betakarítási munkák közben fokozottan védett földön fészkelő madár fészkét, vagy fiókáját találják meg, abban az esetben kérjük a gazdálkodóktól a munka átmeneti felfüggesztését és a nemzetipark-igazgatóság haladéktalan értesítését az alábbi elérhetőségen.

A sikeres fészkelés vagy fiókamentés érdekében kérjük, hogy a további munkavégzést az igazgatóság munkatársainak iránymutatása alapján folytassák.

A helyszínen történő madárhatározáshoz segítséget nyújthat a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület ezen a linken is elérhető ingyenes applikációja, valamint az alábbi, gazdálkodók számára készült terepi madárhatározó, ami INNEN tölthető le.

További gyakorlatban is használható természetkímélő gazdálkodási tanácsokkal szolgáló kiadványok elérhetőek ITT."

– írja a a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság projekt referense, Gál Renáta.