A tél itt van, ha szeretnénk, ha nem. Ezzel pedig itt a fagyok és a havazás ideje is. Bár jobb minél korábban, már az ősz végén felkészíteni a kertet és a házat a télre, ha ez elmaradt, még most sem késő bepótolni, azonban most már mihamarabb el kell végezni ezeket a nagyon fontos feladatokat.

A házunk lesz a várunk, vigyázzunk hát rá

Mivel télen a legtöbb időt az otthonunkban fogjuk tölteni, fontos, hogy az igazán komfortos és minél melegebb legyen.

1. Így hát elengedhetetlen, hogy a fűtésrendszert nézessük át szakemberrel. Szintén életbevágóan fontos a kémények átvizsgáltatása, hiszen a fűtési szezon már itt van, és egyáltalán nem mindegy, hogy a kémények hogyan végzik el a feladatukat. Ezek elmaradása az életünkbe is kerülhet.

ereszcsatorna jégcsap

Az ereszcsatornák kitisztítása elengedhetetlen a tél előtt. Fotó: Pixabay

2. Szintén fontos, hogy ha eddig nem tettük meg, takarítsuk ki az ereszcsatornákat, hiszen egyre több lesz a csapadék, és ha az ereszcsatornát levelek, ágak és egyéb szennyeződések dugítják el, a víz nem fog tudni lefolyni. Az ereszcsatornának nagyon komoly szerepe van, hiszen segít megvédeni a házunk, épületeink falát és a lábazatát a csapadék okozta károsodásoktól. Az eltömődött csatorna el fogja zárni a víz útját, így az a falon át fog távozni. Ez több szempontból is veszélyes.

Egyrészt kívülről meglazítja a fal szerkezetét, így a belefolyó csapadék károsítani tudja azt. Másrészt a ház belső fala is át fog vizesedni, ami penész kialakulásához vezethet. Ha pedig a ház alapja alá folyik a csapadék, az egy idő után meg fogja süllyeszteni a házat. Ez a falak megrepedéséhez vezethet, mely szintén nem tesz jót, ha a ház stabilitását nézzük.

Gyakori probléma, hogy a csatorna dőlésszöge nem megfelelő, mert valamelyik része elmozdult. Ilyenkor öntsünk egy vödör vizet az ereszcsatornába és figyeljük meg a víz útját. Így könnyen meg fogjuk találni, hol kell megigazítani .A repedések is komoly problémát tudnak okozni, különösen akkor, amikor a télen belekerülő víz megfagy és még szélesebbre növeli a repedések méretét. A megoldás ebben a helyzetben is az adott elem cseréje.


3. Nem árt átnézni az ajtók és ablakok szigetelését sem, hiszen a nem jól záródó nyílászárókon keresztül rengeteg meleg levegő kerül az utcára, a cél pedig az, hogy minél kisebb költséggel minél kellemesebb hőmérsékletűre fűtsük az otthonunkat.

A kertet is téliesíteni kell

De nem csak az otthonunkat, a kertet is fel kell készíteni a télre.

1. Tisztítsunk meg, ápoljunk le és tegyünk el minden kerti bútort. Természetesen, ha nincs helyünk, akkor kint kell hagynunk a kertben, azonban ha nincs fedett teraszunk, fontos, hogy takarjuk le a bútorokat, hogy az eső, a hó és a fagy minél kisebb kárt tudjon tenni bennük. Tegyük el a grillsütőt és eresszük le a vizet a medencéből is. Ha nem épített úszómedence áll a kertben, akkor takarítsuk ki, szárítsuk meg és úgy tegyük el, védett helyre.

2. Szerezzük be a csúszásmentesítéshez szükséges szóróanyagokat, a kocsikhoz a jégkaparót, nézzük meg, milyen állapotban van a hólapát, és nem árt, ha előszedjük a téli munkához ideális lábbeliket, kesztyűket és kabátokat is.

3. Nézzük át a szerszámokat, takarítsuk meg őket, és leápolva tegyük őket a helyükre. Eresszük le a fűnyíróból a benzint, tisztítsuk meg és tegyük védett helyre. Nézzük át, mit kell beszerezni, lecserélni tavaszra, és ezeket már most, a téli szabad óráinkban is meg tudjuk vásárolni.

A szerszámok esetében az első lépés mindig a tisztítás. A fémfelületeket mossuk le, majd egy erős gyökérkefével távolítsuk el a szennyeződéseket. A rozsdafoltokat drótkefével tudjuk eltávolítani. Az ásó, kapa esetében nézzük meg, mennyire élesek, milyen a nyelük, hiszen nem szeretnénk, ha életlen szerszámokkal kellene dolgozunk tavasszal, amelyek még fel is törik a kezünket. A műanyag nyéllel készült szerszámok esetében elegendő egy alapos tisztítás.

hóban ház

A ház és a kert felkészítése a télre nagyon sok gondot levesz a vállunkról. Fotó: Pixabay

3. A vízcsapokat, a szivattyút, az öntözőrendszert is sürgősen vízteleníteni és téliesíteni kell. A slagot vegyük le a csapról, engedjük ki belőle a vizet, tisztítsuk meg és feltekerve tegyük el zárt helyre. A csapok, a szivattyú, az öntözőrendszer, a vízakna téli felkészítése és védelme rengeteg bosszúságtól és költségtől véd meg minket.

4. Nézzük át a kertben élő háziállataink lakhelyét. Fontos, hogy jól szigetelt legyen, ahol sehol nem esik be az eső, és nem fúj át rajta a szél. A házak belsejébe tehetünk szalmát, amely jóval puhábbá és melegebbé varázsolja a kutyaházat, és abban is sokat segít, hogy a kutyusok, cicák szőre gyorsabban száradjon meg. Tegyünk a házak alá téglákat, hogy ne érintkezzenek közvetlenül a talajjal, hiszen így el tudjuk kerülni az ázást, és jóval melegebb is lesz odabent a padló.

5. Helyezzük ki a madáretetőket és itatókat. Ügyeljünk rá, hogy ne érhessék el a falatozó madarakat a háziállataink. Inkább kevesebb vizet tegyünk ki, de gyakran cseréljük, amikor odakint fagy van. Fontos, hogy ha kihelyeztünk madáretetőket és itatókat, akkor azokat egészen tavaszig folyamatosan töltsük fel, hiszen odaszoknak a madarak és számítanak rá, hogy nálunk megpihenhetnek, ehetnek és ihatnak.

6. Ne feledkezzünk meg a növényeink téli védelméről sem. A cserepes virágokat vigyük fagymentes helyre. Ha nem tudjuk védett helyre vinni a növényeket, akkor tegyünk a cserepek alá hőszigetelő anyagot, és vonjuk be a cserepeket pokróccal, egyéb hőszigetelő anyaggal, hiszen könnyen megfagyhat a föld, és így a növényeink nem tudnak vizet magukhoz venni.

A kinti növényeket takarással, kupacolással védhetjük. melyhez növényi nyesedéket, lehullott leveleket, komposztot, vagy földet használhatunk. A fagyérzékeny rózsatöveket védhetjük egy vödörrel, a fügebokorra húzhatunk papírzsákot. Az ősszel ültetett és a fiatalabb csemeték esetében is szükség van a védelemre. A csemeték tövét érdemes 15-20 cm magas földkupaccal védeni. Azokra a fákra is érdemes odafigyelni, amelyek valamilyen károsodást szenvedtek korábban, vagy betegek.

Jó munkát kívánunk!