A nyár egy pillanat alatt elillant, és ha nem figyelünk oda, az ősz távozása is felkészületlenül érhet minket. Pedig, ha nem végzünk el bizonyos feladatokat időben, akkor az nagyon sok bosszúsággal, munkával és anyagi veszteséggel jár. Ilyen kiemelten fontos feladat a kerti csapok és az öntözőrendszer téliesítése.

kerti csap kanna slag

Az első fagyok előtt végezzük el a kerti csap téliesítését. Fotó: Shutterstock

Nem elég védett helyre vinni a slagot vagy a szivattyút, a probléma megelőzését a gyökereknél kell kezdeni. Ez a néhány egyszerű mozdulat ugyanis komoly bosszúságtól és anyagi vesztségtől tud megóvni bennünket. Szánjuk rá tehát az időt, és ne várjuk meg az első fagyokat, hanem még előtte végezzük el ezt a nagyon fontos feladatot. Egészen biztosan nem fogjuk megbánni, amikor tavasszal már csak egyszerűen be kell indítani.

Erre ügyelj a kerti csap téliesítése során

A képlet egyszerű: mivel a víz térfogata a fagy hatására megnő, ha nem téliesítjük a kerti csapot, a benne lévő, fagyott folyadék könnyedén képes hajszálrepedéseket okozni, sőt,  szét tudja feszíteni a csöveket. Ez pedig majd csak akkor fog feltűnni, amikor tavasszal használni szeretnénk a csapot. És persze akkor, amikor megérkezik a szabad szemmel is jól látható, óriási összegű vízszámla az elfolyt víz miatt. Így hát nagyon is megéri előre gondolkodni, és időben elzárni a csapot, vízteleníteni az öntözőrendszert.

1. Először is zárjuk el a földfelszín alatt található téli csapot. Szelepes változat esetén is ez a feladat, azonban ebben az esetben szükségünk lesz egy T-kulcsra is.

2. Ne sajnáljuk az időt és energiát, hogy leellenőrizzük a vízmérő fogyasztását, amelyből megtudjuk, valóban jól zártuk el a csapot, mert a tévedés esetén egészen biztosan nem lesz őszinte a mosolyunk.


3. Nyissuk meg a csapot. Ha jól zártuk el, akkor csak annyi víz folyik ki, amennyi éppen a rendszerben maradt, majd egy susogó hang jelzi, hogy a rendszer kiürült.

4. Ha a víz továbbra is folyik, akkor nem jól zártuk el a csapot, vagy egyéb hiba áll fenn. Ilyenkor hívjunk vízvezeték szerelőt.

5. A csaphoz csatlakoztatott eszközöket, tömlőt, slagot vegyük le a csapról, és engedjük ki belőlük a vizet, majd helyezzük őket zárt, fagymentes helyre.

Így téliesítsd az öntözőrendszert

Természetesen az öntözőrendszert is vízteleníteni kell még a fagyok beköszönte előtt. Ezt bízhatjuk szakemberre, de akár mi magunk is el tudjuk végezni. Erre azért van szükség, mert a rendszerben maradt víz megfagyhat, óriási károkat okozva ezzel.

1. Mivel minden öntözőrendszer más, nagyon fontos, hogy olvassuk el a saját öntözőrendszerünk használati utasítását és aszerint járjunk el.

2. Ami általánosságban elmondható, hogy az öntözőrendszerek téliesítése során el kell zárni a csapot, ki kell kapcsolni a vezérlőt, nyomásmentesíteni kell, és vízteleníteni.

3. A víztelenítés történhet automata vagy kézi leeresztő szelepekkel, illetve kompresszorral.

kerti csap lakat

Akár mi magunk is el tudjuk végezni a kerti csapok és az öntözőrendszer téliesítését. Fotó: Shutterstock

A víztelenítő szelepekkel történő téliesítés esetén el kell zárni a vízcsapot a főszelepnél, ki kell nyitni a vízleeresztő szelepeket, majd kinyitni a rendszerben lévő összes csapot, így megszüntetve a nyomást. Ezután le kell engedni a vizet a rendszerből, ki kell venni a rendszer legmélyebb pontján lévő szelepet, és fagymentes helyre tenni.

A kompresszoros víztelenítés esetén el kell zárni a főcsapot, és áramtalanítani kell a szivattyút. Ezután csatlakoztassuk a kompresszort az öntözőrendszerhez, nyissuk ki a zónaszelepeket és hagyjuk, hogy az összes víz kifolyhasson. Ezután csatlakoztassuk le a kompresszort, a szelepeket hagyjuk nyitva, majd kapcsoljuk ki a vezérlőt.

4. Nagyon fontos, hogy ne maradjon víz a mágnesszelepeknél és a szórófejeknél sem, mert a fagyott víz szétfeszíti és széttöri azokat, így tavasszal ömlik belőle a víz, vagy nem egyenletesen szórja a vizet. Érdemes a csepegtetőrendszert is átfújatni, hogy ne kelljen később centiméterenként keresni, hol van rajta esetleg repedés a fagy miatt. Fontos, hogy a zónákból is folyassuk ki a vizet. Itt egy idő után már csak vízpára és levegő jön, ezzel is biztosítva minket arról, hogy jó munkát végeztünk.

5. A vízaknában is téliesítsünk. Takarjuk be a csöveket, az elzárókat, a vízórát jó vastagon, és tegyünk egy hungarocellt a tetejére, így egészen biztosan nem tud benne kárt okozni a fagy.

Szánjunk rá egy órát, hogy víztelenítsük és téliesítsük a kerti csapokat és az öntözőrendszert, megéri, hiszen így megkíméljük magunkat a tavaszi bosszúságoktól és kiadásoktól.