A címben feltett kérdésre a válasz nem a tojásban keresendő, egyik színű tojás sem egészségesebb, természetesebb vagy jobb a másiknál. Csupán arról van szó, hogy a barna tojást tojó tyúkokat nehezebb nevelni és drágább etetni – írja a vg.hu.

tojás

A barna színű tojás drágább, mint a fehér – fotó: pixabay.com

Az Egyesült Államokban a vásárlók nem igazán értik, hogy mi  lehet az oka annak, hogy a barna tojás drágább, mint a fehér.

Alapvetően nincs különbség a tápértéket illetően a barna és a fehér tojás között. A tyúkok fajtája a lényeg

– mondta a CNN hírtelevíziónak Daniel Brey, aki már negyedik generációs tojástermelő a New York állambeli Jeffersonville-ben. A családi farmon naponta több mint 200 ezer fehér tojást tojnak a tyúkjai.


A tojás íze a táptól függ

tojás íze és előállításának költsége attól függ, hogy milyen minőségű és mennyiségű táppal etetik a tyúkokat. A barna tojást tojó tyúkok jellemzően többet esznek. A tojások természetesen nem csak barnák vagy fehérek, a tyúk fajtájától függően lehetnek más színűek is – mondta a hírtelevíziónak Joan Frank dietetikus, kiemelve, hogy nem függ a színtől az, hogy mennyire tápláló a tojás.

A fogyasztók azonban valami okból azt hiszik, hogy a barna tojás egészségesebb, de ez nem így van"

– tette hozzá.

A New York államban található Norwichban működő Sova Farms organikus barna tojást, csirke-, sertés- és bárányhúst termel. A farm a nagy méretű barna tojás tucatját nyolc dollárért (2900 forintért) árulja, de az organikus, szabad tartású tyúktól származó barna tojás bolti ára elérheti akár a tíz dollárt (3600 forintot) is. A hagyományos barna tojás ennél olcsóbb, 4,5–6 dollárba kerül. (Egy dollár 361,5 forint.)

A fehér tojás fele annyiba kerül

Ehhez képest egy tucat fehér tojás ára 2,5 dollár körül járt május elején (egy éve még csak 1,5 dollár volt).

Bár az amerikai fogyasztókat is egyre inkább aggasztja a tartós infláció, ha tojásról van szó az ár kevésbé számít. Phil Lempert, a SuperMarket.Guru.com elemzője megbecsülte, mennyivel hajlandók többet költeni a vásárlók a barna tojásra.

Ha egymás mellett van a polcon a barna és a fehér tojás, akkor átlagosan 10-20 százalékkal hajlandók többet fizetni az előbbiért, függetlenül attól, hogy szabad tartású vagy organikus-e

– vonta le a következtetést.

A tojások árát befolyásolja a takarmányok ára is – fotó: pixabay.com

A kereslet meghatározza az árakat

A tojás ára – színtől függetlenül – a kereslet függvényében jelentősen mozog.

„Vannak rövid távú szezonális események, mint például a húsvét. Ősszel szintén megnő a kereslet a tojások iránt az ünnepekhez kapcsolódó tevékenységek, például a sütés miatt" – mondta David Anderson, a Texas A&M University agrárgazdasági professzora.

A tojások árát befolyásolja a takarmányok ára is.

„A takarmányköltségek csökkennek, ami segíti a tojástermelőket. Tavaly rekordtermés volt az Egyesült Államokban, így most sokkal alacsonyabb a kukorica és a szójaliszt ára" – magyarázta a professzor hozzátéve, hogy a madárinfluenza miatt a tojás ára a tavalyihoz képest magas maradhat, mert ha a betegség miatt el kell pusztítaniuk a csirkeállomány egy részét, akkor a termelők nem tudják kielégíteni a keresletet.

Április végéig a CBS News tudósítása szerint csaknem kilencmillió fertőzött állatot találtak Michiganben, Minnesotában, Új-Mexikóban és Texasban. 2014-2015-ben több mint ötvenmillió tyúkot és pulykát kellett elpusztítani az országban, akkor a járvány becslések szerint 3,3 milliárd dolláros gazdasági kárt okozott.

Most a madárinfluenza azon magas patogenitású törzse (HPAI) pusztít, amely az országban 2022-ben Michiganben jelent meg. A vírus miatt az ország legnagyobb friss tojástermelője, a Cal-Maine Foods 1,6 millió tyúkot vágott le, miután a texasi üzemében megbetegedéseket találtak.