A cikória nem más, mint az őszirózsafélék családjába tartozó mezei katáng nemesített változata. Leveleit is fel lehet használni, gyökeréből pedig kávépótlót készítenek. Bár őse, a mezei katáng, gyomnövény, még azt is hasznosították, hiszen virágzatát leforrázva gyógynövényként használták.

A mezei katáng szinte mindenhol megél. Találkozhatunk vele szántóföldeken az utak szélén, de még a kertekben is. Nyár közepétől ráadásul kerek, kék virágai teszik igazán vonzóvá. És persze az, hogy neki köszönhetjük a cikóriát.

A cikória egyike a legősibb zöldségfélénk, mégis, sokáig háttérbe szorult. Azonban, mivel megfelel a mai, modern táplálkozási követelményeknek, és mert télen is rendelkezésünkre áll, újra visszatért a köztudatba, és a boltok polcaira.

Tudj meg mindent a cikóriáról!

A cikória Európában, Afrika északi részén és Ázsiában is elterjedt. Már az ókorban is ismerték vad változatát, melyet a görögök és a rómaiak is szívesen használtak gyógynövényként. Hazánkban leginkább salátát készítenek belőle, de takarmányozásra és pótkávénak is termesztik. Létezik belőle levélcikória, vörös cikória,  gyökércikória és cukorsüveg-cikória.

cikóriák egészben

A megnyerő külső finom belsőt takar a cikória esetében. Fotó: 123rf.com

A cikória kétéves növény, mely az első évben fejleszti a rendkívül erős, vastag, olykor 1-1,5 méternél is mélyebbre hatoló karógyökerét. Ennek az átmérője akár az 50-60 mm-t is meghaladhatja. A rozettaszerűen kifejlődő levelei hosszúkásak, hegyük enyhén fogazott. A cikória a második évben fejleszti az egy méter hosszúságú magszárát, és ezen képződnek a világoskék színű, 30-40 mm átmérőjű virágok.

Idegen beporzású növény, melyből a megtermékenyülés után kifejlődnek a 2-3 mm hosszú, és 1-1,5 mm széles, sárgás barna színű kaszat termései, szélesebb végükön rövid bóbitával. Csírázóképességét akár 4-5 évig is képes megtartani. Egyik nemesített változata a kávépótló cikória, melynek felaprított és megpirított gyökereiből készítik a cikória kávé alapanyagát. Emiatt már nagyon régóta, a 17. század óta termesztik. Különösen a napóleoni kontinentális zárlat idején lendült fel a termesztése, hiszen ekkor nem lehetett babkávét szállíttatni Európába.


Ezért fogyaszd a cikóriát

A cikória nagyon értékes zöldség. Segíti az emésztést, sok ásványi sót, emészthető rostot, meszet és foszfort tartalmaz. Magas a karotin tartalma és bővelkedik jódban. A legnagyobb értéke pedig az, hogy mindezt télen teszi, hiszen akkor áll a rendelkezésünkre, amikor a legkevesebb a friss zöldség.

A cikória szabályozza a veseműködést, serkenti a bélmozgást, segíti az epét a kiválasztásban, és az egész immunrendszerünket erősíti. 

Így hajtasd a cikóriát

A kertben először a cikória gyökereit kell megtermeszteni. A cikória közepesen tápanyagigényes növény, legjobban a közepesen kötött és a laza talajokon érzi magát. Gyökere elágazik, ami nagyban megnehezíti a felszedését. Magvetés előtt alapos talaj előkészítést igényel, maely mély ásásból, gereblyézésből és hengerezésből áll. A magját június környékén kell elvetni, 30 cm-es sortávolságra.

A frissen kikelt cikóriának nagy szüksége van a folyamatos öntözésre, és arra, hogy ne hagyjuk elgyomosodni az ágyását. A cikóriát egyelni kell. A legjobb, ha a két növény között 15 cm távolságot hagyunk. Emellett a fejtrágyázás segíti elő, hogy a gyökerek gyorsan növekedésnek tudjanak indulni.

A gyökereket október közepén ajánlatos felszedni, hogy megelőzzük a korai fagyokat. Ezután a levélzetet a gyökér felső részétől 2 cm-re le kell vágni, majd egy kevés földben, vagy homokban kell elhelyezni egymás mellé, függőlegesen. Ügyeljünk rá, hogy azonos vastagságú gyökereket hajtassunk egyszerre.

Hajtatni november végétől február végéig lehet, így akár most is belekezdhetsz. Az egészséges gyökereket úgy kell elültetni, hogy az edény aljába 20 cm vastagságú földréteget terítünk, és ebbe állítjuk bele a gyökereket. A koronájuk azonban nem szabad, hogy magasabb legyen az edény szélénél. A gyökerek közötti hézagot földdel kell kitölteni, és jól lenyomkodni. Egy tízliteres edénybe körülbelül 8-10 darab, átlagos vastagságú gyökeret érdemes elültetni.

A hajtatáshoz 18-22 °C hőmérséklet szükséges. Nagyon fontos, hogy még az ültetés előtt alaposan be kell locsolni a földet vagy a homokot, mert hajtatás közben már nem szabad locsolni. A hajtatáshoz nem lesz szükség fényre, sőt, ügyeljünk rá, hogy fénymentes helyen hajtassunk. A fény hatására a cikória hajtásai megsárgulnak, majd megzöldülnek, emiatt pedig a levelei olyan keserűek lesznek, hogy nem fogjuk tudni elfogyasztani azokat.

cikória saláta

A cikória salátaként is nagyon finom. Fotó: 123rf.com

A legjobb megoldás, ha az edény fölé fekete műanyag fóliát teszünk, így a hajtásokat nem éri fény, de a fólia nem akadályozza meg azokat a növekedésben. A hajtóedényt akár az előszobádban is elhelyezheted, a lényeg, hogy megfelelő legyen a hőmérséklet. Körülbelül három hét alatt fognak kifejlődni a hajtáskezdemények, melyeket le lehet vágni a gyökerekről.

Így használd fel a cikóriát

Számos országban nagyüzemi szinten művelik a cikória hajtatását, ám hazánkban még nem túl ismert ez a jellegzetes ízű finomság. Ha a nyers levelek keserűek, akkor be kell áztatni pár órára sós-ecetes lébe, és rögtön sokkal ízletesebbek lesznek.

A cikóriarózsákból készíthetünk finom krémlevest, megsüthetők vajban vagy olajban, így kiváló és egészséges köret lehet húsok mellé. Salátaként is fogyaszthatjuk, hiszen az őszi és a téli időszakban kiváló vitaminforrás. Egyes fajták gyökere pörkölve ízletes és értékes pótkávét ad.

A cikória-krémleveshez a cikória rózsát kettévágva 10 percig pároljuk, majd apróra vágott hagymával tegyük forró csontlébe és főzzük meg. Keverjük el turmixban egy tojássárgájával, majd forraljuk fel. Őrölt borssal ízesítsük.

A sült cikória is nagyon ízletes. Ehhez a cikóriafejet sós-ecetes vízben kell áztatni, majd olajban, vagy vajban, fedő alatt pár percig párolni. Ezután egy kicsit meg kell pirítani, és máris kitűnő köret lesz belőle. Azon kívül, hogy finom, a cikória még szép is, így kerti növényként is megállja a helyét, sőt, cserépbe ültetve szobánkat is díszíthetjük vele.