Te ismered az endíviát? Sajnos elég kevesen ismerik és fogyasztják, pedig ezt a finom salátát már az ókori görögök és a rómaiak is ismerték és termesztették. Manapság egész Európában elterjedt, és hazánkban is egyre többször találkozhatunk ezzel a finom salátával a piacokon és a boltok polcain.

Ráadásul otthon is könnyedén meg tudjuk termeszteni, így érdemes átgondolni, és jövőre helyet adni neki a veteményesben. Na és persze a családi asztalon is, mert számtalan finom és egészséges fogás készülhet az endíviából.

Ismerd meg az endíviát

1. Az endívia vagy endíviasaláta az őszirózsafélék családjába, a cikória nemzetségbe tartozó növényfaj. A vadon növő endíviasaláta kétéves növény, ám egyévesként termesztik. Több fajtája is ismert. Vékony gyökerei függőlegesen, oldalra alig elágazva haladnak lefelé, akár 130–160 cm-es mélységig. A gyökérnyakból induló tőlevelek alakja és színe a fajtától függően nagyon változatos, hiszen lehet szétterülő, de fejet is képes alkotni. A levéllemez sem unalmas, hiszen lehet keskeny vagy széles, hullámos vagy karéjozott, és még megannyi változatban kerülhet a tányérunkra.

endívia

Az endíviának több változata is ismert. Azon kívül, hogy finom, a szervezetünkre is jó hatással van ez a saláta. Fotó: Shutterstock

2. Az endíviát nyersen és főzve is fogyasztják. Mivel igazán szép, gyakran használják díszítésként is. Az endíviát a legegyszerűbb magról szaporítani, melyek 20 Celsius-foknál 11-14 nap alatt kicsíráznak, és csírázó képességüket akár 4-5 évig is megtartják.

3. Az endívia íze egy kissé kesernyés, melyet a benne található inulin okoz. Ez a finom saláta nagyon sok ásványi anyagot és vitamint is tartalmaz, többek között vasat, foszfort és C-vitamint. Az endívia segíti az emésztést, a máj- és epebetegek számára is ideális. Segít a koleszterinszint szinten tartásában, az egészséges szív-és érrendszer megőrzésében. Az endívia enyhe has- és vizelethajtó tulajdonságokkal bír. Az endíviában az A-vitaminon kívül található még B-, C- és E-vitamin, folsav, kálcium, kálium, magnézium, vas, cink és szelén, valamint igen magas a rost tartalma. Viszont kalóriatartalma igen kevés, így fogyókúrába is beilleszthető.

4. Az endíviának három fő fajtája ismert, a leggyakrabban használt belga, vagy más néven hajtatott endívia, amelynek levelei ropogósak, kellemesen édeskések, kis mogyorós ízzel megfűszerezve, enyhe kesernyés utóízzel. Ezt a fajtát sötétben termesztik, és eladáskor is sötét, a fotoszintetizálást gátló csomagolásban árulják.

A másik fajta a fodros szélű endívia, míg a harmadik az Escarole-nak nevezett széles levelű válfaja, melynek íze jóval enyhébb.

Így legyen endívia a te kertedben is

1. Az endíviát a gyors fejlődése és hidegtűrő képessége miatt sok kertész kedveli. Hőigénye hasonló a fejes salátához, így már 15 Celsius-fokon fejlődésnek indul.

2. Az endívia vízigénye meglehetősen nagy, így nyáron állandóan öntözni kell. Ha nem ügyelünk a folyamatos vízellátására, egészen biztos, hogy nem alakulnak ki a finom levelei.

3. Az endíviának magas a tápanyag értéke, ezért vetés előtt érdemes a talajt megtrágyázni. Ez a saláta leginkább a foszfor, kálium és kalcium tartalmat vonja ki a talajból.

4. Az endívia ültetéséhez a laza, könnyű szerkezetű, jól trágyázott talaj az ideális.

5. Ez a saláta kedveli a veteményesben a zöldborsó, a spenót, a burgonya és más salátanövények társaságát.

6. Az endívia magjait február végén vagy március közepén érdemes palántázáshoz elvetni. A palántákat május elején kell kiültetni.  A palántanevelés ideje általában 5-6 hét, majd a szedésig 18-20 hét telik el.

7. Ha azt szeretnénk, hogy egész nyáron legyen saláta a kertben, vessük folyamatosan a magokat.

8. A magokat vessük ritkán, a palántákat pedig egyeljük és ültessük őket külön 30-30 cm-es sor és tőtávolságra.

9. Fontos, hogy a fejlődési időszakában rendszeresen öntözzük és gyomláljuk az endíviát.

10. Ha nem szeretnénk, hogy túlságosan keserű legyen a saláta íze, próbálkozzunk a halványítással. Ez azt jelenti, hogy a saláta fejet vagy le kell takarni egy virágcseréppel, vagy a leveleket összekötözni a levélcsúcs alatt. Így a növény két-három hét alatt elveszti kesernyés ízét.

A véletlennek köszönhetjük az endíviát

Úgy esett, hogy Jan Lammers, aki 1830-ban tért haza a belga függetlenségi háborúból, Brüsszel közeli tanyájában azt vette észre, hogy a babkávé hiányában pótkávénak félretett cikóriagyökerei kihajtottak a sötét és nedves pincében. Ő pedig igazi hősként nem kidobta a furcsa képződményt, hanem megkóstolta, és rájött, hogy bizony az nagyon ízletes.

Sok nemesítés után 1846-ban jelentek meg az első endíviák a brüsszeli piacon, amelyet 1872-ben, miután Párizsban is megjelent, a franciák nemes egyszerűséggel neveztek el fehér aranynak. Azonban igazi népszerűségét az első világháború utáni években érte el.

Erre ügyelj az endíviával kapcsolatban

Endíviát ősz elejétől a tavasz végéig tudunk vásárolni, de a legjobb, ha mi magunk termesztjük a kertünkben. Azonban, ha mégis vásárolni szeretnénk, mindig figyeljünk oda, hogy sima, sértetlen levélzetű, ropogós, kemény, nem fonnyadt fejeket válasszunk. Minél halványabb fejeket választunk, annál kevésbé lesz az endívia keserű.

endívia

Az endívia kiválóan használható még tányérként is, különféle szószókkal. Fotó: Shutterstock

Az endíviafejeket otthon nedves papírtörlőbe kell bugyolálni, majd zacskóba tenni, és a hűtőben tárolni, ahol akár másfél hétig is tartható. A száránál mindig vágjunk le annyit, hogy könnyedén le tudjuk fejteni a leveleket, így nem lesz keserű a saláta. Nem kell feltétlenül megmosni, elég a külső leveleket eltávolítani.

Ha nyersen fogyasztjuk, vágjuk ki a torzsáját, mert az a legkeserűbb része az endíviának. Ha megfőzzük, benne is hagyhatjuk, mert akkor sokkal lágyabb lesz az íze, nem lesz keserű. De ha nem akarunk egy kis keserű ízt sem érezni, a biztonság kedvéért a főzéskor adjunk a vízhez egy kevés cukrot.

Az endívia kiváló saláta, de akár tányérként is használhatjuk úgy, hogy különböző krémeket és szószókat öntünk bele. Készíthetünk belőle krémlevest vagy főzeléket, de nagyon finom olajban kisütni, vagy párolni is. Sütőben is meg lehet sütni, és kiválóan illik a csirkéhez, gombához, de szinte minden gyümölccsel és zöldséggel jó párost alkot.

Adjunk hát teret az endíviának a kertünkben és a tányérunkon!