Télen nincs sok gondunk a fűvel, azonban hamarosan itt a tavasz, amelyre nem árt felkészíteni, hogy csodálatosan szép és dús pázsit legyen a jutalmunk. És habár a tél idáig kegyes volt hozzánk, és túl sok fagy nem érte a füvet, mégis legyünk vele óvatosak.

Készítsük fel a füvet a tavaszra

Ahogy a nyári alakunk is télen készül, úgy a szép gyepre is már télen el kell kezdeni gondolni. Sőt, nem csak gondolni kell rá, hanem tenni is kell érte. De megéri, hiszen nincs is annál jobb érzés, mint mezítláb végigsétálni nyáron a csodálatosan dús pázsiton.

fű fagy dér

Ha fagy van, tilos a fűre lépni! Fotó: Shutterstock

1. Fűre lépni tilos

Habár idáig túl sok fagy nem volt a télen, reggelente mégis van, hogy fagypont alá süllyed a hőmérséklet. És habár lehet, hogy gyorsabb egyenesen átvágni a füvön, ahelyett, hogy körbe mennénk a járdán, ne tegyük! Ha mégis megtesszük, akkor sajnos a megfagyott, merev fűszálak eltörnek, amelynek következében a fű töve annyira legyengül, hogy tavasszal nem hajt ki, így ritka, de nem ritka szép lesz a gyepünk.

2. Tavaszi állapotfelmérés

Ahogy közeledik a tavasz és a fűnyíróval történő első találkozás pillanata, ideje felmérni, hogyan is élte meg a fű a telet. Ha megfelelően gondoskodtunk róla ősszel, akkor most még nem lehet túl magas, mivel az ősz végén még dolgozott a fűnyíró. Ha pedig tényleg odavagyunk a szép gyepért, akkor egészen biztosan el is takarítottuk a fűről a nyiradékot, és összegyűjtöttük a ráhullott faleveleket.


Ha ez csak a mesében létezik, és a fű magas, és tele van levéllel, az nem jó hír a számunkra. Ha ugyanis a gyepen levelek maradtak, azok alatt nagyon sok gombás fertőzés alakulhatott ki, melyek helyén a gyep elpusztulhat. Ha kész a baj, nem árt szakértő segítségét kérni.

3. A fűnyíró sem pihenhet már sokáig

Habár az idő lehet, hogy túlságosan is kellemes néha ahhoz, hogy elhiggyük, valóban tél van, mégse kapjuk elő olyan hamar a fűnyírót. Az első nyírással mindenképp várjuk meg a fagymentes éjszakákat, hiszen ha ezt nem tesszük meg, a gyepünk sárgulásnak fog indulni. Az első nyírás mindig száraz időszakban történjen, és csak keveset vágjunk a fű hosszából.

Ha hirtelen akarjuk rövidre nyírni, az nagyon meg fogja viselni, így egyszerre csupán a fű hosszának egyharmadát nyírjuk le. De nem csak a mennyiség, a minőség is számít. Csakis éles szerszámmal dolgozzunk, különben nem vágni, hanem tépni és rongálni fogjuk a füvet.

4. Szükség van a tápanyag pótlására is

Mivel a tél folyamán, továbbá az aszály és a fűnyírás hatására a gyep igen sok tápanyagot veszített, tavasszal mindenképp gondoskodjunk a fű trágyázásáról. Arra is ügyeljünk, hogy ne hagyjuk a fű között elszaporodni a gyomokat, mert azok később egyre nagyobb téren próbálják meg elnyomni a füvet, és átvenni az irányítást a gyepünk felett.

5. A füvet se hagyjuk ki a tavaszi nagytakarításból

Ha tavasz, akkor gyepszellőztetés. Lehet ezt elhagyni, csak éppen nem érdemes. Ha pedig már egyszer megtapasztaltuk, hogy mit is jelent a fű számára egy alapos gyepszellőztetés, többet egészen biztosan nem fogjuk kihagyni évente egyszer, vagy jobb esetben két alkalommal.

Az idősebb gyepnek mindenképp szüksége van gyepszellőztetésre, de még a fiatalabb gyep is egészen biztosan meg fogja hálálni azt, ha kap egy kis mesterséges lélegeztetést. Már az elején szögezzük le, hogy közvetlenül gyepszellőztetés utánra nem érdemes kerti bulit szervezni. A látvány ugyanis, ami a vendégek szeme elé tárulna, minden lenne, csak nem szívet melengető. A gyepszellőztetés eredménye ugyanis csak 4-6 hét múlva válik láthatóvá, addig pedig úgy néz ki, mintha pusztító ütközet zajlott volna a fűszálak között.

fű fagy

A fagyos füvet nem szabad nyírni, így a fűnyírót még semmiképp se vegyük elő. Fotó: Shutterstock

A gyepszellőztetés célja, hogy az elhalt, elsárgult növényi részeket eltávolítsuk az élő szálak közül, és hogy meglazítsuk a talaj felszínét, hogy jobban tudjon szellőzni. A gyökérzet így több levegőhöz jut, a talajnak pedig sokkal jobb lesz a vízáteresztő képessége.

Többféle gyepszellőztető közül választhatunk, hiszen akad karmos és késes változat is. A karmos változatot akkor érdemes választani, ha inkább csak ki szeretnénk fésülni a fűszálak közül az elhalt növényi részeket.  A késes verzió amellett, hogy eltávolítja a gyepről a filcként összeállt réteget, még a talajt is meglazítja. A ritkább késes szellőztetővel többször is végig kell menni az adott területen, hogy minden kis centiméter átdolgozásra kerüljön, így edzésnek sem utolsó.

A kert méretétől függően dönthetünk benzines, vagy villanymotoros verzió mellett, melyeket a  nagyobb kertészeti szakáruházakban bérelni is lehet. Az első lépés egy alapos fűnyírás, amely során a fűszálakat ne hagyjuk 3 cm-nél magasabbnak. Ahogy a fűnyírón, úgy a gyepszellőztetőn is be kell állítani a magasságot. Ha először használjuk a gépet, próbáljuk ki a kert egy eldugottabb részén, így a frontvonalban már nem érhet minket meglepetés.

Nagyon fontos, hogy munka közben ne álljunk meg nézelődni a működő géppel úgy, hogy az jár, mert ott bizony le fogjuk vele gyalulni a talajt. Hasonló a helyzet a szűk fordulókkal is. Ezután nyugodtan elszórhatunk pár maroknyi fűmagot is, hiszen a frissítés egészen biztosan jót fog tenni a gyepnek. Ezt követően pótoljuk a gyep tápanyagveszteségét, majd alaposan öntözzük meg, és hagyjuk regenerálódni. Ne lépjünk rá, és a kerti medencét se most helyezzük üzembe rajta.

A következő fűnyírással addig kell várni, míg a régi fűszálak elérik a 8 cm-t. Ekkor vágjuk vissza körülbelül 4-5 cm magasságúra a füvet. Ahogy dúsul és regenerálódik a gyep, úgy mehetünk lejjebb a centiméterekkel. És az eredmény remélhetőleg csodásan puha, gyönyörű gyep lesz.