A hortenzia csodálatos virág, és bár sokan szobanövénynek tartják, igazán jól mutat a kertben is. Sőt, igazán csak ott érzi jól magát. A hortenzia Japánból érkezett Európába, az 1800-as évek elején. Nem kellett sok idő hozzá, hogy mindenhol elterjedjen, és nagyon népszerű legyen, hiszen igazán gyönyörű növény.

Mind a méretében, mind a megjelenésében nagyon változatos, így a kisméretű bokortól, az egészen nagy méretű növényig bármilyen választható, az ízlésünknek és a kertünk méretnek megfelelően. Bár sokan nem merik bevállalni, a hortenzia nem túl kényes, így érdemes megpróbálkozni vele, persze, csak ha tudjuk, mire van szüksége ahhoz, hogy csodálatos virágaival örvendeztethessen meg bennünket.

Ráadásul még a színét is meg tudja változtatni a kedvünkért, de ehhez ismernünk kell, mire is van igazán szüksége. Így hát semmiképp ne hagyjuk ki ezt a csodálatos növényt, és adjunk helyet a hortenziának a kertünkben és az otthonunkban egyaránt! Utána pedig zsebeljük be a bókokat, amikor átvarázsoljuk a színét. Igazán megéri tehát hortenziát tartani.

Így gondozd a hortenziát

1. A hortenziák között vannak örökzöldek és lombhullatók.

2. A virágok színét illetően is bővelkedhetünk a választékban, hiszen megtalálható közöttük piros, fehér, pink és kék árnyalatú is.

3. A hortenziák legfontosabb igénye, hogy kellő mennyiségű árnyékban lehessen részük. A hortenzia ugyanis nem szereti az erős napfényt, de a túlságosan árnyékos helyeken sem érzi igazán jól magát, így ott nem fog virágot hozni. Olyan helyet keressünk számára, ahol kora délelőtt pár órán keresztül éri a napfény, de déltől kezdve már árnyékban lehet.


hortenzia

Akár rózsaszínű, akár kék a hortenziánk, egészen biztosan csodálatos látványt nyújt a kertünkben. Fotó: Pixabay

4. Az öntözés tekintetében fontos tudni, hogy a hortenzia latin neve, a „Hydrangea" "sok vizet" jelent, amelyből már következtethetünk is rá, hogy rendszeres öntözést igényel. Fontos, hogy ne hagyjuk kiszáradni a talaj tetejét, azonban soha nem állhat pangó vízben sem. Ha pedig azt szeretnénk, hogy igazán szép maradjon, és sok virágot hozzon, ne csapvízzel öntözzük, hanem esővízzel. Ha erre nincs mód, akkor forraljuk fel, majd hagyjuk kihűlni a csapvizet. A vezetékes víz túlságosan kemény a hortenzia számára, így ha azzal öntözzük, a levelei hamar elsárgulhatnak.

5. A hortenzia tápanyagigényét kora tavasztól augusztus végéig kéthetente érdemes fedezni.

6. Metszeni is szükséges, de ettől ne ijedjünk meg, hiszen ez annyit jelent, hogy vágjuk le az elvirágzott és elszáradt részeket, hogy a növény minden energiáját az új virágok meghozatalára tudja fordítani.

7. Ha kék színű hortenziát választunk, akkor ügyeljünk rá, hogy a talaj kémhatása savanyú legyen, különben a virágok egy idő után már nem kékek, hanem rózsaszínűek lesznek.

8. Ha a hortenzia virágai barnulni kezdenek, valószínűleg túl sok fény éri a növényt. A virágzás alatt ne ültessük át, viszont használjunk mulcsot a talajtakarásra, így tovább marad nedves a talaj.

Így metszd a hortenziát

A hortenzia azzal hívja fel magára igazán a figyelmet, ha tele van virággal. Ehhez pedig könnyedén hozzá tudjuk segíteni, ha nem feledkezünk meg a metszéséről. A rendszeres metszéssel erőteljesebb növekedésre tudjuk késztetni a hortenziánkat.

A leggyakrabban előforduló hortenziafajták virágzata gömb vagy tányér alakú. A gömbvirágú hortenziát könnyen fel lehet ismerni, hiszen kerek, nagy szirmokból álló, labdaszerű virágzata van, a tányérvirágú hortenziának középen apró virágai vannak, melyeket körben nagy szirmok szegélyeznek.

A metszést a tél végén vagy kora tavasszal kell elvégezni, míg a kúszó hortenziát nyáron, az elvirágzás után kell megmetszeni.

A gömbvirágzatú hortenzia virágait elvirágzás után le is lehet metszeni, de jobban tesszük, ha rajta hagyjuk a növényen, hiszen az meg fogja védeni a téli hidegben az új rügyeket. Az elszáradt virágokat kora tavasszal viszont távolítsuk el, és vágjuk vissza a virágzatot tartó szárat az első pár erős, egészséges rügyig. A tányérvirágzatú hortenzia virágait elvirágzás után vágjuk vissza, a virágzat alatti második levélpárig. Ezzel meg tudjuk előzni a magérést, így a növény minden energiáját a virágok meghozatalára tudja fordítani.

A metszés során vágjunk ki tőből egy vagy két idős vesszőt, hogy új, virágzó vesszőket hozzon a növény. Ha a bokor nagyon gyengén hoz virágot, akkor vágjuk vissza tövig a vesszőit, és bár abban az évben nem fog virágot hozni, a következő évben nagyon is meghálálja a gondoskodást, rengeteg virágával.

A kúszó hortenzia hajtásait virágzás után kell visszametszeni. Mivel a virágok többsége a növény csúcsán található, ezeket a részeket ne metsszük meg. Ne egyszerre metsszük meg nagy mértékben a hortenziát, mert akkor abban az évben nem fog virágot hozni, inkább minden évben fokozatosan metsszük meg.

Ha úgy látjuk, hogy télen fagykár érte a növényt, a károsodott vesszőket mindig az első sértetlen rügypárig metsszük vissza. A metszés során távolítsuk el a beteg, sérült, elszáradt, görbe vesszőket is, és azokat is, amelyek a földig hajolnak.

Így változtasd meg a hortenziád színét

Kinek a pap, kinek a papné, és ahány ház, annyi szokás. A sort még folytathatnánk a végtelenségig, de a lényeg, hogy kinek a rózsaszín hortenzia szép, kinek pedig a kék. Az viszont biztos, hogy míg a rózsaszín hortenziát sok helyen megcsodálhatjuk, a kék igazán ritka. Pedig mi is képesek vagyunk megváltoztatni a hortenzia színét.

A hortenzia színe ugyanis a talaj pH-értékétől függően változik. Minél lúgosabb a talaj, annál rózsaszínűbbek a hortenzia virágai, így ahhoz, hogy a kék hortenzia kék maradjon, a rózsaszínből kékké változtatott pedig ne változzon vissza rózsaszínné, savas talajra van szükség.

A talaj pH-szintjét úgy tudjuk megállapítani, hogy egy marék földet beleteszünk egy tálba, és ecetet öntünk rá. Ha az oldat pezseg, akkor a talajnak magas a pH-szintje, vagyis a talaj lúgos. Ha nem pezseg, akkor a talaj semleges vagy savas, így a hortenzia kék lesz.

kék hortenzia

A rózsaszín hortenziából is lehet kék, ha ügyesek vagyunk. Fotó: Pixabay

Keverjünk szerves anyagokat a talajba, hogy növeljük a savasságát, például kávézaccot, vagy apróra tört tojáshéjat, vagy citrusfélék őrölt héját. Ezeket mindig a tő körüli területen dolgozzuk a talajba, majd öntözzük meg a növényt. A folyamat nem gyors, de átlagosan egy év alatt a hortenzia kékké tud válni.

Ha mégis meggondoljuk magunkat, és szeretnénk, ha újra rózsaszín lenne a hortenziánk, a talaj lúgosságát kerti mész hozzáadásával növelhetjük.

Ezért hasznos eltávolítani az elszáradt virágokat

Egyrészt nem szép látvány, ha nem távolítjuk el a hortenziáról az elnyílt virágokat, másrészt a növény így nem tud kellő energiát fordítani az új virágok meghozatalára. Az elhalt virágok eltávolításának módja azonban sokban függ attól, hogy az év melyik időszakában járunk éppen.

Augusztus előtt az elnyílt virágokat hosszú szárdarabbal együtt vágjuk le. Nézzük meg, a szár hol találkozik először egy vastagabb ággal, és ezen a ponton vágjuk le, nagyon rövid csonkot hagyva, de ügyeljünk rá, hogy a rügyek sértetlenek maradjanak.

Ezt követően a virágzat alatti első vagy második levélpárnál fiatal rügyeket láthatunk, és a virágokat ezek felett kell eltávolítani. Mindig fertőtlenítsük le a metszőollót használat előtt, és ne metsszük egymás után a növényeket a metszőolló fertőtlenítése nélkül, hiszen így könnyen vihetünk át fertőzést a növényekre. Viszont, ahogyan azt korábban írtuk, tél előtt már ne szedjük le az elszáradt virágokat, mert azok meg tudják védeni a növényt a téli fagyoktól.

Mindenkinek csodálatos hortenziákat kívánunk!