A nyaralásod alatt is szüksége van vízre a  növényeidnek. Fotó: 123rf.com

Ha nem csak kaktuszaid vagy pozsgásaid vannak otthon, bizony gondot jelenthet, hogyan oldd meg a szobanövényeid ellátását, amikor hosszabb időre elutazol. A legjobb megoldás persze az, ha valakit meg tudsz kérni rá, hogy gondoskodjon a növényeidről, de ha nem akad segítséged, akkor se ess kétségbe. Pár praktikus ötlettel nem csak te, de a virágaid is ki fognak virulni a nyaralásod alatt.

  • Az elutazásod előtt jó alaposan locsold meg őket, majd vidd a lakás egy olyan helyére, ahol nem éri őket a tűző nap, de azért jut nekik fény.
  • Ha van otthon lavór, vagy gyerekkád, tölts bele vizet, és helyezd abba a vízigényesebb növényeidet.
  • Kapható a virágboltokban olyan önöntöző virágtartó, amely egy kanóc és egy beépített víztároló segítségével biztosítja növényeid vízellátását.
  • Tölts meg egy ásványvizes palackot vízzel, majd lyukaszd ki a kupakját. Fogd be a lyukat és helyezd fejjel lefelé a palack nyakát a virágföldbe. Így folyamatosan fogja adagolni a vizet a növényeidnek. Érdemes az utazás előtt kipróbálnod a módszert, hogy biztosan jól működjön.

A balkonládákról se feledkezz meg. Fotó 123rf.com

  • A balkonon lévő virágládákat tedd árnyas helyre. Utazás előtt tedd be őket egy nagyobb, vízzel teli edénybe, hogy jól megszívhassák magukat vízzel és tápoldatozd is őket, mert így jóval tovább bírják majd bent tartani a kapott nedvességet. Érdemes mulcsot, agyaggranulátumot, vagy kavicsot szórni a virágföldre, mert ezek mind lassítják a párolgást.
  • Kiváló megoldás, hogy egy nagy edénybe vizet töltesz, majd vastag fonalakat teszel bele, melyek egyik vége az edényben marad, a másik vége pedig mélyen a növényed földjében. Fontos, hogy az edény magasabban legyen, mint a növények, így folyamatosan képesek lesznek majd a fonálon keresztül adagolni maguknak a vizet.
  • Természetesen a kevésbé vízigényes növényeidet nem kell változásnak kitenned.
  • Ha egy hétnél hosszabb időre utazol el, érdemes valakit megkérni, hogy pótolja a kihelyezett itatók, illetve önitató rendszerek vizét.
  • Ha a lakás néhány helyiségben félig behúzod a sötétítő függönyöket, sokat tettél azért, hogy a növényeid még tovább őrizzék meg földjeik nedvességét.

Jó nyaralást kívánunk!