Egyebek közt ez hangzott el a BASF Agro Hungary "Búza Mesterkurzus – 2023-as növényvédelmi tanulságok" címmel kedden megrendezett online webináriumán. A széles körben érdeklődésre számot tartó eseményen a cég fejlesztőmérnökei, Dr. Füzi István, Hangyel Attila, Németh Balázs fejlesztőmérnökök és Kurtz György kalászos és repce termékmenedzser osztották tapasztalataikat a gazdákkal.

Mint azt utóbbi elöljáróban elmondta: nem volt könnyű év a tavalyi, ezzel kapcsolatos tapasztalataikat és fejlesztéseiket, kísérleteik eredményeit szeretnék megosztani a termelőkkel.

Elsőként Dr. Fűzi István tartott előadást, s mint elmondta: 2023 meglepetést hozott a gombabetegségek vonatkozásában az illetékességi területén, Dél-Magyarországon, Szekszárd környékén. Ezt illusztrálandó, készített egy grafikát, melyen rangsort állított fel a búzát leggyakrabban károsító három gombabetegég között károsításuk fokát figyelembe véve:

BASF

Meglepetés született a dobogó legfelső fokán – forrás: BASF Agro Hungary

Jelezte, abban nincs nagy meglepetés, hogy a vörösrozsda a 3. helyen végzett, hiszen mindig jelentős károkat okoz, s a sárgarozsda "ezüstérme" sem újdonság, az viszont meglepte a szakembereket, hogy a képzeletbeli dobogó legfelső fokára ezúttal a fuzáriózis került.

– Ráadásul nagyon egyértelmű az az első hely, s különösen a szárfuzáriózis okozott jelentős, sőt, súlyos problémákat – szögezte le a szakember. – Ez nem így volt az elmúlt 26 évben, évről-évre a vörösrozsda okozta a legjelentősebb fertőzést, mintegy a betegségek felét, a másik felén pedig az összes többi osztozott, a sárgarozsda, a lisztharmat, a szeptória és a fuzáriózis. Ha azonban a 26 évet megfelezzük, akkor azonban látjuk, hogy az időszak első felében a vörösrozsda volt vezető pozícióban, a második 13 évben viszont jelentősen háttérbe szorult, közel 50 százalékos visszaesést tapasztalhattunk, a szeptória fertőzése is csökkent, viszont erősödött a sárgarozsda és a fuzáriózis.

Ha külön-külön is megvizsgáljuk az éveket, akkor az látható, hogy a fertőzéseket illetően igen jelentős hullámzás tapasztalható, az utóbbi 6 évet tekintve például éppen a fuzáriózis esetében érzékelhettük, hogy 2020-21-re folyamatosan csökkent a fertőzés mértéke, s mintha csak ezeket az éveket bepótolta volna 2023-ban – akadt hely, ahol a 3 tonnát is meghaladó fertőzést tapasztalhattunk.

BASF

Így néz ki a fuzáriumos levélfoltosság – forrás: BASF Agro Hungary

Dr. Fűzi István hozzátette: az elmúlt 26 év tükrében az időszak legmagasabb, durum búzában 43, a közönséges búzában pedig 39 százalékos kártételt mértek, korábban még ennek a fele se fordult elő soha. Tavaly azért lett ilyen magas arány, mert a szárfertőzés mellett jelentős volt a kalászfertőzés is.


BASF

A beteg szemek töppednek, kifehérednek, tömegük nagyjából a felére csökken és mikotoxin halmozódik fel bennük – forrás: BASF Agro Hungary

Súlyosnak volt mondható a sárgarozsda-fertőzés is, ami annak "köszönhető", hogy tavasszal nagyon sokáig nedvesség fedte a lombozatot, két hónap alatt Szekszárd térségében 26 fertőzési helyzetet detektáltak a szakemberek – csak viszonyításképp: az előző években a legmagasabb szám 15 volt. Tehát a sárgarozsda számára igen kedvezett a sok csapadék és a hűvös időjárás, dr. Fűzi István a gombabetegség tüneteivel március 6-án találkozott először, de volt olyan gazda, aki már januárban látta a problémát. Ez azt jelenti, hogy az említett időjárási viszonyok fennállásakor korán meg kell kezdeni a védekezést, sőt már ősszel, a vetés előtt, a csávázásnál gondolni kell erre.

Kiváló készítmény e célra a Systiva, használatával megelőzhető a korai gócok kialakulása, vagy elhagyható a korai lombvédelem. Utóbbihoz a Revycare-t, vagy a Priaxor-t ajánlja a szakember. A BASF Agro Hungary áprilisban hívta fel a gazdák figyelmét a növényvédelem szükségességére.

A fuzáriózissal kapcsolatban elmondta: a problémát gyakran már csak betakarítás előtt veszik észre a gazdák azon, hogy a kalászok egy része furcsán, mereven felfelé áll, s ezek a kalászok feketére színeződnek a korompenésztől. Azonban ekkor sem mindig ismerték fel, voltak, akik bakteriális fertőzésre, mások vírusbetegségre gyanakodtak. A tavalyi év után azonban már valószínűleg mindenki meg fogja ismerni, akinél jelentkezett, hisz az állománynak nem 1-2 százaléka volt beteg, hanem 50-60.

A szárfuzáriózis a szár szöveteit károsítja, így csorbul a kalász tápanyagellátása, s a szemek visszamaradnak a fejlődésben, töppedtek lesznek. A betegség 60 százalékos terméskiesést is okozhat. A védekezéshez az Osiris Next csomagot javasolja a fejlesztőmérnök.

BASF

Érdemes megfontolni, milyen szisztémát választunk a védekezéshez – forrás: BASF Agro Hungary

Dr. Fűzi István úgy véli: a tél eddigi időjárási folyamatai kísértetiesen hasonlítanak a tavalyira, így valószínűsíthető, hogy ugyanolyan, vagy nagyon hasonló betegségnyomásra lehet számítani. Erre enged következtetni az is, hogy ősszel már találkozott sárgarozsdával fűfélén.

BASF

Valószínűleg idén se láthatunk mindenhol ilyen gyönyörű, egészséges őszi kalászost – forrás: Pixabay

Kollégái is megerősítették a szakember által elmondottakat észak- és északkelet-Magyarország viszonylatában is. Hozzátették: tavaly az említettek miatt nem lehetett rutinból búzát termeszteni, s ebből tanulva igenis, korán és gyakran ki kell menni a területekre, bele kell túrni a növényállományba, benézni a növények alá – a sikeres védekezéshez figyelem és alázat szükséges. Mikor a gazdák szembesültek a bajjal, sok esetben már késő volt, a gombabetegségek diktáltak, ami miatt kénytelenek voltak szélben is permetezni. Ezért is fontos az odafigyelés: ha egy százalékos zászlósleveles fertőzésnél permetezünk, akkor 10 százalékos küszöbérték alatt megállítható a fertőzés.

Indexkép: Pixabay