Amerikai kutatók azzal kísérleteznek, hogy olyan növényeket fejlesszenek ki, amelyek képesek nagy koncentrátumban megkötni a talajban lévő fémeket és egyéb ásványi anyagokat – írja a greenfo.hu.

Az amerikai állami kutatóintézet, az ARPA-E újabb tízmillió dollárt kapott arra, hogy „fitobányák", azaz növényi lelőhelyek után kutasson; a cél az, hogy a növények gyökerével nikkelt nyerjenek ki a talajból. Ha sikeres a projekt, akkor más ásványok is sorra kerülhetnek. A kutatók olyan növényekkel kísérleteznek, amelyek ismertek arról, hogy képesek a talajban lévő ásványi anyagok megkötésére, ezeket keresztezik egymással, és génmódosítással is javítják képességeiket.


5 százalékos fémtartalmú földminta esetében a tesztelt növények gyökeréből a begyűjtés és a növény elégetése után olyan hamu keletkezik, melynek nikkeltartama 25-50 százalék körül van. (A bányákból kitermelt kőzetekben átlagosan 0,2 százalékos a nikkeltartalom.) Fontos, hogy a növényi bányák gazdaságosak legyenek, és a termesztést s az égetést ipari méretekben is hatékonyan lehessen elvégezni.

Kb. 700 növényfaj lehet alkalmas a fémek és ásványok „begyűjtésére".

Indexkép (illusztráció): Pixabay