A molylepke nem viccel. Ha pedig egyszer szembejön, illetve inkább szembe repül veled a lakásban, a te arcodról is le fog fagyni a mosoly. Először csak egy siklik el előtted, azután egy kicsit később még kettő. Az is lehet, hogy napokig nem is találkozol velük, és éppen megnyugodnál, amikor azután hirtelen mindent ellepnek. Nem viccelünk. Szó szerint mindent.

Nappal semmi nyomuk, ám amikor te nyugovóra térsz, ők akkor kezdenek el csak igazán élni. És bár gyerekkorunkban megszokhattuk, hogy a lepkék szépek, és kedveljük őket, azzal azért legyél tisztában, hogy a molylepkék nem kis angyalok, és legkevésbé sem a barátaid. Megtámadhatják akár az ételeidet, akár a ruháidat is.  Az ellenük folytatott küzdelem pedig örök, hiszen ha nem figyelsz oda a részletekre, azonnal visszatérnek.

Fontos, hogy tudd, milyen eszközökkel leszel képes felvenni velük szemben a harcot, hiszen valaki vagy találkozott már molylepkével az otthonában, vagy találkozni fog. Úgyhogy érdemes megismerni az ellenséget, és felvértezni magunkat minden szükséges csellel és taktikával, hogy ne tudják berágni magukat az életünkbe, és az ételünkbe sem. Ha pedig úgy érzed győztél, akkor is érdemes néhány dolgot szem előtt tartani, hogy nehogy újra fel kelljen venned a kesztyűt a molylepkével szemben!

molylepke

A molylepke, bár szárnyai vannak, közel sem egy angyalka. Igazán káros, így fel kell venni a harcot vele szemben. Fotó: Shutterstock

Ismerjük meg az ellenséget

A molylepkék a hagyományos felosztás szerint a lepkék rendjének egyik alrendje volt, míg a másik alrendje a nagylepkéké volt. Habár a genetikai kutatások szerint a modern rendszertanokban már egyik alrend sem szerepel, a legtöbben mégis használja ezt a kifejezést a két csoport megkülönböztetésére.

Bár a csoportok elnevezéséből arra következtethetünk, hogy a méret volt a megkülönböztetés alapja, azonban ez nem igazán helytálló, hiszen némely molylepke nagyobb, mint pár nagylepke. Azonban ami egészen biztosan összeköti őket az az, hogy hernyóik potrohlábain kör alakú horogkoszorút találhatunk.


Étel, vagy ruha? Mindkettő veszélyben van!

A ruhamolyfélék családjának különböző fajai állati eredetű étrenden nőnek fel, mint amilyen a selyem, a gyapjú, vagy a szőrme. Habár a moly dögevő, mivel mostanság nem túl sok dögöt talál, ráfanyalodik az otthonaink kifosztására.

A lisztmolyfélék lárvái ezzel szemben növényi őrleményekkel, olajos magvakkal és szárított zöldségekkel, gyümölcsökkel táplálkoznak. Azonban mindkettőre igaz, hogy óriási károkat tudnak okozni az otthonainkban.

Amikor elrepülnek előttünk, kis, porszínű lepkeként, már nagy a baj. A kártevő ugyanis nem az imágó, hanem a lárva. A lárva az, amelyik az ürülékéből szőtt hálót benne hagyja a lisztben, a darában, vagy bármiben, amihez hozzáfér. Viszont nagyon nehéz észrevenni őket, hiszen eldugott helyeken élnek és szaporodnak. A plafonon, a falon, a bútorok mögött.

Így vedd fel a harcot a molylepkék ellen!

Azonban nem szabad feladni, és igenis fel kell venni a kesztyűt velük szemben, még ha az egy kissé molyrágta is.

1. A molyok imádják a levegőtlen, zárt tereket. Így, ha egyedül érzed magad, és szeretnéd, hogy molylepkék vegyenek körül, dobálj be mindent egy zárt garázsba, és azután évekig ne is nyúlj semmihez, sőt, ne is szellőztess. Ha viszont szeretnéd elkerülni, hogy mindent felzabáljanak, rendszeresen mozgasd át a szekrényekben, kamrákban, garázsokban a dobozokat, edényeket, és ügyelj rá, hogy rendszeresen át legyen szellőztetve. A bukó ablak nem megoldás, rendes kereszthuzatra van szükség.

2. A molyok imádják a nehezen hozzáférhető helyeket, így a szekrények mögött például egész szülőotthonok kaphatnak helyet, ha nem figyelsz oda. Szintén veszélyes lehet a hűtőszekrény hátulja. Ezeken a helyeken nyugodtan le tudják rakni petéiket, és az utódaik a legnagyobb biztonságban fejlődhetnek ki.

3. Szintén nagy kedvencük a magas hőmérséklet és a magas páratartalom, amelyek hatására a petékből két hét alatt kelnek ki a lárvák, és kezdenek el mohón táplálkozni. Fejlődésük három hónaptól akár évekig is eltarthat, és hogy még egy jó hírünk legyen, akár nyolc hónapig is kibírják táplálék nélkül! Így, ha igazi molylepke barát az otthonod, egy év alatt négy generációnyi moly nőhet fel nálatok. Ezért is fontos a rendszeres átszellőztetés, hiszen ezzel remekül lehet szabályozni a páratartalmat és a hőmérsékletet is.

4. A molylepke nem tagja a "tiszta udvar, rendes ház" mozgalomnak. Ha rendszeresen takarítasz, átmozgatod, átszellőzteted a ruhákat, átnézed a kamrában lévő élelmiszereket, nem sok esélye lesz arra, hogy befészkelje magát hozzád.

Nézd át legalább negyedévente a kamrát. Ne hagyj semmit nyitva, és ügyelj arra is, hogy a molylepke könnyen át tudja rágni magát a zacskókon, így érdemes a lisztet, a fűszereket, és tulajdonképpen mindent, amibe beleköltözhet, zárható fém-, vagy üvegedényben tartani.

5. Az illóolajos párologtatás is remek a molyok távol tartására. A legkevésbé a levendula illatát kedvelik, de nagyon hatásos lehet az eukaliptusz is. Alapvetően minél erősebb az illat, a molylepke annál jobban fogja utálni. Ezért is érdemes levendulás szappanokat, vagy szárított levendulát tenni a ruháid közé, vagy éppen felakasztani egy csokornyi levendulát a garázsban. Egy idő után azonban a virágok le fognak hullani, így érdemes hálóban kiakasztani.

6. Egyáltalán nem biztos, hogy ha bent rendet tartasz, azzal mindent kézben is tartasz, hiszen akár a közértből is behurcolhatjuk a lárvákat az otthonunkba. Ezért érdemes a molylepkék kedvenc csemegéit azonnal átöntetni zárható edényekbe.

moly pulóver

A molyok a ruhákban is kárt tudnak tenni. Fotó: Shutterstock

7. Vásárolhatsz különféle molyok elleni csapdákat, irtószereket. A feromonokat tartalmazó ragasztós csapdák nem az irtásra lettek kitalálva, de kitűnően fel tudjuk térképezni velük, hogy vajon valóban leléptek, vagy még ott dőzsölnek az otthonunkban. A különféle szereknél vedd figyelembe, hogy mekkora területen fejtik ki a hatásukat, és ez alapján helyezd ki a megfelelő mennyiséget. Kaphatók külön az élelmiszert megtámadó, és a ruhákat falatozó molyok számára készített szerek, eszközök. Azonban a levendulát mindenhol bevetheted, azt egészen biztosan nem kedveli egyik moly sem.

8. A lárvák nem bírják a túl hideget, de a túl meleget sem. Érdemes tehát a frissen vásárolt lisztet, rizst és fűszereket egy napra a mélyhűtőbe tenni, hogy ha mégis van bennük molylárva, az legalább ne kelhessen ki. Célszerű átrostálni a rizst és a lisztet is, hogy még kisebb legyen a kockázat.

9. Érdemes a konyhaszekrényt ecetes vizes átmosásban részesíteni, mert az egyrészt fertőtlenít, másrészt az ecetszag sem a molyok kedvence. Ha valamiben megtalálod a lárvákat, akkor azt zárd le és azonnal dobd ki. Ne hagyd a lakáson belüli szemetesben, mert ott is nagyon jól érzik magukat.

10. Bár manapság sajnos többször is volt rá okunk, hogy spájzoljunk, ne tedd ezt kezelhetetlen mértékben. Ha gyorsan elfogy valami, nincs ideje a molynak megtámadni, ellenben ha élelmiszerboltot rendeztél be az otthonodban, a molyoknak bőségesen jut idejük beleköltözni az ételekbe. Ha pedig mégis megtörténik a baj, nem mindegy, hogy mekkora mennyiséget leszel kénytelen kidobni.

11. A molyok utálják a levendulát, és persze ne felejtsd el a naftalint sem, ami kiváló molyirtó, de sajnos túl sok ember sem fog a közeledbe merészkedni, ha ezt a szagot árasztják magukból a ruháid. A ruhákkal kapcsolatban is fontos, hogy rendszeresen szellőztesd át őket, illetve legalább félévente mosd ki a nem használt ruhákat, továbbá a párnákat, paplanokat, ágytakarókat is.

Reméljük cikkünket csak preventív jelleggel olvastad el, és nem kell éppen a molyokkal hadakoznod. De ne feledd, ha egy elrepül előtted, akkor lesz ott még több is... További molymentes napot kívánunk!