Gesztenyét találni az őszi avarban, még felnőtt fejjel is mosolyt csal az arcunkra. Szépen dekorálhatjuk vele az otthonunkat, és még játékokat is készíthetünk belőle. Emellett pedig óriási élmény a zsebünkben egy papírzacskónyi parázson sütött gesztenyével sétálni a hóban. Nekem örök emlék marad egy csodás őszi séta, ahol a nagymamám ismertetett meg a sült gesztenye semmivel sem helyettesíthető, csodálatos ízével. A forró gesztenye kívül és belül is melegséggel jár át bennünket, nagyon finom és nagyon egészséges. Nem csoda, hogy még egy nagyon népszerű dalban is főszerep jutott a kicsi gesztenyének.

Amit lehet, hogy még csak nem is sejtettél a gesztenyéről

  • A gesztenye a bükkfafélék családjába tartozik.
  • A porzós virágainak többsége hosszú, felálló füzérekben nő. Termése a bükkfafélékre jellemző makk. Szúrós kupacsa ehető makkot rejt. A termés ehető része az embrió.
  • A szelídgesztenye apróbb terméseit állatok takarmányozására használják, de lisztet is őrölnek belőle.
  • A vadgesztenye és a szelíd gesztenye között nincs sok hasonlóság. A vadgesztenye termése kifejezetten mérgező. Kizárólag a szelídgesztenye ehető.
  • A szelídgesztenye Magyarország leghosszabb életű gyümölcsfaja. Kőszegen még 700 éves példányokkal is találkozhatunk.
  • Toszkánában, a Marradi nevű faluban, október minden hétvégéjén megrendezik az úgynevezett „Gesztenye ünnepet”. Ilyenkor rengeteg gesztenyéből készült finomságot árulnak, többek között lekvárokat, mézeket, borokot, szörpöket és még pálinkát is.
  • Hazánkban is van hagyománya a gesztenye megünneplésének. Velemben már 22. alkalommal rendezték meg az ünnep kétnapos változatát, ahol gesztenyesütéssel és különféle gasztronómiai bemutatókkal várják a gesztenye szerelmeseit.
  • A népi gyógyászatban hasmenés ellen használták, de segítségül hívták a hurutos és légzőszervi megbetegedések esetén is. Ezek mellett görcsoldásra is kiváló.
  • Kitűnő faszénen megsütve, de a karácsonyi pulyka töltelékében is ellenállhatatlan. Emellett számtalan csodás édesség és sütemény készül belőle, mint amilyen a gesztenyepüré, a gesztenyeszív, sőt, már a bejgliben is kivívta méltó helyét.

sült gesztenye

A gesztenye finom és egészséges. Fotó: 123rf.com

  • A gesztenyében nagyon sok vitamin megtalálható. Bővelkedik B1-, B2-, B6-, C- és -E vitaminban, de káliumot, magnéziumot, vasat, rezet és foszfort is találhatunk benne.
  • A benne található eszcinnek számos jótékony hatása van. Többek között segít megelőzni a különféle vizenyők kialakulását, gyulladáscsökkentő, javítja az érfalak rugalmasságát, görcsoldó, antioxidáns és köptető hatása is van. De nem csak belsőleg, külsőleg is számíthatunk rá, hiszen segíti a narancsbőr megszüntetését. Az aranyér kezelésben is hatásos.
  • A szelíd gesztenye adja sok fényvédő krém alapját, hiszen a kérgéből nyert eszkulinnak fényvédő hatása van.
  • A vadgesztenyéből természetes mosószer készíthető. Szedd le hozzá a vadgesztenye héját. Tudom, könnyű mondani, de ha forró vízben áztatod pár percig, könnyen le fog válni. Darabold fel a termés belső részét, majd főzd egészen addig, míg fehér habot nem ereszt. Ekkor oldódik ki belőle a szaponin, és már készen is van a mosószer. Ne úgy használd, mint a szokásos mosószert, hanem tedd sűrű, szőtt zsákba és tedd a mosógép dobjába.
  • Ha még ennél is egyszerűbben szeretnél mosószert készíteni a vadgesztenyéből, fogj 5 darabot, dobd be este egy tál vízbe, majd reggel vagdosd be a héját és tedd bele a gesztenyét egy vászonzsákba. Akár egy zokni is megfelelő lehet erre. Tedd így becsomagolva a mosógép dobjába, a mosnivaló ruhák közé.
  • Egy pár fogpiszkáló és egy kis ragasztó segítségével csodás kis gesztenye bábokat tudtok készíteni.

gesztenye finom dísz

A gesztenye otthonunk díszeként is megállja a helyét. Fotó: 123rf.com

  • A gesztenyét sem a molyok, sem a muslincák nem szeretik, így érdemes párat tartani belőlük a lakás különböző pontjain. Amúgy is nagyon szép lehet így ősszel egy termésekkel teli tál, amelyben a dió, a makk és egyéb bogyósok mellett a gesztenye is helyet kaphat.
  • A gesztenye minden gyümölcsnél gazdagabb E-vitaminban. Még gesztenyepüré formájában is.
  • Rostban is gazdag. A rostfogyasztás pedig segít a túlzott inzulintermelés visszaszorításában is.
  • Magas a szénhidráttartalma is.
  • A szelídgesztenye fa csak körülbelül 5-15 éves korában hozza meg első termését.
  • Egy gesztenyefán évente akár 60 kg gesztenye is meg tud teremni.
  • Segít a test zsírégető folyamataiban, és vízhajtóként is hatásos.
  • A szántóföldi termelésre alkalmatlan területeken előszeretettel termeltek régebben gesztenyét. A parasztcsaládokban jellemző volt, hogy gesztenyéből készült lisztből készítették a kenyerüket, és sokszor a burgonyát is szelídgesztenyével helyettesítették.
  • Ha gesztenyét vásárolunk, dobjuk egy vízzel teli tálba. A rossz gesztenye fel fog jönni a víz tetejére, így azt ne fogyasszuk el.
  • Így hát milliónyi okunk van, hogy egy szép, napsütéses őszi napon összeszedjük a kis családunkat, és egy közeli erdőben kirándulva gyűjtsünk be minél több gesztenyét. A vad verziójából készítsünk díszeket és mosószert, a szelídből pedig minél finomabb ételeket.
  • Mi