Ha nyár, ha meccs, akkor az sokaknak egyértelműen együtt jár a sörrel. Ráadásul már nem csak a férfiak kedvence, hiszen a gyümölcsös változatok miatt a hölgyek közül is sokan frissítik fel magukat vele. A sör nagyon régóta jelen van az életünkben. Lehet szeretni, lehet utálni a sört, de az biztos, hogy népszerűsége töretlen, és napjainkban is az egyik leggyakrabban fogyasztott alkoholos ital, évszaktól és programtól függetlenül. A sör pályafutása nagyon sok változáson ment keresztül az első korsó óta, de még ennyi év után is, folyamatosan képes megújulni.

A sör gyártása szinte egyidős az emberiséggel. Már közel 7000 évvel ezelőtti időkből is találtak erre utaló leleteket, ráadásul nem csupán a gazdagok számára volt elérhető, hiszen a rabszolgák között is népszerű volt. De miért csak vásárolhatnánk ezt a finomságot, és miért ne készíthetnénk otthon házi sört, vagy gyömbérsört?

Ez a legegyszerűbb módja, hogy házi söröd legyen

Azért, hogy ne menjen el a kedved, rögtön az elején megmutatjuk a legegyszerűbb módszert, hogy házi készítésű sörrel kínálhasd meg a barátaidat. Sajnos szükség lesz hozzá pár különleges eszközre, de hát tudjuk, hogy a szépségért és a finom italokért egy picit bizony mindig meg kell szenvedni.

sörhab közeli

A sör esetében is nagyon fontos, hogy csakis mértékkel fogyasszuk! Fotó: Pixabay

Szükség lesz egy erjesztő edényre, ami egy kotyogóval van felszerelve, egy folyadék sűrűségmérőre és egy koronadugózóra. Azonban, ahogy írtuk, megy ez egyszerűen is, hiszen vásárolhatsz kész sörkészítő csomagot, amelyben mindez benne található.

Az alapanyag is benne van a dobozban, ami általában egy söralap, cukor, komlókészítmény és a sörélesztő. A sör alapja már meg van főzve, így egy méz állagú anyagot kapsz kiindulási pontként. A sűrítményt fel kell hígítani az erjesztő hordóban, ezután lehet hozzáadni a cukrot és a komlókészítményeket.

Ezután kerül bele az élesztő, és nincs más dolgod, mint légmentesen lezárva, két héten keresztül erjeszteni, 20 Celsius-fokos hőmérsékleten. Ugye, nem is olyan vészes? Akkor járunk jó úton, ha két hét után a kotyogón kevésbé jönnek ki gázok, és a folyadék kezd sűrűsödni. Ezután pedig már semmi dolgunk nincs, mint palackozni a sörünket, majd koronadugóval lezárni.  Ahhoz, hogy a sör szénsavas legyen, cukrot kell adni hozzá és még másfél hétig kell érlelődnie az üvegben.

Nagyon fontos, hogy mindent tartsunk be, ami a csomagban található receptben szerepel, különben a végeredmény minden lesz, csak finom nem. Amire még oda kell figyelni, az a tisztaság, hiszen olyan mikroorganizmusok kerülhetnek a sörbe, amelyek tönkretehetik azt.

Ha a nehezebb utat választod

Ha bátor vagy, és nem szeretnél kész csomagból dolgozni, akkor a következőkre lesz szükséged.

Némi idő és elszántság, 10 liter víz, 30 dkg sörgabona, ami lehet árpa, vagy búza, 15 g komlóvirág, 30 dkg cukor, 1 zacskó porélesztő.


Mindenképp szerezz be hozzá egy 10-15 literes edényt, egy serpenyőt, egy vágódeszkát, egy szűrőt, egy üvegtálat, fakanlat, merőkanalat, textilpelenkát, madzagot, tömlőt és tölcsért.

1. Első lépésként forralj fel 10 liter vizet,  majd mérj ki 30 dkg gabonát, és rostáld át, hogy minden szennyeződéstől megszabaduljon.

2. Tedd serpenyőbe, és gyújts alá. Ne aggódj, az teljesen normális, hogy a szemek pattogatott kukorica módjára fognak elkezdeni táncot lejteni a serpenyőben. Keverd őket folyamatosan, és pirítsd meg mindegyiket.

3. Vedd elő a pelenkát és tedd rá a 15 gramm komlóvirágot, majd öntsd rá a meleg, pirított gabonaszemeket. Ezután hajtsd fel a pelenka sarkait, és köss belőle egy zsákot. Ezt helyezd főzővízbe, és várd meg, míg felforr a víz. 2 órán át főzd, de közben a víz felszíne folyamatosan gyöngyözzön. Az elforrt vizet pótold.

4. Ha letelt a két óra, mérj ki 30 dkg cukrot, és tedd a serpenyőbe. A cukrot karamellizáld, majd tegyél bele 2-3 evőkanállal a sörléből. Vigyázz, mert habos lesz, és kifolyhat!  Keverd simára, és öntsd vissza az edénybe. Pótold az elforrt vizet, majd főzd a cukorral együtt 15 percen keresztül. Ekkor már nagyon szép színe lesz a gabonalének.

5. Fogd meg a zsákot és tedd egy vágódeszkára. Az összes levet folyasd belőle vissza az edénybe. Az edényt fedd le és hagyd a konyhában. 12 óra múlva szűrd le, majd kerüljön bele egy edénybe úgy, hogy a pelenkán keresztül öntöd bele. Mosd el a főzőedényt, majd öntsd vissza bele a levet.

6. Tegyél egy üvegtálba egy keveset a sörléből, és oldj fel benne egy zacskó élesztőt. Keverd simára, és öntsd vissza a lébe.

7. Ne aggódj, itt a vége. A harmadik napon már csak a palackozásra kell időt szánni. A tölcsérbe, amin keresztül az üvegekbe töltöd a sört, tegyél egy négyfelé hajtott pelenkát, hogy az üledék ne kerüljön bele az üvegekbe. Tedd hűvös helyre, és egy hétig ne zaklasd az üvegeket. Majd az igen hosszúnak tűnő egy hét letelte után kóstold meg életed első házi készítésű sörét.

8. A folyamat legfontosabb részeként a téged megillető büszkeséggel töltekezve dőlj hátra, és élvezz minden egyes kortyot.

A mérték a sörfogyasztásnál is nagy érték

Érdemes azonban előre tisztázni, hogy a mértéket nem 10 literes hordóban kell meghatározni. Mert habár az erjesztett italok fogyasztása nagyon jó hatással van az egészségünkre, a hangsúly nagyon is a mértéken van.

söröskorsó

A házi sör különleges élményt nyújt a készítőjének, és annak is, aki megkínál vele. Fotó: Pixabay

A sör szénhidrátokban, aminosavakban, ásványi anyagokban és vitaminokban igencsak gazdag. A benne található polifenol antioxidáns, ezért daganatellenes, gyulladáscsökkentő, ösztrogénszerű és vírusellenes tulajdonságai vannak.

Ha egy kis pohár sört iszunk, csökkenteni tudjuk vele a koleszterinszintet, azonban, ha nagy mennyiségben fogyasztjuk, pontosan az ellenkezőjét érhetjük el, és megemeli azt. A sörben lévő xantohumol az egyik legtöbbet tanulmányozott rákellenes anyag, amely korai stádiumban gátolja a tumornövekedést.

Így készíts gyömbérsört

Ez alapján a recept alapján másfél liter gyömbérsört tudsz készíteni. Vegyél elő egy másfél literes műanyag palackot, és a töltsd meg vízzel, majd körülbelül 3 dl vizet önts ki belőle, hogy jusson hely mindannak, amit az üvegbe kell tenned.

Szükséged lesz egy körülbelül 4 cm hosszú, megtisztított gyömbérdarabra, 15 dkg cukorra, egy citromra és fél mokkáskanálnyi sörélesztőre.

1. Első lépésként hámozd meg a gyömbért, majd közepes lyukú reszelőn reszeld le. Egy tölcséren keresztül tedd az üvegbe, majd add hozzá a cukrot, az élesztőt és a megmosott citrom lereszelt héját és levét. A héja miatt nem árt, ha biocitromot veszel, így nem kerülnek kemikáliák a sörödbe.

2. Zárd le az üveget, de ne legyen teljesen tele, hiszen szükség lesz egy kis helyre az erjedéshez. Tárold szobahőmérsékleten 3 napig, majd amikor úgy érzed, a palack elkezdett megkeményedni, nagyon óvatosan nyisd ki.

3. Tényleg nagyon óvatosan nyisd ki, hiszen túlnyomás van a palackban. Ezután szűrd le, hűtsd le, és fogyaszd egészséggel a házi készítésű gyömbérsörödet!

Sikeres sörfőzést kívánunk!