Nem véletlen, hogy az erdők és mezők talaja nem csupasz. A talajtakarás megóvja növényeinket a hidegtől, a talaj nedvességét is képes tovább megtartani, és ráadásul a talajba kerülve még tápanyagot is biztosít növényeink számára. A jó minőségű kerti föld lélegzik, tele van tápanyaggal és sok hasznos élőlénnyel. Azonban a sok vegyi anyag hatására sajnos a talaj romlani kezd, megszűnik a természetes körforgás, és azt fogjuk észrevenni, hogy a növényeink már nem olyan szépek, mint régen, és jóval több kártevő és betegség üti fel a fejét a kertünkben.

Éppen ezért a mulcsozás nem csupán dekoráció, de segít időt, pénzt és energiát is megtakarítani. Segítségével sokkal kevesebbet kell öntözni, és a gyomok eltávolítására is jóval kevesebb időt kell fordítani. Ha van is gyom, azt jóval egyszerűbb egy jó minőségű, nedves talajból kihúzni, mint a szárazból. Így hát, mulcsozásra fel!

faforgács takaró

A faforgács is kitűnő talajtakaró. Fotó: Pixabay

A talaj javítható

Ha úgy érezzük, hogy nem megfelelő a kertünkben a talaj minősége, akkor tavasszal érdemes felásni, és feljavítani. Erre kiváló megoldás, ha komposztot, vagy érett istállótrágyát adunk a földhöz. Emellett hasznos, ha szellőztetjük a talajt, vagyis alaposan felássuk és elgereblyézzük. Ezért is fontos, hogy komposztáljunk, hiszen rengeteg konyhai maradék, fűkaszálék, ágak, és egyéb növényi anyagok vannak, amelyek idővel csodálatos humusszá válnak.

Így takard a talajt a kertedben

Ha jól megfigyeljük, az erdők, a mezők talaja soha nincs takarás nélkül. A lehullott levelek, a fű, mind védik a talaj felszínét, és vele a növényeket. Ez a réteg védi meg a talajt a napsütés, a szél és a csapadék erodáló hatásától, így nagyon fontos szerepet játszik a talajminőség megőrzésében is. Ez nagyon fontos, hiszen nincs egészséges termés és szép virág, ha nem megfelelő a talaj.


A talajtakarásra használhatunk fűnyesedéket, szénát, szalmát, lombot, gyomot, aprított növényi maradványokat; de akár fakérget, ágakat, forgácsot, vagy kavicsréteget is. A tűlevél is nagyon jó talajtakaró, azonban mivel savassá teszi a talajt, fontos, hogy csak olyan növények esetében alkalmazzuk, amelyek számára kívánatos ez a talaj. Ilyen az áfonya, a málna, a szamóca, a magnólia vagy a páfrányok.

A mulcs alkalmazása igazán egyszerű, hiszen semmi más nem kell hozzá, mint hogy a választott anyagot 2-3 cm vastagságban, egyenletesen terítsük szét. A veteményesben nyugodtan tehetjük a sorok közé is, megkönnyítve így a közlekedést. A mulcs idővel le fog bomlani, így pótolni kell.

Ezért takard a talajt

1. Megóvja a növényeket a kiszáradástól

A mulcsozott talaj jobban megőrzi a nedvességet, hiszen a takarás miatt jóval kevesebb nedvesség tud elpárologni a talajból. Ennek oka a takarás mellett az is, hogy nem éri annyi napsütés. Ezáltal nem csak a növények járnak jobban, de mi is, mert kevesebb vizet kell elhasználnunk.

2. Kevesebbet kell gyomlálni

A takaróréteg miatt a gyomok jóval lassabban tudnak fejlődni, így kevesebb időnk megy el a gazolásra is. Mivel a mulcs nedvesen tartja a földet, ha találunk is gyomot, azt jóval könnyebb lesz gyökerestől kihúzni. A gyomot ráadásul nem kell elvinni onnan, csak a mulcs alá tenni, így a talaj részévé fog válni, gazdagítva azt.

mulcs virág

A mulcsozás dekoratív és hasznos is. Fotó: Pixabay

3. Folyamatos a tápanyag utánpótlás

A szerves talajtakaró egy idő után komposztálódni fog, ezért is van szükség a folyamatos pótlására. A legbomlás során segíti a talaj tápanyag-utánpótlását, így a talaj szerkezete levegősebbé válik. Sokkal könnyebb lesz felásni is, hiszen porhanyós lesz, így elég meglazítani, hogy át tudjuk szellőztetni.

4. A mulcs alatt mindenki jól érzi magát

Ha folyamatos a talaj takaró rétege, akkor alatta nagyon sok hasznos élőlény talál majd lakóhelyet, akik segítségével a talaj még jobb minőségű lesz. A giliszták, a különféle hasznos gombák és mikrobák nagyon sokat tesznek azért, hogy minél egészségesebbé váljon a talaj a kertünkben, ezáltal szebbek és termőbbek lesznek a növényeink is.

5. Kedvező mikroklíma

A mulcs hatékonyan szabályozza a talaj hőmérsékletét, így nem engedi meg annak hirtelen lehűlését, vagy felmelegedését sem. Ezzel nagyon sokat tesz a növényeink egészségéért.

Ezeket a talajtakarókat használhatod

1. Fenyőkéreg-zuzalék, vagy faapríték

Nagyon szép látványt nyújt, jó vízáteresztő- és víztartó-képességű. Segítségével el lehet nyomni a gyomokat, és bent lehet tartani a talajban a nedvességet. Több féle színben lehet kapni, így a kertet is dekorálhatjuk vele. 5-8 centiméteres rétegben kell elteríteni, viszont mivel magas a gyantatartalma, nehezen bomlik, így elég kétévente cserélni.

2. Kavics vagy kőzúzalék

A kavics lúgosítja a talajt, ezért alaposan járjunk utána, melyik növény számára ideális takaró. Viszont az utakat és a pihenőfelületeket nagyon jó takarni vele, ráadásul igen tartós.

3. Kagylóhéj

Egzotikus látványt nyújthat, ha néhány ágyást kagyló- és csigahéjjal takarunk be. Ráadásul távol tartja a csigákat.

4. Egyéb takarók

Kiváló, bár kevésbé látványos talajtakaró megoldás lehet még a fűnyesedék, a komposzt, a lehullott lomb, a fenyő, a tőzeg és szalma.

Akár műanyag fóliával is takarhatunk, bár ez nem járul hozzá a talaj tápanyagtartalmának növeléséhez. Ez például a szamóca esetében igen hasznos. A talajra terített fólia nemcsak a talaj nedvességét őrzi meg, de megvédi a gyümölcsöt a szennyeződésektől és a szürkerothadástól is.

kavicsban virág

A kavics is kiváló talajtakaró. Fotó: Pixabay

Ezek a növények kitűnő talajtakarók

A talajtakaró növények nem csak hasznosak, de nagyon látványosak is, így a kertünk díszítetlen területein is nagyon jó ötlet elültetni őket. A talajtakaró növények nagy előnye, hogy sűrűn benövik a talajt, így a gyomokat is meggátolják a növekedésben.

1. Fehér árnyékliliom

A fehér árnyékliliom, vagy más néven az apácaliliom, Kínában őshonos évelő dísznövény. Csodás, szív alakú levelei mellett a nyár végén nyíló fehér virágai is szebbé varázsolják a kertet. Közepesen magas növény, amely kiváló talajtakaró. Akár árnyékosabb területre is lehet ültetni, sőt, még a vízpartot is nagyon jól viseli. Mivel igen alacsony fényigényű növény, olyan helyekre is ültethetjük, ahol más növények nem szívesen élnek meg. Átlagos a vízigénye, azonban amikor nagyon meleg az idő, érdemes öntözni. Kedveli a semleges, vagy a kissé savanyú kémhatású, tápanyagokban gazdag talajt.

2. Bőrlevél

A bőrlevél Közép-Ázsiában őshonos, alacsony termetű, évelő növény. Mivel nagyon igénytelen, ezért sokan kedvelik. Emellett nagyon szép növény, amelynek ciklámen színű virágait már tavasszal is öröm nézni a kertben. Hozzá hatalmas, fényes, szív alakú levelei vannak, amelyek virág nélkül is nagyon szép látványt nyújtanak.

Bár szereti a napfényt, de árnyékban is kiválóan érzi magát. Ráadásul nagyon kevés tápanyag és víz szükséges a számára, így szinte bárhol, akármilyen körülmények között megél.

3. Indás ikravirág

Az indás ikravirág alacsony termetű, akár sziklakertbe is ültethető, évelő, örökzöld növény.  A tarka változatának levelei télen gyakran rózsaszínben pompáznak. Vékony száron nyílnak fehér virágai, amelyek fürtvirágzatot alkotnak, és tavasszal nyílnak. Szereti a napos helyeket, és a jó vízáteresztő, tápanyagban gazdag talajt. Azonban a kevésbé jó talajokban is elél, de a pangó vizet egyáltalán nem viseli jól.

4. Kúszó lángvirág

A kúszó lángvirág alacsony termetű, évelő növény, mely Észak-Amerikából származik. Kis virágai az egész növényt beborítják a virágzási időszakban, és csodálatos lila, fehér és rózsaszínben pompáznak. Kedveli a napos, világos, vagy félárnyékos helyeket, és a talajban sem válogatós, hiszen a laza szerkezetű, semleges vagy lúgos kémhatású, átlagos tápanyagtartalmú talajban is igen jól érzi magát.

5. Foltos árvacsalán

A foltos árvacsalán, szelídcsalán vagy macskaparéj nagyon könnyen nevelhető, alacsony termetű, évelő növény, melynek a csalánhoz hasonló, fűrészes szélű levelei, és lila, rózsaszín és fehér színben játszó virágai vannak. Tavasz végén, vagy a nyár első felében csodálhatjuk meg virágait. Nagyon igénytelen, így minden körülményhez kiválóan képes alkalmazkodni. Félárnyékos, de árnyékos helyre is ültethető. Vízigénye alacsony.