Lassan minden palánta kikerül a földbe és megkezdődik a kártevők és betegségek figyelemmel követése. A leggyakoribb problémák egyike a paradicsom levelének pöndörödése, amely bár ijesztő, nem biztos, hogy aggodalomra ad okot.

Hogyan ismerhető fel?

A kertek tulajdonosai gyakran lesznek figyelmesek arra, hogy a növény levelei pillanatok alatt összesodródik. Ez főleg a növény tövéhez közeli, idősebb levelekre jellemző jelenség. Ennek során a lombor alkotó levelek kívülről befelé bepöndörödnek, néha a probléma akár a palánta háromnegyedét is érintheti.

Ez lehet fiziológiai rendellenesség, amelynek nincs hatása a termésre és a hozamra. Gyakran ugyanis a forró és száraz időjárás, vagy a szél miatt alakul ki, de előfordulhat a stressztől, illetve a magas nedvességtartalomtól. Nem ritka a nitrogén okozta gyors növekedés és erős metszés, gyökér sérülés miatti kunkorodás sem.

Ilyenkor ezek a levelek merevvé, keménnyé, bőrszerűvé válnak. Sokszor a hőmérséklet és a nedvesség okozhat hatások következtében a probléma magától rendeződik. Csökken a stressz, így a levelek kisimulnak. Máskor azonban a negatív hatások hosszan tartóak lesznek, a levelek ilyenkor nem jönnek helyre. A súlyosság fajtafüggő, a magas hozamúak fogékonyabbak, a folyton növők sokkal érzékenyebbek rá.


Mit tehetünk ellene?

A látvány nem szép, a kialakult helyzet nem befolyásolja a növények fejlődését. A leszüretelt paradicsomok minden probléma nélkül fogyaszthatóak, tárolhatóak. Az időjárást nem tudjuk befolyásolni, de azt igen, hogyan gondoskodunk róluk. Lehetőleg ne metsszük meg túlzottan, a legjobb pedig, ha a palánták tavasszal olyan talajba kerülnek, amely jó vízelvezető képességgel rendelkezik, így kevesebb a stressz, a gyökerek sem sérülnek.

A legtöbb esetben maga a termés bátran fogyasztható - fotó: pexels.com

Mi okozhat még gondot?

Levélsodródást okozhat még a takácsatka és a levéltetű. Ilyenkor alaposan nézzük meg a leveleket, ha szívó és rágó kártevők jelenlétét észleljük, akkor a legjobb, ha Neemazalt használunk.

Másik gond a vírus okozta levélpöndörödés, ami ellen nem sokat tehetünk. Szedjük le a vírusos növényt és semmisítsük meg. Megoldás nincs rá, se permetszer, se házi praktika.

Végül, de nem utolsó sorban tápanyaghiány következtében is történhet pöndörödés. A rézhiányt ugyanis nem viseli túl jól a növény. Érdemes pótolni a szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat.