Az ősz kitűnő alkalom arra, hogy a növényeik védelmére szolgáló permetezést elvégezzük, ugyanis a kártevőket legjobban és legbiztonságosabban ilyenkor, az őszi, lemosó permetezéssel lehet megelőzni.

A leghatásosabb, ha a lemosó permetezést a vegetáció befejeződése után, lombhullás idején végezzük el, mert így a leveleken levő spórákat és áttelelő tojásokat is megsemmisítjük. Ilyenkor mindent permetezhetünk, a vegetáló örökzöld növények kivételével. Ne hagyjuk hát ki a gyümölcsfákat, a gyümölcstermő bokrokat, a szamócaágyást, a rózsabokrokat, a szőlőtőkéket és a lombhullató fákat és díszcserjéket sem.

De ne csak a növényekre gondoljunk, hiszen a fából készült tárgyak is melegágyai lehetnek a különféle kártevőknek. így hát permetezzük le a kerítést, a kaput, a kamrát, és mindent, ami fából készült, hiszen a repedésekben számtalan kártevő tojásai, illetve spórái bújhatnak meg.

lemosó permetezés

A lemosó permetezésnek ősszel jött el az ideje. Fotó: 123rf.com

Hogyan permetezzünk?

Nyáron ködszerűen, porlasztva célszerű permetezni, de ilyenkor, ősszel a lemosó permetezés a leghatásosabb. Ez azt jelenti, hogy bő lével, lemosás szerűen kell a permetlével öntözni a növényeket, hogy az minden rejtett zugba bejusson és végezzen a nem kívánatos jelenlévőkkel. Nagyon fontos, hogy ne a kényelem legyen az elsődleges szempont, hiszen lehet, hogy a fák legmagasabb pontján van a legtöbb kártevő. Így hát háti, vagy motoros permetezőgéphez csatlakoztatható hosszabbítóval ezeket a területeket is permetezzük le.

A lemosó permetezés előtt célszerű a megbetegedett vagy károsodott növényrészeket eltávolítani.

Attól függően, hogy mivel küzdünk, különféle permetszereket alkalmazhatunk. Ha főleg gombabetegségekkel küszködtünk, akkor a bordói lé 2 %-os oldata lesz a megfelelő megoldás számunkra. Ahol sok volt a levéltetű, ott inkább a mészkénlé lesz hatásos. Pajzstetű fertőzés esetén olajos szerrel kell permetezni. A betegségek elleni lemosó permetezésre engedélyezett réztartalmú készítmények egyaránt hatnak a baktériumos és gombás bajokra is. A kén a levéltetvek, lisztharmatgombák és egyéb rovarok ellen hatásos.

Nagyon fontos, hogy permetezéskor ne legyen fagyos a levegő és hogy a  permetszernek legyen ideje megszáradni. Ez átlagosan 4 órát vesz igénybe. Ha fagyban permetezünk, vagy késő délután, amikor este már lehűl az idő, és könnyen a növényre fagyhat a permetlé, ami nagy károkat tud benne tenni. Vigyázzunk rá, hogy a permetezés során minél több permetszer jusson a növényre, és minél kevesebb a talajra.

Fontos azonban, hogy a fagyok beállta után már ne permetezzünk. A választott készítményt pedig önállóan permetezzük, és soha ne keverjük a különféle növényvédő szereket.