Üvegházból azonban különféle típusok léteznek, amelyek mind másféle kertészeti tevékenységhez ideálisak. Milyen kivitelt válasszunk?

üvegház

Fotó: gardenway.hu

Az üvegházról még ma is sokaknak egy olyan épület jut eszébe, ami rendkívül költséges, sok üveg kell hozzá és persze egyfajta úri huncutság, hiszen a fóliasátor is tökéletesen helyettesíti azt. Az üvegház viszont jóval tartósabb, ráadásul az üveg kifejezés sok esetben igen csalóka, hiszen a mai modern, mobil és könnyen összerakható üvegházak „üveglapjai" polikarbonátból készülnek, amelyek UV védelemmel ellátottak, miközben teljesen képesek átereszteni a fényt. Ezek között pont a könnyű összerakhatóság miatt igen sokféle méret és kivitel akad. A következőkben a legismertebb típusokat mutatjuk be a felhasználási lehetőségek szerint.

üvegház

Zöld kerti üvegház – fotó: gardenway.hu

Őstermelőknek – zöldség- és növénytermesztőknek

A polikarbonát üvegházakból léteznek kifejezetten nagy méretű, klasszikus félhenger alakú típusok is. Ezek úgy működnek, mint az ismert fóliasátrak, annyi különbséggel, hogy itt sokkal stabilabb az egész szerkezet. Ezek az üvegházak rendkívül ellenállóak az időjárás elemeinek.

Még a különösen nagy szélfújást és az erős hóterhelést is remekül bírják, ezért stabilitásukban felülmúlják a hagyományos fóliasátrakat. Könnyen mozgathatóak, földhöz rögzíthetőek és lábakra szerelhetőek is lehetnek, ezért egyaránt lehet bennük például cserepes növényeket és kapás növényeket is nevelni. Ezeket az üvegházakat – ahogyan a nyeregtetős verziókat is –öntözőrendszerrel, ventilátorral és komplett világításrendszerrel ugyanúgy fel lehet szerelni, ahogyan egy hagyományos üvegházat.

polikarbonát üvegház

Nagy polikarbonát kerti üvegház – fotó: gardenway.hu

Hobbikertészeknek és növénygyűjtőknek

A nyeregtetővel ellátott téglalap alapú üvegházak azok számára lehetnek ideálisak, akik imádják a növényeket, sok növényt tartanak és nevelnek. A szögletes tetőforma ugyanis lehetővé teszi például azt is, hogy a növényeink egy részét felakaszthassuk, illetve hogy kifejezetten nagy méretű növényeket is neveljünk benne.

Ezen kívül a szellőzés is rendkívül egyszerű, hiszen a tetőablakokon keresztül bármikor megoldható a levegő frissítése. A klasszikus, szögletes üvegházakban élmény nem csak kertészkedni, de pihenni is. Ezekben az üvegházakban ugyanis már nem csak a növénynevelés a cél, hanem akár egész kis relaxálósarkokat alakíthatunk ki, ahová csak leülünk pihenni, de akár munkaasztalokat is betehetünk az üvegházba, ahol átültethetjük a növényeinket.

festői zöldségeskert

Festői zöldségeskert üvegházzal – fotó: gardenway.hu

Télikertek mindenkinek, aki télen is szeretné élvezni a természet szépségét

A télikert szinte minden kertimádónak ideális helység lehet arra, hogy a legnagyobb fagyok közepette is elmélyülhessen a szeretett hobbijában. Ezeket az építményeket közvetlen a házhoz kapcsolják, fűthetőek és minden fagyérzékeny növényt tökéletesen és épségben át tudunk teleltetni bennük úgy, hogy közben mi magunk egész télen élvezhetjük a szépségüket. A télikerteket ráadásul csodálatosan be lehet rendezni ülőbútorokkal is.

Nyáron, de télen is egy olyan varázslatos, zöld növényes helyisége lehet az otthonunknak, ahol öröm megrendezni egy-egy baráti vagy családi összejövetelt. A télikertek nagy előnye, hogy jól ki tudja váltani például a nyeregtetős üvegházakat. Ha van elég tér, ugyanúgy tudjuk használni a növények állandó tartására, valamint palántanevelésre is. Amennyiben pedig további információra volna szükségünk nem csak a télikertek, hanem az üvegháztípusokkal kapcsolatban, akkor a https://gardenway.hu/uveghazak linkre érdemes kattintanunk.