Az egészséges étkezés nagyon fontos, hiszen nagyon sokat tesz az általános állapotunkért. A bőséges gyümölcs- és zöldségfogyasztás hozzájárul az immunrendszerünk normális működéséhez, továbbá kellő mennyiségű ásványi anyaggal és vitaminnal lát el bennünket. Azonban sokak számára nem túl vonzó az időigényes salátakészítés, amikor minden egyes alkotóelemet alaposan meg kell mosni, és fel kell aprítani. De erre is van már megoldás, ami nem más, mint a zacskózott, konyhakész saláták.

Azonban a közelmúltban végzett kutatások szerint nagyon óvatosnak kell lennünk az ilyen salátákkal, ugyanis a zacskózott salátaleveleken olyan baktériumok fejlődhetnek ki, amelyek súlyos egészségügyi kockázatot jelenthetnek.

Erre figyelj, ha zacskós salátát ennél

A csomagol salátának szigorú jogszabályoknak és követelményeknek kell megfelelnie.  Ezt Magyarországon a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) tartja ellenőrzés alatt. Azonban sajnos egyes ételek nem megfelelő tárolása vagy felhasználása komoly kockázatokat rejt. Ilyen például az előrecsomagolt saláta is, hiszen ebben akár lisztéria és szalmonella is kialakulhat.

saláta

A fogyasztásra kész saláta esetében nagyon oda kell figyelni a lejárati határidőre. Fotó: Shutterstock

Egy 2022-ben végzett kutatás során szakértők harminc különböző, fogyasztásra kész salátát elemeztek annak függvényében, milyen mikrobiális változásokon mennek keresztül az idő múlásával - tudjuk meg a femina.hu cikkéből. A vizsgált termékek nagy részében olyan kórokozók fejlődtek ki, amelyek magas egészségügyi kockázatot jelentenek. A csomagolt salátákban baktériumokat, élesztőgombákat, valamint egyes termékekben szalmonella- és lisztéria baktériumokat is észleltek.


Mivel a baktériumok jelenlétének semmilyen külső jele nem volt. különösen nagy veszélyt jelentenek, hiszen ránézésre fogyaszthatónak tűnnek. Dr. Primrose Freestone, a Leicesteri egyetem professzora kiemelte, hogy a termelőknek nagyon fontos feladata, hogy betartsák az élelmiszer-biztonsági előírásokat, mert ha akár csak néhány szalmonellasejt is található a zacskóban a vásárlás időpontjában, mire az asztalra kerül, az már sok ezerre szaporodhat.

A szalmonella igazán veszélyes betegség, mivel magas lázzal, hányással és hasmenéssel jár. Aki keresztülmegy rajta, gyakran ki is szárad, ezért kórházi ellátásra szorul. Szélsőséges esetben pedig bele is halhat valaki a szalmonella fertőzésbe.

Kimon Karatzas, a Reading egyetem élelmiszer-mikrobiológiai adjunktusa szerint a fertőzés elkerülés érdekében célszerű vágatlan, friss növényeket vásárolni. Azonban az is nagyon fontos, hogy ezeket is alaposan mossuk meg. Ha fogyasztásra kész salátát vásárolunk, minden esetben tartsuk be a rajta feltüntetett lejárati időt. A fogyasztásra kész salátát is érdemes alaposan átmosni fogyasztás előtt. A legjobb azonban, ha csak a kertig kell kimennünk a friss salátáért.

Ismerd meg a fejes salátát

A saláta nem véletlenül népszerű, hiszen azon kívül, hogy nagyon finom, alacsony energia- és magas víztartalma van, és számos vitaminnal és ásványi anyaggal látja el szervezetünket. A fejes saláta az őszirózsafélék családjába tartozó faj, melyet levélzöldségként termesztenek.

Sok országban nyersen fogyasztják, például salátákban, hamburgerekben, míg például Kínában főve, a szárával együtt eszik. A nemzetség latin elnevezése a tej szóból ered, mely a növények tejnedvére utal.

A fejes salátát először Egyiptomban fogyasztották, majd Európában a görögök terjesztették el. Hazánkban a 17. század óta ismerik és kedvelik.

Te is termessz salátát

A fejes saláta a homoktalajokat kedveli, de mivel könnyen alkalmazkodik, más talajon is képes megélni. A tápanyagigénye nagy, ezért az ágyását érdemes szerves trágyával kezelni.

A fejes salátát termeszthetjük magról és palántáról. A szabadföldi magvetést a retekkel egy időben kezdhetjük el. Mivel a saláta magjai nagyon aprók, célszerű szélmentes időben vetni őket. Az ágyás előkészítése után a magokat 30 cm-es sortávolságra vessük. A kikelt növényeket ezután ritkítsuk úgy, hogy 20 cm-es tőtávolságra legyenek egymástól.

Gyorsabb termésre számíthatunk, ha a fejes salátát a kertünkben palántázással termesztjük. A fejes saláta gyökerei mélyen hatolnak a talajba. Levelei szorosan egymásra borulnak, így képezve a saláta fejét. A salátának nagyon sok vízre van szüksége ahhoz, hogy fejet tudjon növeszteni. Erre különösen a fejlődésének első szakaszában van szüksége, később, amikor a fejek már növekedésnek indultak, csak mérsékelten szabad öntözni, különben a fejek túlságosan lazák lesznek.

Az áttelelő salátát azonban magról vethetjük. A magokat augusztus végén vessük el egy ládába, majd a kifejlett palántákat október elején ültessük ki a szabadba, 30 cm-es sor, és 15 cm-es tőtávolságra. Nagyon fontos, hogy amikor már beköszönt a tél, és a fagyok, a palánták meg legyenek gyökeresedve, különben nem élik túl a telet.

A palántákat takarjuk be komposzttal, vagy fűvel, melyet a fagyok elmúlta után, tavasszal távolítsunk el róluk. Ezután kapálással lazítsuk meg körülöttük a talajt, öntözzük őket rendszeresen, és hagyjuk, hogy érje őket a napfény. Így már kora tavasszal friss fejes salátát fogyaszthatunk.

A fogyasztásra kész salátát mindig hűtve kell tárolni. Fotó: Shutterstock

Ha nem ezt a módszert alkalmazzuk, akkor tavasszal ültethetjük ki a fejes saláta palántáit a szabadba. Erre a fagyok elmúltával kerülhet sor, amikor már a földet jól fel tudjuk lazítani. Tehetünk rájuk fóliatakarót, így jóval előbb lesz friss salátánk. Ha a fejes saláta elérte a kellő méretét, szedjük fel, különben nagyon hamar felmagzik.

A salátát sajnos sok betegség és kártevő fenyegeti.  A salátavész és a salátaperonoszpóra, a gyökeret károsító lótetű, a drótféreg és a bagolypille lárvája ellen is hatásosan védekezhetünk a megfelelő szerek alkalmazásával. A peronoszpórák és folt betegségek ellen a réz tartalmú szerek bevethetők.

Nem csak finom, egészséges is

A fejes saláta levele frissen erős antioxidáns hatással bír, azonban többnapos, hűtőszekrényben való tárolás után ez nagyon jelentősen lecsökken, így érdemes frissen fogyasztani. A fejes saláta a rák ellen is hatásos, hiszen kutatások alapján segít megelőzni például az emlőrák kialakulásának veszélyét. Ezt a benne található fitoösztrogéneknek köszönhetjük.

A vastagbéldaganatok megelőzésében pedig a fejes saláta magas lutein szintje ad hathatós segítséget, kiegészülve magas béta-karotin tartalmával. A fejes saláta ezen kívül jelentős vitaminforrás is, hiszen gazdag A- és K-vitaminban. Az A-vitamin erős antioxidáns hatású vegyület, mely sokkal nagyobb mértékben képes felszívódni, ha a fejes salátát olajos öntettel fogyasztjuk. A K-vitamin a véralvadáshoz és a csontok egészségéhez szükséges.

Ezen kívül jelentős még C-vitamin, B1-, B2-, B6-vitamin tartalma, és meszet, fehérjét, kalciumot, káliumot, foszfort, és vasat is tartalmaz. Akár salátaként, akár levesként vagy főzelékként is fogyaszthatjuk. Í

Minden okunk megvan rá, hogy fejes salátát termesszünk a kertünkben, hiszen egészen biztosan jó fej lesz, és vigyázni fog az egészségünkre.