Mielőtt bárki is felkapná a fejét a fenti mondatra, tekintsünk vissza kicsit a szeptemberi időjárásra!

Amennyiben a hónap folyamán lehullott csapadékmennyiséget vizsgáljuk, valóban akadtak olyan területek az országban, ahol a lehullott csapadék mennyisége elérte (néhol jóval meg is haladta) az októberben szokásos mennyiséget, de hazánk nagyobb részén a havi csapadékösszeg alatta maradt a sokévi átlagnak.

A csapadék mennyiségének területi eloszlására leginkább a "szeszélyes" jelző illik, hisz például az egymástól alig 50 km-re lévő Nyírkátán és Milotán igen nagy különbség alakult ki a havi csapadékösszegben, előbbin a 10 mm-t sem érte el, utóbbin viszont megközelítette a 90 mm-t (mindkét település a Nyírségben található).

Bármelyik vidékét is nézzük az országnak, hasonló a helyzet, igaz, ekkora különbséget másutt nem találunk.

Emiatt jogosan merül fel az emberben a kérdés:

Vajon folytatódik-e a csapadékszegény időjárás a következő hónapban is, vagy október kiegyenlíti a szeptemberben keletkezett csapadékhiányt?


Az előrejelzés előtt nézzük át gyorsan:

A klimatikus adatok alapján mire is számíthatnánk az évnek ebben az időszakában?

A hőmérsékleti értékeket tekintve a középső őszi hónapunk még mentes az igazán nagy szélsőségektől, amennyiben az átlagos értékeket nézzük a hőmérsékleti diagramon, ám az is feltűnhet, hogy az éjszakai órákban már fagypont alá csökkenhet a hőmérséklet, sőt a hónap második felében akár keményebb fagy is előfordulhat.

A hónap legmagasabb hőmérsékletét, 32.9 °C-ot 1932. október 1-jén, Szerepen (Hajdú-Bihar vármegye) mérték. A legalacsonyabb hőmérsékletet, -16.8 °C-ot 1920. október 31-én, Túrkevén (Jász-Nagykun-Szolnok vármegye) mérték. Érdekességként említjük meg, hogy a havi rekordokat tartó két település légvonalban egymástól csupán 33 km-re van (mindkettő az Alföld középső részén helyezkedik el).

időjárás-grafikon

Október havi klimatikus hőmérsékleti adatok – ábra: MeteoPlaza

Csapadékosságát tekintve október a legszárazabb őszi hónap. No azért nem kell valami extrém dologra gondolni, hisz nem az ősz a legszárazabb évszakunk, és a havi átlagos csapadékösszeg közel jár az éves csapadékösszeg egy hónapra eső átlagos értékéhez (ami majdnem pontosan 50 mm), az októberi havi csapadékösszeg országos átlaga ugyanis 47 mm.

A csapadék területi eloszlása ebben a hónapban sem egyenletes, a Dunántúl déli részén szokott esni a legtöbb (átlagosan 53-56 mm) és az Alföld északi vidékein a legkevesebb eső (sokéves átlagban 38 mm körüli érték).

időjárás-grafikon

Október havi klimatikus csapadékadatok – ábra: MeteoPlaza

Ezek után lássuk, mit hozhat az idei október!

Október 1-8. között várható időjárás:

A szeptember utolsó napján érkezett gyenge hidegfront gyorsan elhagyja hazánkat, mögötte nyugat felől átmenetileg szárazabb és újból meleg levegő érkezik hazánk térségébe. Sok, de korántsem zavartalan napsütésre számíthatunk, csapadék nélkül, és a csúcshőmérséklet már ismét egyre többfelé emelkedik 25 fok fölé, tehát visszatér a késő nyárias idő.
Nem tart azonban ez sokáig, mert a hét közepén nyugat felől újabb hidegfront éri el az országot.

időjárás-ábra

Az Észak-Európa felett örvénylő ciklon hidegfrontja hoz átmeneti lehűlést, de már jól látszik a Nyugat-Európa felett erősödő anticiklon is – ábra: MeteoPlaza

Túl sok csapadékot ez a front sem okoz majd az országban, főként délnyugaton, valamint északkeleten, keleten számíthatunk több milliméter csapadékra, de lesz olyan vidéke is hazánknak, ahol egy csepp sem fog esni. A front átvonulása után egy Kelet-Európa felett kialakuló anticiklon veszi át hazánk időjárásának alakítását, így ismét csapadékban szegény és a korábbiaknál hűvösebb időszak következik, a csúcshőmérséklet ekkor már inkább csak 20 fok körül alakul majd.

Október 9-15. között ilyen időre számíthatunk:

A csendes kora őszi időt okozó anticiklon lassan kelet felé vonul, de ereje még éppen elég ahhoz, hogy a hét végéig feltartóztassa az óceán felől érkező ciklonokat és frontjaikat. Emiatt ezen a héten folytatódik a csendes, őszi idő. Komolyabb csapadék nem valószínű, a reggelek már párásak, hűvösek lesznek, és a délutáni órákban sem számíthatunk már "kánikulára", inkább csak 20 fok körül vagy kevéssel felette alakul majd a csúcshőmérséklet.

időjárás-térkép

A Kelet-Európa felett terpeszkedő anticiklon gátat vet a nyugat felől támadó hidegfrontoknak – ábra: MeteoPlaza

A hét utolsó napjaiban a Kelet-Európa felett található anticiklon fokozatosan leépül, így megnyílik az út a kontinens belső vidékei felé a nyugat felől érkező frontok előtt. A hétvégén el is ér majd bennünket valószínűleg egy markánsabb frontrendszer, már vasárnap is kiadósabb csapadékra és hűvösebb időre kell készülnünk.

Várható időjárás október 16-22. között:

A front átvonul felettünk, kezdetben még többfelé okozhat kiadósabb csapadékot, és szeles, hűvös időnk lesz. A front átvonulása után elég gyorsan nyugodtabbra fordul időjárásunk, a párás, ködös reggeleket mérsékelten meleg, változóan felhős nappalok követik. Ekkor a hajnali órákban már többfelé előfordulhat talajmenti fagy is hazánkban.

A hét közepén térségünket nyugat felől egy hullámzó frontrendszer közelíti meg, és különösen annak déli részén kialakuló mediterrán ciklon szól bele majd térségünk időjárásának alakításába.

időjárás-térkép

A tőlünk nyugatra hullámzó frontrendszer hoz ismét enyhülést és több-kevesebb csapadékot – ábra: MeteoPlaza

A ciklon hatására a hét második felében több alkalommal várható csapadék, erre a Dunántúlon nagyobb, keleten kisebb az esély. A felhős, többfelé csapadékos idő ellenére nem lesz hideg, hisz a frontrendszer délnyugat felől igen enyhe levegőt szállít fölénk, így a hét második felében ismét 20, a naposabb területeken akár 25 fok fölé is emelkedhet majd a délutáni órákra a hőmérséklet.

Október 23-31. között várható időjárás:

A mediterrán ciklon már az előző hét utolsó napjaiban is sokat veszít erejéből, ezen a héten viszont már el is távolodik tőlünk, így hazánk időjárásának alakítását ismét a kontinens északi részén egyre jobban megerősödő anticiklon veszi át. Ez a képződmény lassan kelet, délkelet felé mozog, pár fokkal ugyan hűvösebb levegőt szállít majd térségünkbe, ám drasztikus lehűléstől nem kell tartanunk, folytatódik a csendes, mérsékelten meleg, őszi idő.

időjárás

Kontinensünk nagy részén egy hatalmas kiterjedésű anticiklon hoz csendes, nyugodt, őszi időt – ábra: MeteoPlaza

A hónap utolsó napjaiban ugyan labilis levegő sodródik fölénk nyugat felől, emiatt esőre, záporokra, esetleg zivatarra is számíthatunk, ám országos, kiadós eső továbbra sem valószínű.

Összefoglalás:

Nem lesz kimondottan unalmas a hónap időjárása, de azért a szélsőségektől mentesnek ígérkezik. Több időjárási front is átvonul majd felettünk, ám komolyabb változást, csapadékot csak a hónap közepén érkező, markáns frontrendszer hoz majd hazánkba. A hónap nagy részében anticiklonok hatására csendes, őszi időnk lesz, ami eleinte nyáriasan meleg, de később már inkább csak mérsékelten meleg idővel jár majd együtt.

Országosan nagyobb mennyiségű csapadékra csupán a hónap közepén számíthatunk, máskor inkább záporos, zivataros jellegű lesz a csapadék (inkább csak lokálisan eshet nagyobb mennyiség, a pár kilométerre lévő szomszéd faluban már nem esik majd semmi). Emiatt továbbra is szeszélyes területi eloszlás jellemzi majd a csapadékot.

A mai előrejelzések szerint a várható havi csapadékösszeg hazánk nagy részén októberben nem éri majd el az ilyenkor szokásos mennyiséget, vagyis folytatódik a csapadékszegény időjárás.

(Megjegyzés: A térképeken, a meteorológiában szokásos módon, a magas nyomású területek (anticiklonok) középpontját „M", az alacsony nyomású rendszerek (ciklonok) középpontját pedig „A" betű jelöli. A klímagrafikonokon megjelenő információ az OMSz adatainak feldolgozásával készült. Az előrejelzést a francia meteociel.fr oldalon elérhető CFS amerikai, hosszú távú előrejelzési modell prognózisára alapoztuk.

Az ilyen távra szóló előrejelzések jelentős bizonytalanságot hordoznak magukban, kísérleti jellegűek, a modell készítői szerint napra, órára szóló, pontos előrejelzésre nem alkalmasak, ám az időjárási tendenciákat mégis jól előre jelezhetik.)

Indexkép: Bagosi Sándor