„Mint azt az utóbbi években már megszokhattuk, idén sem volt igazán kemény telünk. Mindössze rövid fagyos időszakok tarkították az amúgy elég enyhe időt, és annak ellenére, hogy a tél hazánkban a legszárazabb évszak, december és január igencsak kitett magáért csapadék tekintetében. Február viszont kiegyenlítette a számlát, ritka száraz hónapunk volt az idei." – írtuk ezt egy évvel ezelőtt az akkori előrejelzésünk bevezetőjében. Szinte lemásolta magát az időjárás, nagyon hasonlóan alakult az idei tél is, annyi különbséggel, hogy az idei február rátett még egy lapáttal.

Nincs ugyan még vége februárnak, amikor ezeket a sorokat írjuk, de már nagyon jól látszik, hogy extrém meleg és nagyon száraz hónapot hagytunk magunk mögött. A középhőmérséklet bő 7 fokkal magasabb, mint az átlag (a 100 éves), és a csapadék is csak fele a februárban szokásos mennyiségnek. Folytatódik vajon ez a tendencia márciusban is?

Nézzük előbb, miként szokott alakulni az időjárás az első tavaszi hónapban!

A hőmérsékleti szélsőségek tág határok közt alakulnak márciusban, a hónap legmagasabb hőmérsékletét 1977. március 24-én mérték Homokszentgyörgyön, ott akkor 28,4 °C-ot mutatott a hőmérő. A hónap legalacsonyabb hőmérsékletét, -27.0 °C-ot pedig 1963. március 1-jén regisztrálták, Lentiben.

időjárás-grafikon

Hőmérsékleti klimatikus adatok – ábra: MeteoPlaza

Csapadékosságát tekintve a március hazánkban még a száraz hónapok közé tartozik, igaz, a lehulló csapadék mennyisége már valamivel (pár milliméterrel) az előző két téli hónap csapadékmennyisége felett van, a havi csapadékösszeg országos átlaga azonban még mindig csak 33,8 mm.


Területi eloszlását tekintve jelentős különbségek vannak hazánk nyugati és keleti területei között. A Dunántúlon az átlagosnál több, a főváros térségében, illetve hazánk kelti felén viszont ennél kisebb a havi átlagos csapadékmennyiség. A Nyírségben esik a legkevesebb eső, ott 27,6 mm a sokévi márciusi átlag, Sopron környékén viszont ennek másfélszerese esik le a statisztikák szerint. Az alábbi grafikon szerint a hónap közepe valamivel szárazabb a hónap más időszakainál.

időjárás-grafikon

Csapadék klimatikus adatok – ábra: MeteoPlaza

Mit mutatnak az előrejelzések, mi vár ránk márciusban?

Különösen fontos a várható csapadék mennyisége, hisz az idei január és február is jóval szárazabb volt a szokásosnál, hazánk nagy részén a talaj felső rétege már ki van száradva (a belvízzel borított tájak kivételével), közel egyhavi csapadékmennyiség hiányzik, és ez egyáltalán nem előnyös a tavaszi vetések szempontjából.

Nézzük, mire számíthatunk a jelenlegi előrejelzések alapján!

Március 1-10. között várható időjárás:

A február végén enyhe, tavaszias időt okozó mediterrán ciklon észak felé helyeződik, csapadékrendszere eléri térségünket, majd áthaladva felettünk feloszlik. Emiatt a hét utolsó napjaiban sok lesz felettünk a felhő, és pénteken többfelé várható eső, zápor, szombaton és vasárnap már csak kevés helyen eshet, akkor elsősorban záporok alakulhatnak ki. Vasárnap akár már hosszabb időre is kisüthet a nap. Pár fokkal visszaesik a nappali felmelegedés mértéke, de ez csak annyit jelent, hogy nem a 20, hanem a 15 fokhoz lesznek közelebb az értékek, vagyis folytatódik az enyhe, tavaszi idő.

időjárás

A hazánk felett átvonuló mediterrán ciklon alakítja időjárásunkat – ábra: MeteoPlaza

A következő héten fokozatosan csökken a fölénk érkező levegő hőmérséklete, emiatt időjárásunk közelebb kerül a normálishoz (vagyis jobban megfelel az ilyenkor elvárhatónak). Az Észak-Európa  felett megerősödő anticiklon peremén északkelet felől egy ciklon vándorol a Kárpát-medence közelébe, és ennek áramlási rendszerében érkezik a korábbiaknál jóval hidegebb levegő térségünkbe.

Változatos időben lesz részünk, a felhős időszakok mellett akár hosszabb időre is kisüthet a nap, a hét első felében helyenként esőre is számíthatunk. A hét második felében viszont hazánktól keletre már többfelé várható kiterjedtebb havazás, hózápor, és ezekből a hózáporokból egy-egy átcsusszanhat a Kárpátok felett, hatásukra az ország északkeleti részén átmenetileg fehérbe öltöztethet a táj. Az esetleg lehulló hó azonban nem maradhat meg sokáig, mert éjszaka ugyan fagy várható, de napközben fagymentes időre, sőt délkeleten akár 10 fok körüli csúcshőmérsékletre is számíthatunk.

Milyen időjárás várható március 11-17. között?

A hét elején kisebb enyhülés valószínű, de ez nem tart sokáig, mert az Észak-Európa felett kialakuló, ott megerősödő anticiklon, valamint a Balkán-félsziget felett örvénylő ciklon közös áramlási mezejében északkelet felől hideg, délkelet felől pedig nedves levegő érkezik fölénk. Emiatt fokozatosan egyre hidegebbre fordul az idő, a hét elején még 10 fok, a hét végén már inkább 5 fok körüli vagy az alatti csúcshőmérsékletre számíthatunk.

A hét második felében éjszaka fagypont alá csökken a hőmérséklet. Sok lesz felettünk a felhő, több alkalommal várható csapadék, eleinte eső, később viszont már hó (is) valószínű. Az ünnepek körüli időszakban (a jelenlegi előrejelzések szerint) kimondottan kellemetlen, hideg, szeles, csapadékos időben lesz részünk.

időjárás

Mediterrán ciklon okoz kellemetlen időt az ünnepek alatt – ábra: MeteoPlaza

Március 18-24. között ilyen időjárásra számítsunk:

A mediterrán ciklon csapadékrendszere elhagyja hazánkat, a nyomában érkező hideg levegő utánpótlása is megszűnik lassan, időjárásunk alakítását ismét az óceáni eredetű nedves, de már enyhébb léghullámok veszik át. A hét közepétől sok lesz felettünk a felhő, és több alkalommal várható csapadék, ennek zöme már eső lesz. A hét végére jelentősen melegszik az idő, visszatér a tavasz a 20 fok közeli csúcshőmérsékletekkel.

időjárás

A hazánktól északra kialakuló több középpontú ciklonrendszer hozza meg az enyhülést – ábra: MeteoPlaza

Március 25-31. közötti várható időjárás:

Az enyhülést hozó ciklonrendszer a hét első felében eléri hazánkat, emiatt sok lesz felettünk a felhő és sokfelé valószínű csapadék, kiadósabb mennyiség is elképzelhető. A felhős, csapadékos idő miatt kissé visszaesik a nappali felmelegedés mértéke. A ciklon és a hozzá tartozó esőfelhők kelet, északkelet felé hagyják el térségünket, mögöttük délnyugat felől enyhe és viszonylag száraz levegő érkezik. A napos időben magasra emelkedik már a hőmérséklet, többfelé mérhetünk majd 20 fok, néhol akár 25 fok feletti értéket is. Itt már kaphatunk egy kis ízelítőt a nyárból.

időjárás

A hazánk felett átvonuló ciklonrendszer okoz csapadékos időt – ábra: MeteoPlaza

Összefoglalva:

Nagyon változatosan alakul március időjárása. Lesz részünk hideg, télies időben, a hónap közepén, de nem fogjuk nélkülözni a meleg, tavaszi időt sem, hisz a hónap elején is kellemesen meleg időben lesz részünk, a hónap utolsó napjai pedig már a kora nyarat idézhetik.

Csapadékösszeget tekintve a hónap során valószínűleg az átlaghoz közeli vagy afeletti mennyiség várható, aminek egy része akár hó formájában is lehullhat (a hónap közepén a hideg időben). Kiadósabb csapadékra a hónap közepén, illetve a hónap második felében számíthatunk.

(Megjegyzés: A térképeken, a meteorológiában szokásos módon, a magas nyomású területek (anticiklonok) középpontját „M", az alacsony nyomású rendszerek (ciklonok) középpontját pedig „A" betű jelöli. A klímagrafikonokon megjelenő információ a HungaroMet Zrt. adatainak feldolgozásával készült. Az előrejelzést a francia meteociel.fr oldalon elérhető CFS amerikai, hosszú távú előrejelzési modell prognózisára alapoztuk.

Az ilyen távra szóló előrejelzések jelentős bizonytalanságot hordoznak magukban, kísérleti jellegűek, a modell készítői szerint napra, órára szóló, pontos előrejelzésre nem alkalmasak, ám az időjárási tendenciákat mégis jól előre jelezhetik.)

Indexkép: Pixabay