"Augusztus – nyárutó"

Különösebb időjárási rekordok nem kapcsolódnak a hónaphoz, ami nem is csoda, hisz túl vagyunk már a nyár derekán, igaz, a hónap utolsó harmadáig extrém magas hőmérsékletű napok még előfordulhatnak (a napi hőmérsékleti rekordok többnyire még 40 fok felettiek ebben az időszakban).

A hónap utolsó harmada viszont gyakran már az őszt idézi, mert ha nem is minden évben, de igen nagy valószínűséggel érkezik a 20-ai ünnepek tájékán egy évszakzáró hidegfront. A hónapban mért legmagasabb hőmérsékletet, 41.7 °C-ot Békéscsabán, 2000. augusztus 21-én regisztrálták, ami éppen egy ilyen hidegfrontnak köszönhette születését (a front előtt nagyon meleg levegő áramlott fölénk akkor). Meg kell jegyeznünk, hogy ez a havi rekord mindössze 0.2 °C-kal alacsonyabb az abszolút hőmérsékleti rekordnál.


A hónapvégi évszakváltást jól mutatja, hogy augusztus utolsó dekádjában a minimum-hőmérséklet már megközelítheti a fagypontot is, hisz Nagykanizsán 1980. augusztus 25-én 1.5 °C-ig csökkent a hőmérséklet a hajnali órákra.

30 napos időjárás előrejelzés

Augusztus havi klimatikus hőmérsékleti adatok – forrás: MeteoPlaza

Csapadékosságát tekintve a nyári, csapadékos hónapok (amire sajnos az idei év alaposan rácáfolt) közé tartozik augusztus is, a havi csapadékösszeg országos átlaga 63 mm, amivel a képzeletbeli dobogó harmadik fokáról csak egy hajszállal csúszik le május mögött. A csapadék területi eloszlása ebben a hónapban sem egyenletes, Baranyában és az Alpokalján esik a legtöbb (átlagosan 70-80 mm), a főváros térségében és az Alföld középső részén pedig a legkevesebb (sokéves átlagban 50 mm körüli érték).

30 napos időjárás előrejelzés

Augusztus havi klimatikus csapadékadatok – forrás: MeteoPlaza

És akkor nézzük, mit mutatnak az előrejelzések, reménykedhetünk-e végre az aszályt jelentősebben mérséklő csapadékban, vagy tovább súlyosbodik a helyzet?

Augusztus 1-7.:

A július utolsó napjaiban érkezett, lehűlést és sokfelé csapadékot hozó ciklon lassan elhagyja térségünket kelet felé, mögötte nyugat felől szárazabb és újból meleg levegő érkezik térségünk fölé, így augusztus első hetében folytatódik a meleg, nyári idő. Sok napsütés várható, az időnkénti felhősödésből komolyabb csapadékra nem számíthatunk. Napról napra emelkedik a csúcshőmérséklet, a hétvégén már több helyen ismét elérheti, sőt át is lépheti a 35 fokot, emiatt hazánk egy részére visszatér a forróság.

Vasárnap viszont változékonyabbra fordul az idő, az Alpok térségét elérő hidegfront hullámot vet, és a Közép-Európa felett kialakuló ciklon hatására több helyen várható csapadék, aminek zömét záporok, zivatarok adják majd, vagyis csak lokálisan eshet nagyobb mennyiség. Országos eső nem valószínű.

30 napos időjárás előrejelzés

A Közép-Európa felett kialakuló légörvény alakítja időjárásunkat – forrás: MeteoPlaza

Augusztus 8-14.:

A kontinens középső részén kialakult kis légörvény lassan feltöltődik, veszít erejéből, de a felhősebb időben továbbra is előfordulhatnak záporok, zivatarok, és pár fokkal visszaesik a nappali felmelegedés mértéke, ami annyit jelent, hogy az ország nagy részén megszabadulunk ugyan az embert próbáló hőségtől, de még így is kellemesen meleg, nyári időnk lesz.

időjárás

A változékony időt okozó légörvény fokozatosan gyengül, ugyanakkor feltűnik már Izland térségében egy újabb ciklon, ennek hidegfrontja éri el hétvégén hazánkat is – forrás: MeteoPlaza

A hétvégén nyugat felől egy hidegfront éri el kontinensünket ez elmozdítja ugyan a gyenge légörvényt térségünkből, ám komolyabb csapadékot, változást még nem hoz időjárásunkban ezen a héten.

Augusztus 15-21.:

A kontinens középső szélességein nyugat-kelet irányban kialakuló hullámzó frontálzóna alakítja időjárásunkat a hét végéig, emiatt a hét elején még 30 fok felett lesz többfelé is a hőmérséklet, ám a hét közepén már inkább a 25-30 fok közötti értékek lesznek a jellemzők, záporok, zivatarok többfelé és több alkalommal is várhatók. A hét végén egy markáns ciklon éri el kontinensünk északnyugati részét, hatására Észak-Európában csapadékosra, hűvösebbre fordul az idő.

időjárás

Markáns ciklon éri el a Brit-szigetek térségét – forrás: MeteoPlaza

Augusztus 22-28.:

A hét elején hazánkat is eléri a hideg levegő, átmenetileg hűvösebbre fordul az idő, a front komolyabb csapadékot azonban nem hoz. A hét közepétől délnyugat felől újból igen meleg levegő érkezik fölénk, nem lesz ugyan zavartalan a napsütés, de csapadék a hét első felében nem valószínű, és a hét közepére visszatér a 30 fok körüli csúcshőmérséklet is.

A hazánktól északra vonuló ciklonok és frontjaik alakítják a hét második felében időjárásunkat. Nyugaton és északok nagyobb eséllyel várhatók záporok, zivatarok, de egyre melegebb levegő érkezik fölénk, emiatt az ország déli részén hőségnapokra számíthatunk, északon viszont záporok, zivatarok mérséklik a nagy meleget.

Augusztus 29-31.:

A frontok és ciklonok elvonulnak kelet felé, megérkezik hozzánk is a hideg, nagy valószínűséggel száraz levegő, emiatt kimondottan hűvös, őszies idővel búcsúzik az augusztus.

időjárás

A hidegfront átvonulása után a front mögött érkező hideg levegő elárasztja térségünket. A Délnyugat- és Északkelet-Európa felett kialakuló magasnyomású tengely elzárja az óceán felől érkező újabb ciklonok útját – forrás: MeteoPlaza

Összefoglalás

A nyár utolsó hónapjának időjárását továbbra is hőmérsékleti szélsőségek jellemzik, hisz annak ellenére, hogy többször érkezik frissülést hozó front augusztus folyamán, több alkalommal is eléri, sőt helyenként meg is haladja még a csúcshőmérséklet a 35 fokot. Tartósabbnak ígérkező, erősebb lehűlést csak a hónap legvégén érkező hidegfront hoz majd.

Országszerte tartósan száraz idő már nem valószínű, hisz viszonylag mozgalmasan alakul majd az időjárás, de nagyobb mennyiségű, országos esőre sincs sok esélyünk. Záporok, zivatarok viszont többfelé várhatók. Az ország nyugati és északi részén, úgy tűnik, nem fokozódik az aszály, elsősorban ott számíthatunk nagyobb mennyiségű csapadékra, de ahol a legnagyobb szükség lenne rá, az Alföldön, ott – a lokális nagyobb mennyiséget produkáló záporoktól, zivataroktól eltekintve – komolyabb csapadék az előrejelzések alapján továbbra sem valószínű.

(Megjegyzés: A térképeken, a meteorológiában szokásos módon, a magas nyomású területek (anticiklonok) középpontját „M", az alacsony nyomású rendszerek (ciklonok) középpontját pedig „A" betű jelöli. A klímagrafikonokon megjelenő információ az OMSz adatainak feldolgozásával készült. Az előrejelzést a francia meteociel.fr oldalon elérhető CFS amerikai, hosszú távú előrejelzési modell prognózisára alapoztuk. Az ilyen távra szóló előrejelzések jelentős bizonytalanságot hordoznak magukban, kísérleti jellegűek, a modell készítői szerint napra, órára szóló, pontos előrejelzésre nem alkalmasak, ám az időjárási tendenciákat mégis jól előre jelezhetik.)

Indexkép: Pixabay