Ökológiai és Regeneratív Gazdálkodási Kihelyezett Tanszéket hoz létre a Debreceni Egyetem Hajdúnánás-Kendereskertben. Az erről szóló oktatási és kutatási megállapodást pénteken írta alá Szilvássy Zoltán rektor, Bács Zoltán kancellár és Szólláth Tibor, Hajdúnánás polgármestere.

 Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora

Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora – fotó: unideb.hu

"A Debreceni Egyetem egyik legemblematikusabb kara, a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar (MÉK) hoz létre tanszéket a hajdúvárosban. Az a fajta különleges tudás – melyet intézményünk agrárkara az eredendően mezővárosnak nyújtani tud – nem csak kulturális és oktatási jelentőséggel bír, hanem az egész település számára meghatározható lehet. Hajdúnánás mezőgazdaságát át tudja léptetni egy olyan világba, ahol sokkal magasabb hozzáadott értékű agrártermékek keletkeznek, hozzájárulva ezzel a „cibus hungaricus" fejlődéséhez. Ez a folyamat a város lakóinak életét is befolyásolja, nagyobb teret nyit, gazdagságot hoz, és még szorosabbá teszi a Debreceni Egyetem és Hajdúnánás kapcsolatát" – hangsúlyozta az aláírást megelőzően Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora.

A Debreceni Egyetem és a település önkormányzata 2015-ben írt alá stratégiai megállapodást. A partnerség révén eddig egyebek mellett a köznevelés, a közoktatás és az agrárképzések területen működött együtt az intézmény és a város. Az intenzív kapcsolat azonban a tervek szerint tovább bővül.

debrecen

Ökológiai és Regeneratív Gazdálkodási Kihelyezett Tanszéket hoz létre a Debreceni Egyetem Hajdúnánás-Kendereskertben – fotó: unideb.hu


"A városhoz tartozó több száz hektáros területen néhány évvel ezelőtt megtervezett szolgáltató és sport központ megvalósítása módosult. A rendelkezésre álló földterületek olyan lehetőségeket nyitnak meg a Debreceni Egyetem vezetése, a város önkormányzata és a területért felelős kormányzati képviselők számára, amely alapján a múlt héten közös javaslatot tettünk a kormánynak.

Ez alapján, az eredeti célnak megfelelően, részben a sport funkciót megtartva, kiegészítve más – kutatás-fejlesztési, munkahelyteremtő, logisztikai, ipartelepítési és agrárinnovációs – feladatokkal egy olyan terület jöhetne létre a Miskolc, Nyíregyháza, Debrecen háromszögben, az autópályához közel, amely alapvetően meghatározhatná a régió jövőjét. Tennénk ezt a DE vezetésével más egyetemekkel együttműködve" – jelentette be Bács Zoltán kancellár.

Szólláth Tibor, Hajdúnánás polgármestere szerint a kihelyezett tanszék létrejöttével a település egy régi vágya teljesült, amellyel hatalmas lehetőséget kapnak a város fiataljai.

"Az, hogy Hajdúnánás-Kendereskert a Debreceni Egyetem képzési helyévé vált, fordulópontot jelent a város életében. Egy agrárvárosban a leendő szakembereknek elengedhetetlen az edukáció, hogy megtalálják a jövő lehetőségeit. Hajdúnánás városa évek óta elhivatott az önellátás és az ökológiai gazdálkodás irányába. Hisszük, hogy ez az a gazdálkodási forma, ahol a mennyiség és a minőség találkozik, ahol kellő minőségű alapanyagot tudunk előállítani és feldolgozni. A kihelyezett tanszék létrejöttével sokat tehetünk az ágazatért és városunk jövőéért is" – tette hozzá a városvezető.

Az Ökológiai és Regeneratív Gazdálkodási Kihelyezett Tanszék a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar (MÉK) képzéseihez kapcsolódik.

Az oktatási és kutatási megállapodást pénteken írták alá – fotó: unideb.hu

"Az ökológiai gazdálkodás a MÉK valamennyi oktatási és kutatási területén jelen van. Az együttműködésünk révén a hallgatóink a nyári hetesi gyakorlatok során a hajdúnánási képzési helyen fogják elsajátítani az ökológiai gazdálkodás gyakorlati ismereteit. A diákok itt egy komplex, növénytermesztési, állattenyésztési és kertészeti ágazatokkal is rendelkező ökológiai gazdaságban szerezhetnek szakmai tapasztalatot.

Ez a gazdálkodási forma jóval összetettebb és jóval precíziósabb gazdálkodást igénylő folyamat, mint a konvencionális mezőgazdaság, amely a tendenciák szerint fokozatosan háttérbe szorul. A regeneratív gazdálkodás pedig pont arról szól, hogy hogyan tudjuk mezőgazdaságunkat visszaterelni a természetközelibb, tapasztalati útra. Az új tanszéken olyan gyakorlatorientált képzést nyújtunk, amelyben a hagyományos konvencionális, valamint az ökológiai és regeneratív gazdálkodásba is be tudnak csatlakozni a mezőgazdasági termékelőállítással és feldolgozással foglalkozó hallgatóink" – fejtette ki Stündl László, a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar dékánja.

Az Ökológiai és Regeneratív Gazdálkodási Kihelyezett Tanszék vezetője Szólláth Tibor Hajdúnánás polgármestere, a Debreceni Egyetem címzetes egyetemi docense lesz.