Szerda reggel nyolcadik alkalommal nyitotta meg kapuit Budapesten a PREGA Konferencia és Kiállítás, Magyarország precíziós gazdálkodással és agrárdigitalizációval foglalkozó szakmai fóruma. A kétnapos rendezvény több mint 800 résztvevője 12 szekcióban és 3 workshopon mintegy 100 előadóval találkozhat, miközben az előadások szüneteiben 46 kiállítási standon ismerheti meg az agrárium digitális átállásához kapcsolódó legújabb fejlesztéseket, megoldásokat.

Az Agroinform.hu szervezésében megvalósuló rendezvény fővédnöke Dr. Nagy István agrárminiszter, kiemelt szakmai partnere pedig a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). A PREGA idén a digitalizáció eszközeivel (például: drónok, szenzorok, szoftverek, robotok) segített hatékonyabb mezőgazdasági termelést, illetve a már bevált precíziós gazdálkodási tapasztalatok bemutatását helyezte fókuszába. A rendezvényen részt vevő nagyszámú agrárvállalati döntéshozó közvetlenül tájékozódhat a digitalizációval foglalkozó szakemberek szolgáltatásairól, illetve kutatási eredményeiről.

nyolcadik alkalommal nyitotta meg kapuit Budapesten a PREGA Konferencia és Kiállítás

Nyolcadik alkalommal nyitotta meg kapuit Budapesten a PREGA Konferencia és Kiállítás – Fotó: Agroinform

Soha nem látott gyorsasággal alakul át az agrárium

A rendezvényt megnyitó Dr. Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára elmondta, hogy a megerősödő kihívások – például a sokkal hektikusabbá váló piacok, a szigorodó uniós zöld előírások és az ellátási láncok akadozása – a gazdálkodókat szükségszerűen a technológiai megújulás felé tereli. A precíziós átállást célzó, 2021-ben indított pályázat 2700 gazdálkodót segített 200 milliárd forintnyi támogatással. A kormányzat a következő támogatási időszakban is elkötelezetten fogja elősegíteni a versenyképesség erősítését, amely az eszközök biztosításán túl a képzési, tanácsadási tevékenységekre is kiterjed.

Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár

Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár – Fotó: Agroinform.hu

Feldman Zsolt hangsúlyozta, hogy a mezőgazdaságot is érintő technológiai forradalom, az agrárium korszakváltása ma már nem csak egy szűk felhasználói kört érint. Hozzátette, hogy a légi fotók helyét mára műholdképek vették át, az adminisztrációt okoseszköz-alkalmazások támogatják, de a fejlesztések csak akkor lehetnek igazán eredményesek, ha maguk a felhasználók is fejlődnek, új ismeretekre tesznek szert.

Nélkülözhetetlen a fejlesztési tanácsadás

Pintér Zsolt, az Axiál Kft. ügyvezetője elmondta, hogy talán soha nem volt ennyire igénye a gazdálkodóknak a fejlesztési tanácsadásra. Az elmúlt években nagyon sok innováció jelent meg a mezőgazdasági gépekben, ám ezek kihasználásához szükség van a kezelési ismeretek professzionális átadására is. A precíziós technológia emellett szakszerűen előállított adatok tömegét is igényli, amelyeket pontosan fel is visznek az alkalmazásokba.

nyolcadik alkalommal nyitotta meg kapuit Budapesten a PREGA Konferencia és Kiállítás

Nyolcadik alkalommal nyitotta meg kapuit Budapesten a PREGA Konferencia és Kiállítás – Fotó: Agroinform

Zahorán Zalán, a KITE Zrt. vezérigazgató-helyettese arra hívta fel a figyelmet, hogy a piacokat jellemző volatilitás várhatóan a következő években is fennmarad. Miközben számos tényezőre, így az időjárásra sincsen ráhatása a gazdálkodóknak, amit befolyásolni lehet, arra a korábbinál nagyobb figyelmet kell fordítani. Elmondta azt is, hogy bár a gépgyártási kapacitások kezdenek globálisan helyreállni, a gépmegrendeléseknél továbbra is hosszú a várólista, így a megalapozott beruházási döntéseket továbbra is időben meg kell hozni.

Hogyan alkalmazhatók a precíziós technológiák a gyakorlatban?

Csepregi Attila, a Lajoskomáromi Agrár Cégcsoport ügyvezetője a precíziós technológiák gyakorlati felhasználásának tapasztalatai közül azt emelte ki, hogy a beszerzési költségek meredek emelkedésének időszakában, a jelenlegi kedvezőtlen kamatkörnyezetben bizonytalanná vált a precíziós beruházások gyors megtérülése. Megalapozott fejlesztési stratégiára, a fontossági sorrendek felállítására elengedhetetlenül szükség van. Az eredményesség kapcsán rámutatott a kezelő személyzet kulcsszerepére: velük szemben az érzék és munkabírás helyett a tudás és a jó helyzetfelismerés vált a legfőbb követelménnyé. Nem lehet túlbecsülni a képzés fontosságát, amelynek a technológia gyors fejlődése miatt folyamatosan frissülő ismereteket kell átadnia.

Csepregi Attila, Pintér Zsolt, Hollósi Dávid és Zahorán Zalán a PREGA konferencia panelbeszélgetésén

Csepregi Attila, Pintér Zsolt, Hollósi Dávid és Zahorán Zalán a PREGA konferencia panelbeszélgetésén – Fotó: Agroinform

A Konferencián átadták a Magyar Precíziós Gazdálkodási Egyesület által 2021-ben létrehozott Agrárgazdaság Digitalizációjáért Díjat, amelyet minden évben az agrárgazdaság digitalizációját oktatási, kutatási, innovációs, illetve közpolitikai tevékenységgel kiemeledően támogató személyeknek ítélnek oda.

A díjat idén Balogh Sándor, a tépei Balogh Farm ügyvezetője, Becze István, a Székely Gazdaszervezetek Egyesületének elnöke, valamint Dr. Mikus Gábor, a Lechner Tudásközpont Térbeli Szolgáltatások Igazgatósága Távérzékelési főosztályának vezetője vehette át.

John P. Fulton a PREGA konferencián

John P. Fulton a PREGA konferencián – Fotó: Agroinform

A konferencián nem csupán hazai, hanem külföldi szakértők is bemutatkoztak. John P. Fulton, a Nemzetközi Precíziós Gazdálkodási Egyesület (ISPA) elnöke, a The Ohio State University professzora a az optimális nitrogéngazdálkodásról és a változtatható vetőmagmennyiségről tartott előadást, Kit P. F. Franklin (Harper Adams University) pedig annak részleteibe avatta be hallgatóságot, hogy miként valósította meg kollégáival – a világon elsőként –, hogy emberi kéz érintése nélkül, autonóm, távvezérelt eszközökkel műveljenek meg egy adott mezőgazdasági területet.

A PREGA 2. napjára jegyek még korlátozott számban kaphatók. Jegyrendelés: www.prega.hu

PREGA

Kiállító partnereink:

4iG Nyrt., ABZ Drone Kft., Agreena Aps, Agro Aim Hungária Kft., Agrofeed Kft., AgroVIR Kft., Agro-Way Agricultural Multirotor Hungary Kft., Altoterra Kft., Avansys Consulting, AXIÁL Kft., Bayer Hungária Kft., Bloomair Zrt., Creatiger Kft., DAS-GEOD Kft., Debreceni Egyetem, Delta Systems Kft., Duplitec Kft., eKözig Zrt., Eurosmart Kft., FMC-Agro Hungary Kft., GDi Magyarország Kft., GrECo Hungary Kft., HÁRI TECH Kft., HRP Europe Kft., I.S.M. Technology Kft., Kertcenter Kft., KITE Zrt., a Magyar Bankholding Zrt. tagbankjai: MKB Bank Nyrt. és Takarékbank Zrt., Magyar Kukorica Klub, Metos Magyarország Kft., Mobil Technolgy Kft., Omikron Informatikai Kft., PlantaDrone Kft., Precision Planting LLC, Robotpilóta Kft., Sencrop S.A.S, Senit Kft., STRAUTMANN Kft., STUDIUM GROUP 2020 Kft., Syngenta Magyarország Kft., SYSTO Kft., T-Markt Kereskedőház Kft., Tomelilla Kft., Vaderstad Kft., Valkon 2007 Kft., Vertinetik (XNETIK), VulcanAgro Kft., WAE Kft. (Isuzu), WohnderDrone Kft.