Csemegeszőlő – fotó: pixabay.com

Míg India május elején fejezte be gyümölcseinek csomagolását, addig a chilei szőlőszállítások jelentősen csökkentek. Dél-Afrika viszont a szezon végi gyümölccsel egészítette ki az ellátását - írja a nak.hu

A fogyasztók szívesebben vásárolták a szezonális gyümölcsöket

Az elmúlt hetekben a csemegeszőlő piaca jelentősen lelassult, ennek oka nem csak az, hogy visszaesett a kereslet erre a gyümölcsre, hanem az is, hogy nem volt megfelelő a gyümölcs minősége és állapota.  A fogyasztók szívesebben vásároltak olyan szezonális gyümölcsöket -  például csonthéjas gyümölcsöt - amelyek frissebbek voltak.

Nehéz volt jó minőségű csemegeszőlőt találni a piacon, ami jelentősen befolyásolta az eladott mennyiséget, és nyomást gyakorolt az értékesítésre, a szőlő válogatására és újracsomagolására kényszerítve a forgalmazókat.


Spanyolországban és Olaszországban a szokásos szezon kezdés várható

A gyenge minőségű, rothadásnak induló és laza héjú gyümölcsök érthető módon lassabban kelnek el, mint a jobb minőségűek, ez hátráltatja az értékesítést. Későbbi szezon kezdéssel már most megjelentek az egyiptomi szőlők, Spanyolországban és Olaszországban a szokásos szezon kezdés várható.

Az eladási árak 2022. 21. hetében 2,20 €/kg és 2,45 €/kg átlagáron mozogtak a jó minőségű, általános állapotú, magnélküli fehér és magnélküli piros tengerentúli fajták esetében (tálcás csomagolás). A Red Globe esetében az ár átlagosan 2,05 €/kg (8,2 kilogrammos kiszerelésben) és 2,40 €/kg (4,5 kilogrammos kiszerelés) között volt.