Most ki tudjuk válogatni a fagykáros vesszőket. A virágozni készülő kajsziban, mandulában pedig a legutóbbi fagyhullám hatását is korrigálhatjuk. Mára már jól látszanak az elfeketedett bibéjű, elhalt szirmú virágrügyek, melyek termést már biztosan nem hoznak – írja Zsigó György.

Jelenleg a legfontosabb, kerttulajdonosok által feltett kérdések a következők. Megtalálható-e a nyáron gondot okozó gomba, rovar, atka a fámon? Egyáltalán el kell-e végeznem a lemosást? Ha igen, akkor milyen hatóanyagú készítménnyel permetezzek?

A lemosásra használt hatóanyagok körében nincs változás: réz (a legtöbb gomba, baktériumok), kén (lisztharmat, atkák) és olaj (rovarok, atkák) vagy ezek kombinációi.

Ha beválik a meteorológusok jóslata, akkor esős lesz a hét második fele. A varasodás, a tafrina és a monília is felébredhet! A gombákat de az állati kártevőket sem gyérítette jelentősen az idei tél.

A rovarok rajzását legpontosabban a saját gyümölcsfáinkra felszerelt előrejelző eszközökkel követhetjük nyomon. Érdemes beszerezni a kertünkben gondot okozó kártevők előrejelző csapdáit.

A fagyok tartós megszüntéig folytassák a madaraink etetését. A Magyar Madártani Egyesület a honlapján a magevők kora tavaszi táplálására hívja fel a figyelmet. Kimerültek az mezők, parkok tavalyi természetes magkészletei. Rakjanak több aprómagvat (kölest, pintyek és papagájok bolti keverékét, stb.) az etetőkbe. Lassan kezdődik a költési időszak is! Nézzék át és tisztítsák ki a mesterséges odúkat.

Zsigó György, Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara

Ha még több növényvédelemmel kapcsolatos hírre, szakcikkre és a rajzási táblázatokra kíváncsi, kattintson ide. Az Agroinform Növényvédőszer-adatbázisa elérhető ide kattintva.