Augusztus 14-én egyezség nélkül fejeződött be a szabolcsi almatermelőket képviselő megyei gazdakör és az Austria Juice cég tárgyalása: a cég mindössze 13 Ft/kg-os felvásárlási árhoz tartja magát, a gazdálkodók viszont 25 Ft/kg árat javasoltak. A gazdák egyhangú döntése szerint önköltség felét sem tartalmazó áron senki nem szállít be almát a feldolgozónak, emellett traktorokkal és félpályás útlezárással folytatják a demonstrációt.

A MAGOSZ videóján az látszik, ahogy a gazdálkodók betárcsázzák az almát ahelyett, hogy az önköltség felét sem biztosító 13 forintos áron szállítsák be a feldolgozóhoz.

A megyei gazdakör támogatja a termelők kiállását, és részt vesz annak szervezésében, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége is biztosította a termelőket arról, hogy minden jogszerű intézkedést megtesz a gazdák méltatlan helyzetének megszüntetése érdekében. Az Agrárminisztérium szintén közleményt adott ki az üggyel kapcsolatban, amelyben támogatásáról biztosítja a gazdák akcióját.

"Nem hagyhatjuk, hogy az élelmiszerlánc leggyengébb szereplői kiszolgáltatottá váljanak" – mondta a Kossuth Rádió 180 perc műsorában Nagy István agrárminiszter. A miniszter arra számít, hogy a gazdák összefogása eredményre vezet.

Nagy István kijelentette, az Agrárminisztérium nem tartja reálisnak az ipari alma kilogrammonkénti 13 forintos árát. Emlékeztetett arra, hogy a jelenlegi 730 ezer tonnányi termés nem számít kiugrónak, hiszen korábban 900 ezer tonna fölötti termés is volt már Magyarországon, emellett Kínában is kevesebb a termés, tehát semmilyen ok sem indokolja a kirívóan alacsony árat. A felvásárlók kihasználják, ki akarják használni a gazdákat, mert tudják, hogy a termény romlandó, tehát eladási kényszerben vannak – jelentette ki.

Az Európai Bizottság javaslata uniós szinten tiltaná be a gazdákkal kötött felvásárlói szerződések egyoldalú és visszamenőleges módosítását, romlandó élelmiszerek esetében a késedelmes fizetést, valamint a visszáruzást. A visegrádi országok most még ennél is szigorúbb fellépést sürgetnek a tisztességtelen forgalmazói magatartással szemben. Nagy István elmondta, azt szeretnék, hogy ez az előírás valamennyi felvásárlóra kötelező legyen, és hogy a gazdák ne szenvedjenek kárt a gazdaságilag erősebb szereplők által folytatott tisztességtelen magatartás miatt.

Az uniós szabályozás elfogadása segíthet a jövőben megakadályozni az olyan helyzetek kialakulását, amely jelenleg a magyar almatermelőket érinti.

A kormányzat álláspontja szerint az idei évben a vállalkozások közötti tisztességes kapcsolatokkal kialakítható olyan felvásárlási ár az ipari alma piacán, amely lehetővé teszi, hogy mind a termelők, mind pedig a feldolgozók megfelelő jövedelem mellett végezhessék tevékenységüket.