Mint ismert, augusztus 14-én egyezség nélkül fejeződött be a szabolcsi almatermelőket képviselő megyei gazdakör és az Austria Juice cég tárgyalása: utóbbi változatlanul a kirívóan alacsony 13 Ft/kg-os felvásárlási árat tartotta, előbbiek 25 Ft/kg árat javasoltak.

A gazdák számára továbbra is megalázóak és elfogadhatatlanok a legnagyobb magyarországi almafeldolgozó üzem feltételei, amelyet a többi feldolgozó ára is követ. A gazdák egyhangú döntése szerint önköltség felét sem tartalmazó áron senki nem szállít be almát a feldolgozónak, továbbá a határozottabb fellépés érdekében traktorokkal és félpályás útlezárással folytatják a demonstrációt.

A gazdák az akciójukat az Austria Juice anarcsi üzeme mellett a társaság vásárosnaményi telepe elé is kiterjesztik, ahol hivatalosan jövő hét kedden kezdődik a léalma átvétele.

alma

Az almatermesztők folytatják a demonstrációt (a kép illusztráció) – fotó: MTI

A megyei gazdakör támogatja a termelők kiállását, és részt vesz annak szervezésében, így a demonstrációt teljeskörűen kiterjesztik az Austria Juice jövő héten működni kezdő vásárosnaményi telepe elé is.

A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége – figyelemmel a lengyel termelők tapasztalataira is – minden jogszerű intézkedést megtesz a gazdák méltatlan helyzetének megszüntetése érdekében.

A Kelet-Magyarország szerdai számában azt írta, Klaus Müller, az Austria Juice Kft. termelési igazgatója a gazdákkal történt keddi egyeztetésen ígéretet tett a termelőknek arra, hogy "augusztus 21-ig születik valamilyen megoldás" a léalma felvásárlási áráról.

A FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, valamint az Ékasz (Alma Terméktanács) szerint is megalázóan alacsony a léalma induló ára. Hétfői közleményükben azt írták: érthetetlen és a piaci viszonyokkal nem magyarázható a 13 forintos felvásárlási ár.

Az Agrárminisztérium jelezte, hogy támogatja az almatermelő gazdák minden olyan megmozdulását, összefogását és érdekérvényesítő tevékenységét, amelyek a méltányos átvételi árak elérését szolgálják.

Magyarországon az idei almatermés 720 ezer tonna körül várható, ami meghaladja az utóbbi évek termését, azonban jelentősen elmarad a 2014. évi 920 ezer tonnás rekordtól.