A csehországi Oenoforum-on remekeltek az Országos Borverseny legjobbjai. A mintákat a díjnyertes borokból a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) válogatta és juttatta el a versenyre. A zsűriben európai borászok és szőlőtermelők, a Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Hivatal (OIV), a Nemzetközi Borász Szövetség (UIOE), valamint Csehország és Szlovákia neves borszakemberei értékeltek. A borversenyt – az OIV védnökségével – a cseh szőlő- és borszektor szakmai és állami szervezetei rendezték. A siker sem maradt el: a természetes édes borok kategóriagyőztese a Basilicus Tokaji 2013-as 6 puttonyos Aszúja lett, a legjobb vörösbor címet pedig a Sauska Pincészet 2012 Villányi Prémium Cabernet franc-ja nyerte el.

A tételek közel fele érkezett külföldről, a magyar borokat tehát nemcsak cseh és szlovák, hanem francia, olasz, német, új-zélandi tételekkel együtt kóstolták – Fotó: Shutterstock

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa és a Magyar Turisztikai Ügynökség a továbbiakban is ezekből a díjnyertes tételekből készült borválogatással népszerűsíti a magyar borokat itthon és külföldön. A szőlész- borász szakmaközi szervezet a közeli külpiacok, így a Visegrádi Négyek piaca felé nyitna, ebben az évben több megjelenést is terveznek a V4-es országokban.

A győztes borok listája:

Szeleshát Birtok Szeleshát Cuvée 2011 arany
Kincsem Kastély Szőlőbirtok Kincsem Kastély Hárslevelű Késői szüret – 2013 2013 arany
Grand Tokaj Zrt. Grand Tokaj Tokaji Aszú 6 puttonyos 2013 arany
Thummerer Vilmos Thummerer Egri Cabernet Sauvignon Superior Válogatás 2012 arany
Vylyan Pincészet Vylyan Mandolás 2012 2012 arany
Sauska És Társa Kft. Villányi Cabernet Franc 2012 arany a borverseny legjobb vörösbora
Schieber Pincészet Quinta Essentia 2012 arany
Basilicus Szőlőbirtok Borászati Kft 2013 Tokaji Asszú 6 puttonyos 2013 nagy arany a borverseny legjobb édes bora
Hangavári Pincészet Tokaji Aszú 6 puttonyos 2013 arany