A sokszínű ázsiai katicabogár (Harmonia axyridis Pallas) Ázsiából származik. Elterjedési területe az Altáj-hegységtől a Csendes-óceán keleti partvidékéig, illetve Szibéria déli részétől Dél-Kínáig húzódik. A faj leginkább a lomblevelű fákon károsító szipókás rovarokkal (levélbolhákkal, pajzstetvekkel és levéltetvekkel) táplálkozik.

Jelentősége védekezési szempontból is nagy, mert polifág lárvái falánkságuk miatt hatékonyak a levéltetű-népességek megfékezésében, sőt a faj tenyésztése is egyszerű. Észak-Amerikába már 1916-ban, Nyugat-Európába 1982-ben vezették be, és széles körben használták üvegházakban, gyümölcsösökben és kertekben előforduló levéltetvek visszaszorítására.

katica

Ázsiai katicabogár – fotó: espacepourlavie.ca/en

Noha az utóbbi években a szakirodalom nagy figyelmet szentelt a nem őshonos biológiai ágensek kockázatainak, Európában átsiklottak a H. axyridis elvadult populációinak megjelenése fölött. Ez meglepő, mert Észak-Amerikában számos bevezetett természetes ellenség (köztük az ázsiai katica) egymás után hódította meg az amerikai ökoszisztémákat.

A legutóbbi megfigyelések alapján a faj javában rohamozza a természetes vagy félig-meddig természetes biocönózisokat több európai országban, és komoly fenyegetést jelenthet az őshonos katicafajokra vagy más levéltetű-ragadozókra. Magyarországon 2008-ban találták meg először, és azóta általánosan elterjedt.

Leírás

A H. axyridis imágója 5-8 mm hosszú, 4-7 mm széles, és általában nagyobb, mint a legtöbb hazai katicabogár. A test alakja erősen ovális, görbülete kifejezett.

katica

Az ázsiai katicabogár imágója – A szerző felvétele

Színezete és mintázata erősen változó. A fej színe lehet fekete, sárga vagy fekete sárga mintázattal, a csápok és a szájszervek sárgák. Az előtor alapszíne sárgás, közepén fekete mintázattal.

katica

Az ázsiai katicabogár különböző színváltozatai – fotó: articles.latimes.com

A mintázat is igen változékony: lehet öt fekete folt („cicatalp”), két görbült vonal, egy fekete M formájú rajzolat vagy egy fekete négyszögletes idom. A szárnyfedők színe sárga, narancssárga vagy vörös. Rajta 0-tól 19-ig változóan fekete foltok helyezkednek el, de az is lehet, hogy a fedők feketék, és vörös foltokat találunk rajtuk. A test hasi felületének színe szintén változhat a narancsszíntől a feketéig.

A faj jellegzetes színvariációit már korábban leírták. A pete tojásdad, hossza 1,2 mm. A frissen lerakott peték halványsárgák, de idővel sötétsárgára változnak, majd 24 órával a lárvakelés előtt szürkésfeketékké válnak. Az első stádiumú lárva 1,9-2,1 mm, a negyedik stádiumú 7,5-10,7 mm hosszúságú. A lárvák teste megnyúlt, valamelyest lapított, díszesen tarkázott és szemölcsözött.

Az ázsiai katicabogár 4. stádiumú lárvája – A szerző felvétele

A kifejlett lárva alapszíne fekete vagy sötét kékesszürke, de az első öt potrohi szelvényen dorzolaterálisan két élénk narancssárga sáv látható. A 4. és 5. szelvényen a két sáv között egy-egy pár világos narancssárga szemölcs található. A bábok „fedett” bábok, tehát a szabad báb magán viseli a negyedik stádium lárvabőrét.

katica

Az ázsiai katicabogár fejlődése – fotó: /commons.wikimedia.org

Életmód

Fejlődésmenete hasonló a többi katicabogár fejlődéséhez: pete, négy lárvastádium, báb, imágó. Az imágók a hőmérséklettől függően 30-90 napig élnek. A kifejlett rovar hosszú életű is lehet, akár három évig is elélhet. Egy nőstény átlagosan 600-800 petét rak.

A fajnak általában Ázsiában, Észak-Amerikában és Európában két nemzedéke van. Ugyanakkor évente 4 nemzedéket is megfigyeltek már Görögországban és Itáliában. Ázsiában a telelőhelyekre való vándorlás októberben-novemberben kezdődik. A telelési forma imágó.

Táplálékválasztás

Az ázsiai katica nagyon polifág, sok levéltetűfajt, takácsatkákat, levélbolhákat, pajzstetveket ragadoz, de megtámadja a levélbogarak, ormányosbogarak és pikkelyesszárnyúak lárváit is. Sőt, a pollen és a nektár szintén táplálékai közé tartozik. A táplálékfogyasztás mennyisége jelentős: a lárvafejlődés folyamán egy állat 90-370 levéltetűt eszik meg, attól függően, milyen fajról van szó. A lárvakori átlagos fogyasztás 23,3 levéltetű naponta. Az imágók fogyasztása ezt jócskán meg is haladhatja: 15-65 levéltetű/nap. A nőstények étvágya nagyobb, mint a hímeké.

Élőhelyi igényei

Az ázsiai katicabogár tágtűrésű faj. Előfordulhat szántóföldeken, kaszálókon, természetes élőhelyeken, kertekben és szőlőkben, de a legtöbb egyedet Belgiumban lombos fákon, főleg hársfán és juharfán találták meg. Európában gyakran épületek sötét zugaiban telel nagy aggregátumok formájában.

katica

Ázsiai katicabogár selyemkórón – A szerző felvétele

Hasznossága

Az USA-ba (Kalifornia) először 1916-ban telepítették be (klasszikus biológiai védekezés), s ezt követően is több szándékos behozatal és véletlen behurcolás történt. A kibocsátás célja a pekánfa- és vörösfenyő-ültetvények levéltetűkomplexe elleni védelem volt, de a faj hozzájárult az alma, a citruszfélék, a csemegekukorica, a lucerna, a gyapot és az őszi búza kártevői elleni védelemhez is. Európában szabadföldi és üvegházi kártevők elleni felhasználásra forgalmazta három vállalat, a Biobest, a Koppert és a Biotop.

Az ázsiai katica eddigi megjelenése

Gyakorlatilag egész Európában elterjedt, de az észak-európai országokban előretörése korlátozott. Észak- és Dél-Amerikában, valamint Dél-Afrikában az elvadult H. axyridis törzsek térnyerése folyamatos.

Az ázsiai katica okozta kockázatok és a tényleges kártétel

Szembetűnő károsítása az, hogy rendszeresen megtámadja az őshonos katicabogarak és más természetes ellenségek petéit és lárváit, tehát közvetlenül hat rájuk. Ezt nevezzük intraguild ragadozásnak.

A második fontos kártétel az egyéb természetes ellenségekkel való versengés, amely során a hatékonyabb, fittebb kiszorítja a kevésbé „rátermett” őshonos fajokat, és hosszú távon jelentősen csökkentheti népességüket, és eltűnésükhöz is vezethet. Hogy ez milyen további következményekkel jár, azt jelenleg még nem tudjuk megítélni.

Elképzelhető, hogy ha az őshonos fajok eltűnnek a versengés következtében, s valamely váratlan, jelenleg nem kiszámítható változás következik be, amire a H. axyrdis evolúciósan nem készült fel (de a kiszorítottak valamelyike igen), az komoly populációdinamikai arányeltolódáshoz vezethet a különböző fajok között.

Az USA-ban, Németországban és Svájcban az ázsiai katica elérte a potenciális kártevő kategóriát, mert az ősszel gyülekező egyedek rendszeresen táplálkoznak almán, körtén és szőlőn. Különösen szőlőn komoly a kár, mert a szőlőfürtökön lakmározó bogarakat nem lehet eltávolítani a bogyókról, így a feldolgozás során a bogyókkal együtt kerülnek összezúzásra, s jutnak a mustba.

katica

Ázsiai katicabogár kártétele szőlőn – fotó: thinglink.com

A bogarak testében lévő alkaloidák (főleg az 2-izopropil-3-metoxipirazin, a reflexvérzés és a katicabogár feromon alkotórésze) pedig negatívan változtatják meg a bor zamatát, illatát és több értékmérő tulajdonságát. A házakba bejutott bogarak eltávolítására a legalkalmasabb a porszívó.

Rovarölő szereket lakáson belül alkalmazni nem érdemes, mert beszennyezik a belső tereket, és nem kívánatos maradványok rakódhatnak le a felületekre. A bejutás megakadályozására a nyílások, rések, lyukak, repedések tömítése (cementtel, purhabbal), szigetelése, sűrű hálós beborítása a legjobb megoldás, amely más ízeltlábúak vagy rágcsálók ellen is hatásos.

H. axyridis sok helyütt olyan tömegesen fordul elő, hogy komoly zaklatást jelent a lakosságnak. Hatalmas tömegben hatolnak be ősszel a házakba, lakásokba, s elborítanak mindent a párnától a kávéscsészéig. Elsősorban az egyedül álló, magas, világos színű épületeket választják ki. Általában sötét, védett helyeken maradnak a tél folyamán, de időszakonként aktivizálódnak, és vándorolnak a házon belül, vagy órákon át röpködnek. Igaz, nem harapnak, de reflexvérzésükkel, ürülékükkel bepiszkítják a bútorokat, a szőnyegeket, a tapétát, és kellemetlen szagot is árasztanak.

A védekezés lehetőségei

A tömegesen felszaporodott bogarak elpusztítása, kiiktatása jelenlegi eszközeinkkel hatékonyan nem lehetséges. Kártételüktől (növények károsítása, tömeges zavaró jelenlét, természetes ellenségek kiszorítása) függően szükség lehet megfelelő ellenlépésekre.

A kártételi veszélyhelyzetet az Egyesült Államokban, Németországban és Svájcban becsülték meg, amely érték függ a szőlőfajtától és az erjesztés módjától. Ez az érték az Egyesült Államokban 0,9-1,3-1,5 vagy 0,2-0,4 bogár/kg szőlő. Németországban 3 bogár/kg rizling (cefrézés nélkül erjesztve), 6 bogár/kg Pinot noir (melegített héjon erjesztéssel), 3 bogár/kg Pinot noir (héjon erjesztéssel). Svájcban 1 bogár/kg saszla, 5 bogár/kg Pinot noir.

Hatékony hatóanyagok: cyfluthrin, deltamethrin + cypermethrin, lambda-cyhalothrin, permethrin, etofenprox, acetamiprid, abamectin. A bogarak tömeges megjelenése a szőlőn a szüret közelében történik, ezért ügyelni kell az élelmezés-egészségügyi várakozási időre.

katica

Ázsiai katicabogár kártétele málnán – fotó: extension.umn.edu

Sajnos az ázsiai katicabogár ellen nem találtak eddig hatékony természetes ellenséget. További védekezései lehetőség a környezeti manipuláció: csalogatás, riasztás és a táplálék korlátozása. Riasztáshoz felhasználható a kámfor, a mentol, a DEET (N,N-dietil-3-metilbenzamid), és a dihidro nepetalacton (az illatos macskamenta vegyülete). Csalogatásra alkalmasak a metoxipirazinok, a β-kariofillén, a transz β-farnezen, valamint a méz és a kukoricapollen.

A táplálékkorlátozás lényege, hogy szőlőskertekben, közeli növénykultúrákban nem engedjük felszaporodni az ázsiai katicabogár legkedveltebb tápfajait, a levéltetveket, mert az ezeken megnövekedett ázsiaikatica-népesség ősz elején eláraszthatja a szőlőt.

A lakásokba bejutott bogarakat a leghatékonyabban porszívóval távolíthatjuk el. Rovarölő szereket ne használjunk, mert egészségügyi kockázatot jelenthetnek.

Az eddigi vizsgálatok és tapasztalatok alapján kicsi az esély Ázsiában rábukkanni a H. axyridis hatékony, de eddig ismeretlen természetes ellenségére. Eddig hatékony biológiai növényvédelmi ágenst nem találtak.

Az ázsiai katica hazai kártételeiről kevés a dokumentált forrás. Az adatok nem szakmai lapokból, hanem általános, többnyire laikus hírforrásokból származnak. Ez azt is jelenti, hogy a károsítása jelenleg elhanyagolható, vagy a minőségi kártétel megbízható igazolása bonyolult, ezért nem foglalkoztak vele. A szőlőben előforduló károsításáról amerikai, német és svájci források vannak. A kártevő népességének változásai erősen befolyásolhatják a közönséges mennyiségi és minőségi kárt.

Bozsik András
Debreceni Egyetem, Agrártudományi Központ, Mezőgazdaságtudományi Kar, 
Növényvédelmi Intézet, Debrecen