Közvetlenül szüret után érdemes elvégezni a kénes vagy még inkább a kénes-olajos lomblemosást – írja Zsigó György. Ekkor a még éretlen, sárga színű, a levelek felszínén szabad szemmel éppen hogy csak látható „gombagöböket” gyéríthetem.

Védekezés híján beérnek, feketévé, vastag falúvá, ellenállóvá alakulnak. Az őszi esőkkel mosódnak le a kordonkarra, a támberendezésre. Itt várják a tavaszt és indítják be az első fertőzési hullámot. Tehát ezzel a permetezéssel már a tavaszi induló fertőzést akadályozhatják meg. Ahol jégveréstől sérültek a vesszők vagy a peronoszpóra is megjelent, ott rézzel is kombinálhatják a permetlevet.

Néhány káposztaféleség akár tavaszig is kint lehet az ágyásokban. Vasárnap készült a fotó a káposztapoloska párzó imágóiról, a tojásokról és a lárvákról. Tehát még javában szaporodnak, szívogatnak. Torzulnak a levelek (lásd a középső fotót), csökött lesz a termés. A Decis, a Kaiso EG (Garden), a Karate 2,5 WG (5 CS) és a Mospilan 20 SG is engedélyezett ellene. Csak tapadásfokozó hozzáadásával érdemes permetezni a viaszos leveleket!

Káposztaoloska lárvája – fotó: Zsigó György

tokás

Poloskatojások – fotó: Zsigó György

Párzó káposztapoloska imágók – fotó: Zsigó György

A zöldségfélék legsúlyosabb gombás betegségei közé tartozik a fehérpenészes és a szürkepenészes rothadás. Ez utóbbi a szőlőt, a bogyósokat és a dísznövényeket is megtámadhatja (lásd a krizantém fotóját).

krizaantém

Szürkepenészes rothadás krizantémon – fotó: Zsigó György

Mindkét faj a beteg növényi maradványokon és a talajban évekig elfekvő apró gombatestekkel telelhet át. A száraz zöldbabszáron pedig valószínűleg baktériumos tumorokat fényképezett a szakember. A legjobb ha letermés után frissiben összegyűjtik és eltávolítják a letermett növényi részeket, amint ezt az augusztus közepi kép is mutatja.

Baktériumos tumorok zöldbabszáron – fotó: Zsigó György

Zsigó György, Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara

További fotókért, a kertészeknek szóló felhívásokért és a rajzási táblázatok megtekintéséért kattintson ide. Az Agroinform.hu Növényvédőszer adatbázisát elérheti ide kattintva.