A vadvirágok és a beporzó rovarok felbecsülhetetlen értékkel növelhetik a mezőgazdasági termelés eredményét – írja a freshplaza.com. Az angliai Exeter Egyetem kutatói kimutatták, hogy a rovarok ugyanolyan szintű és minőségű beporzást képesek végezni, mint ha minden egyes virágot emberi kézzel poroznánk be (és ezért munkabért nem kérnek).

virág

A vadvirágok miatt a beporzók a termesztett növényeket is hatékonyabban porozták be – fotó: Shutterstock

A Dr. Jessica Knapp által irányított csoport kísérletben bizonyította, hogy a cukkiniföldek szegélyére vetett vadvirágok aktivizálták a vadméhek tevékenységét, ami a cukkinitermés 39 százalékos növekedéséhez vezetett. Tehát, a szegélyekre vetett vadvirágok nem vonják el a beporzók figyelmét a termesztett növények virágairól, sőt inkább – az egészséges kolóniák kialakítása révén – növelik az utóbbiak látogatottságát is.

A poszméhek különösen jó beporzók, hatékonyságukat növeli, hogy a háziméheknél lazábban hordják a testükön a virágpor szemcséket, és röpködésük során többet elhullajtanak azokból.

A kutatócsoport szerint a terméseredmény fent vázolt fokozása a vadvirág szegélyek alkalmazásával gyakorlatilag a tökfélékhez tartozó valamennyi faj (sütőtök, görögdinnye, uborka, stb.) esetében megismételhető.