Az Alexander König Zoológiai Kutatómúzeum igazgatója egy értekezleten rámutatott arra, hogy a biodiverzitás beszűkülése nagyobb veszélyt rejt magában, mint a klímaváltozás – írja a topagrar.com. Egy német, holland és brit kutatókból álló csoport egy 27 éven keresztül, különböző természeti adottságokkal rendelkező 63 helyszínen – elsősorban Északnyugat-Németországban – folytatott vizsgálatban felmérte a rovarállomány változásait.

A vizsgálat még a szakértők számára is meglepő eredményt hozott, mivel megállapította, hogy a repülő rovarok által termelt biomassza a vizsgált időszakban 76-81 százalékkal csökkent. Ez következésképpen együtt járt a szóban forgó rovarokkal táplálkozó madárfajok állományának ritkulásával (beleértve több védett madárfajt is).

A rovarpusztulás egyik oka – a kutatók szerint – a nitrogénnek a levegőbe és a vizekbe kerülése a részben megfelelő ellenőrzés nélkül kihordott hígtrágyákból és a túladagolt műtrágyákból, illetve az erősen mérgező növényvédő szerek használata (ma már a házikertekben is).

méh

A kutatók hatalmas mértékű rovarpusztulást figyeltek meg – fotó: Shutterstock

Lényeges szerepet játszik a rovarfajok megfogyatkozásában az éjszakai fények terjedése, valamint a közúti forgalom erősödése is, mivel ezek megzavarják a rovarok és azok táplálékainak természetes életmódját.

A professzor szerint a rovarpusztulás Európa több országában, sőt Amerikában is megfigyelhető, az Egyesült Királyságból, például a pillangók számának 70 százalékos csökkenését jelentették. Wägele hangsúlyozta, hogy ennek a nagyon veszélyes folyamatnak a visszafordításához nemzetközileg összehangolt erőfeszítések szükségesek.