A márciusi időjárás a szokásosnál jóval melegebbnek bizonyult. Ez azt eredményezte, hogy mostanra a növények jóval előrébb tartanak a fejlettségükben, mint máskor ilyenkor. Azonban nemcsak a növényekre igaz ez, a kártevők is sokkal hamarabb hagyták el telelőhelyüket és kezdték meg károsításukat. Egy biztos, áprilisban nemigen pihen majd a permetezőgép.

A gyümölcsösökben védekezés szükséges

A hirtelen bekövetkezett felmelegedés hatására a gyümölcsfák sorra bontják a virágaikat. Már a cseresznye és a körte is teljes virágzásban van, sőt néhol még az alma bizonyos fajtái is. Habár jobbára az almákat még pirosbimbóban láthatjuk, aki jó termést szeretne, az idén már permetezett mindkét fő betegség ellen.


Az almafa varasodásának fertőzésveszélye egyre magasabb, mert az aszkospóraszóródás elindult, és a fák érzékeny fenológiai állapotban vannak. Az aszkospórák kiszóródásának megakadályozása érdekében most szükséges védekezni, azaz egérfül és bimbós állapotban, közvetlenül virágzás előtt majd sziromhullás után, június végéig. A lisztharmat primer tüneteit az elhanyagolt fákon már láthatjuk, ezeket a gyertyás vesszőket metszőollóval távolítsuk el.

almafa

Az almafák még csak piros bimbós állapotban vannak, de a levéltetvek már célba is vették a friss leveleket – fotó: Lepres Luca

A kárképek sem hiányoznak az almatermésűekről. Az almán a levélpirosító almalevéltetvű, míg körtén a körtelevélbolhák és az atkák is szaporodnak. A körtegubacsatka a rügypikkelyekben telel, és fakadás után azonnal megkezdi kártételét. A leveleken pirosas gubacsok jelennek meg a szívogatásuk hatására, ezekben élnek ezek az apró élőlények. Emiatt a védekezés különösen nehéz ellenük, és sokszor el is marad. Ha azonban valaki mégis meg akar tőlük szabadulni, akkor atka elleni készítményekkel vagy kénnel gyérítheti a rajzó alakokat.

körtefa

Atkakártétek a virágzó körtefán – fotó: Lepres Luca

Itt az ideje az intenzív monília elleni védekezésnek

A csonthéjasokban is akad bőven megvédenivaló. A kajszi már elvirágzott, a szerencsésebbek örülhetnek a kötődött terméskezdeményeknek. Sokaknál viszont vagy a hajnali fagyok, vagy a moníliás virág- és hajtásfertőzés tarolta le az idei termést. Itt jelenleg nincs teendők, hacsak nem kezdtek el jelentősen felszaporodni a levéltetvek a fiatal, friss leveleken. Ez esetben a szisztematikus szerek nyújtanak megoldást.

kajszifa

A kajszi elvirágzott, és már megjelentek a kötődött terméskezdemények – fotó: Lepres Luca

kajszifa

A katicáknak máris akad ennivaló a friss kajszileveken... – fotó: Lepres Luca

A meggy zöld, illetve néhol már fehérbimbós állapotban van, de mint már említettem, a cseresznye javában virágzik. Tehát itt az ideje az intenzív monília elleni védekezésnek! A kémiai védekezést megelőző jelleggel a virágok fehérbimbós állapotában érdemes elkezdeni. Majd fertőzésveszély esetén legalább további 3 alkalommal, fővirágzásban, a virágzás végén és a sziromhullás kezdetén is szükséges a permetezések elvégzése. Természetesen a védekezések számát nagyban befolyásolják az időjárási körülmények, a virágzás hossza és az alkalmazott készítmények hatástartama.

cseresznyefa

Teljes virágzásban vannak a cseresznyefák – fotó: Lepres Luca

Az őszibarack virágaiban is gyönyörködhetünk már, sőt az első leveleket már meg is kell védenünk a tafrinás levélfodrosodástól. A fiatal zöld részek egérfüles állapotában megelőző jelleggel kezdjük el a védekezést. Ezután még három alkalommal pirosbimbós állapotban, virágzás végén és terméskötődéskor ismételjük meg, mivel a fertőződésre május elejéig számíthatunk. Jó hír, hogy minél szárazabb és tartósan melegebb (15-20 °C) az időjárás, annál kedvezőtlenebb a körülmény a tafrinának.

gyümölcsfa

Az őszibarack is virágzik – fotó: Lepres Luca

Az őszi kalászosokban nem várhat tovább a gyomirtás

A szántóföldeken sem tétlenkednek a gazdák. A repcében és az őszi kalászosokban is szükség volt már permetezésekre, a kapás kultúrák talaj-előkészítése pedig folyamatos.

szántóföld

Permetezés őszi búzában – fotó: Kassa Gergő

Az őszi kalászosokban a felmelegedés nemcsak a kultúrnövény fejlődését, hanem a gyomokét is felgyorsítja. Virágzik a tyúkhúr, a veronikafajok és az árvacsalán is. Ez azt jelenti, hogy nem várhat tovább a gyomirtás. Károsítók tekintetében a vetésfehérítő bogarak betelepedése erősödik, ellenben a betegségtünetek nem sokasodnak az állományokban.

repce

Virágzatonként 3-5 fénybogár is jelen van a repcében – fotó: Lepres Luca

A repcében nagy számban vannak jelen a repcefénybogarak

Az őszi káposztarepce zöldbimbós, sőt néhol már sárguló virágaiban igen nagy számban vannak jelen a repcefénybogarak. A repcefénybogár imágója a bimbós repcén a termőt rágja meg a virágpor keresése közben. A kártétel nyomán hiányos lesz a termékenyülés, ami a sérült bimbók lehullását és a virágzati tengely felkopaszodását eredményezi.

A fénybogár kártétele különösen veszélyes lehet elhúzódó virágzás esetén, de az eddigi időjárás-előrejelzések szerint emiatt idén nem kell hogy fájjon a fejünk. Úgy néz ki, hőmérséklet szempontjából igen kellemes áprilisra számíthatunk.

Ha még több, növényvédelemmel kapcsolatos hírre, szakcikkre vagy kíváncsi, látogasd meg a Növényvédelem rovatot.
Ingyenes növényvédőszer-keresőnket megtalálod ide kattintva.