A szezontermés java már üvegekben várja a téli befőtt-bontás örömeit. Júniusban azt gondoltam, hogy megnyugtató módon rendeztük a szamóca-eper nevezéktan témát etimológiai szempontból is, amikor a kertben a fű között apró, erdei szamócára emlékeztető piros gömböcskék bukkantak elő. Levelei is nagyon emlékeztettek a szamóca hármasan összetett levelére.
Érdekes véletlen egybeesése volt a szamóca-téma felvetésével, mintha csak üzenni akartak volna a kis piros termések, hogy ők kimaradtak a felsorolásból. Első pillantásra, messziről nézve az erdei szamócára megtévesztésig hasonlóan lapultak a gyepben.

Jobban szemügyre véve azonban sok alaktani - ahogy a botanikusok mondják, morfológiai - eltérést vehetünk észre kedvelt erdei rokonától. Ha rokonok egyáltalán!? Mert korábban ugyan a többi szamócához hasonlóan ezt a növényt is a rózsafélék családjába sorolták, csak nem oly régen került a Pimpó nemzetségbe. A tudományos neve Duchesnea indica volt, csak később kapta a Potentilla indica elnevezést. Itthon indiai szamóca néven ismerik.

Összefoglalva a repertoárt, van tehát erdei szamócánk, melynek közeli rokonai a csattogó és fahéjillatú szamóca. A kerti szamóca számtalan termesztett fajtája is a rózsafélék családjában tartozik, azaz a Fragaria nemzetség tagja, míg az indiai szamócát - mint már említettem - újabban a pimpók - Potentilla spp. - nemzetségébe sorolták a botanikusok. Még annyit érdemes tudni róla, hogy a betelepülő s rohamosan terjedő növények között tarják számon, szerepel is az „Inváziós növényfajok Magyarországon" című szép, színes képekkel illusztrált könyvben. Egyes szerzők szerint mérgező. Nem kell nagy kísértésnek kell ellenálljunk, hogy megkóstoljuk, mert ízetlen és semmilyen illata sincs. Valójában dísznövényként került hazánkba. Egyszerre virító sárga virágai és piros termései tették kedveltté a balkonnövények sorában.

Augusztus a szamócatelepítés hónapja
Ha már szamócánál vagyunk és augusztusban, akkor essék szó egy kis aktualitásról is. Merthogy a szamócát ilyentájt szokták telepíteni. Tavaly mi is ebben a hónapban újítottuk fel kerti szamócásunkat. Alaposan felástam a helyét, majd egy vékony réteg szerves trágyával dúsítottam a talajt. A talajlakó kártevők - főként zsírosra hízott cserebogár pajorok - jórészt a szomszédasszonyunk tyúkjait boldogították. Egyszóval minden rendben levőnek látszott, a palánták mégis guggolva maradtak. Idén ugyan már egy kevés terméssel be is mutatkoztak - régi fertődi és az ugyancsak nosztalgia fajtának számító Gorella osztozott a területen.

A már-már elfelejtett bogdányi szamóca beszerzési helyét időben nem sikerült felderíteni még ebben a mindent tudó internetes világban sem, így harmadiknak csak az erdei szamócának hagytunk egy sor helyet - de végül az is üresen maradt.

Mire érdemes odafigyelni szamóca telepítéskor?
Az első aranyszabály, hogy csak olyan helyet válasszunk, ahol legalább három éve nem volt szamóca. Egyébként is általában három évig hagyható egy helyen a szamóca.  A másik fontos tudnivaló, hogy a szamóca vízigényes növény. Már az augusztusi telepítéskor locsolni kell. Sok helyen látni kiskerti házilagos kivitelezésű csepegtető öntözési rendszert is. Telepítésre pedig igyekezzünk napos területet választani és a talajfertőtlenítés vegyszeres vagy más megoldását se mulasszuk el, mert a szamócás a cserebogarak kedvenc betelepülési helye. A növényápolási teendőkben segítségünkre lehet a talajtakarás fóliával, esetleg szalmával, ami a gyümölcsök tisztaságát is biztosítja.

drip.