A diótermés 2020-ban csak az átlagos termés fele lett. Hogy idén milyen eredménnyel zárnak a diótermesztők, arra lehet tippelni, de az biztos, hogy nem lett könnyebb a helyzet tavaly óta, hiszen a 2020-ban károkat okozó tavaszi fagy idén sem kímélte az ültetvényeket és a nyugati dióburok-fúrólégy is tovább végzi óriási pusztítást okozó tevékenységét.

Az Amerikából származó, az országban először 2011-ben, Kőszeg környékén megjelenő nyugati dióburok-fúrólégy mára gyakorlatilag az egész Dunántúlon tömegesen elterjedt, és néhány éven belül valószínűleg már a keleti határok mentén is tömeges előfordulására számíthatunk. Ellene gépi technikával, ismételt és jól időzített permetezéssel lehet hatékonyan védekezni, amit csupán a nagy ültetvények tudnak hatékonyan alkalmazni. Az intenzív növényvédelemmel nem rendelkező kisebb ültetvényeken a kártevő pusztításának mértéke akár a 100 százalékot is megközelítheti.

Az Agroinform.hu tavalyi felmérésében résztvevő válaszolók mindössze egy százaléka nem találkozott még a problémával, 6 százaléka szórványosnak, 93 százaléka viszont tömeges méretűnek írta le a pusztítást.

Nem csoda, ha drágul a dió

A dió árának emelkedésében nagy szerepe van a tavaszi fagyok miatti terméskieséseknek, a kártevők elleni védekezésnek és az élőmunka gyorsan növekvő költségeinek is.

dió

A dió termesztésében nagy kihívást jelentenek a tavaszi fagyok és a kártevők – Fotó: pixabay

Az Agrárközgazdasági Intézet PÁIR adatai szerint, a Budapesti Nagybani Piacon a hazai dió termelői ára 6 százalékkal volt magasabb szinten 2020-ban 2019-hez képest. A 2020-as betakarítású dióbél ára az idei év első heteiben 10 százalékkal magasabb áron volt elérhető, mint egy évvel előtte, azaz 3140 forint/kilogramm volt az ára.

A tavaly ősszel kiadott sajtóközleményünkben azt írtuk, hogy "az adventi időszakra akár 4000 forint fölé is emelkedhet" a dióbél ára. A vidéki és a budapesti fogyasztói piacokon pedig most az látható, hogy 4200-5000 forintért lehet megvásárolni kilóját már most.

A KSH adatai alapján hazánkban összesen közel 6000 hektáron van dióültetvény, melynek jelentős része, mintegy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében található. Az éves szinten betakarított termés csökkenő tendenciát mutat, a termelői ár pedig emelkedőt.

A fogyasztói árak emelkedése alól tehát a dió sem lesz kivétel. A gyümölcsök árának változásáról és a megváltozott termesztési körülményekről ebben a cikkünkben írtunk.