44/2005. (V. 6.) FVM-GKM-KvVM együttes rendelet a mező- és erdőgazdasági légi munkavégzésről jogszabály rögzíti, hogy pilóta nélküli légijárművel (drónnal) kizárólag a pilóta nélküli légijárművel való kijuttatásra engedélyezett növényvédő szer és növényvédő szernek nem minősülő növényvédelmi hatású termék (készítmény) juttatható ki – írja összefoglalójában a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

A földi vagy a „klasszikus" légi (repülőgéppel és helikopterrel történő) kijuttatásra engedélyezett növényvédő szerek és készítmények alapvetően nem alkalmazhatók ilyen célból. A használatuk csak azt követően lehetséges, ha a meglévő érvényes engedélyokiratukat kiterjesztik a drónnal történő kijuttatásra – emeli ki a hivatal.

A kiterjesztésre vonatkozó kérelmet a Nébih-hez kell benyújtani.


A kérelem benyújtásával kapcsolatos információk, szükséges dokumentumok listája itt olvasható, kérdésekkel pedig a Nébih szakembereit lehet keresni.

Jelenleg nincs a Nébih-nél elbírálásra váró kérelem, azonban a hatóság felkészült rá, hogy minden kérvényt támogató jelleggel, a lehető leggyorsabban elbíráljon – írja a hivatal.

Indexkép: Pixabay