Május 14-én és 15-én Budapesten rendezi meg a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) a 43. Országos Borversenyt. Az ország mind a 22 borvidékéről, 897 tétellel 230 pincészet nevezett a hazai borszakma legnagyobb hagyományú bormustrájára.

borok

Az ország mind a 22 borvidékéről, 897 tétellel 230 pincészet nevezett a hazai borszakma legnagyobb hagyományú bormustrájára – fotó: Hegyközségek Nemzeti Tanácsa

Az Országos Borverseny (OBV) egyedisége, hogy egy háromszintű kiválasztási rendszeren alapul. Az országos megmérettetést megelőző hegyközségi, borvidéki borversenyek komoly szereppel bírnak a nevezett tételek előzetes minősítésében. Ezt az egyediséget növeli, hogy a rendezvény egy szakmai találkozót is jelent mind a bírálat, mind pedig az eredményhirdetés alkalmával.

A bírálatot családi borászatok tulajdonosai, üzemi pincészetek szakértői végzik, kiegészítve az oktatás, kutatás, szakújságírás, kereskedelem és gasztronómia képviselőivel.

Az idei év nagyszámú nevezése és a nevezők száma is jól bizonyítják, hogy az OBV már hosszú évek óta Magyarország legnagyobb borversenye.


Frittmann János

Frittmann János a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa és az Országos Borverseny Szervező Bizottságának elnöke – fotó: Hegyközségek Nemzeti Tanácsa

A 2024-es OBV fővédnöke Dr. Nagy István agrárminiszter, védnökei pedig Dr. Nyitrai Zsolt miniszterelnöki főtanácsadó, és Rókusfalvy Pál nemzeti bormarketingért felelős kormánybiztos.

A rendezvény főtámogatója az idei évben a MBH Bank.

Frittmann János a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa és az Országos Borverseny Szervező Bizottságának elnöke nyitó beszédében kiemelte az Országos Borverseny meghatározó szerepét, rangját a hazai bormustrák között, melyet a folyamatos nagyszámú nevezés is bizonyít.

Elnök úr megköszönte a hazai borszakma kiemelkedő szereplőinek, legyenek azok családi borászatok tulajdonosai, az oktatás, kutatás területének képviselői, valamint borszakértők és borszakírók, hogy aktívan részt vesznek az OBV bírálati folyamatában.

Hollósi Dávid, az MBH Bank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletágának ügyvezető igazgatója a főtámogató hitelintézet képviseletében köszöntötte az OBV részvevőit. Köszöntőjében kiemelte, hogy az MBH Bank a szőlő-bor ágazat finanszírozásában piacvezető szerepet tölt be. Mind a 22 borvidéken vannak partnereik az ágazati szereplői között. Az MBH Bank hisz az ágazatban és bízik annak jövőjében és ebben a szemléletben alakítja ki finanszírozási rendszerét.

Rókusfalvy Pál nemzeti bormarketingért felelős kormánybiztos ünnepi beszédében felhívta a figyelmet az ágazati összefogás fontosságára. A kormánybiztos irányításával működő Nemzeti Bormarketing Ügynökség alapvetésnek tartja, hogy a magyar bor innovatív és célcsoport releváns módon jelenjen meg a hazai és nemzetközi piacokon, vásárokon kiállításokon.

Kiemelte annak a fontosságát, hogy a nemzetközi expójelenlétek mellett hazánkba is invitáljuk a borvilág legbefolyásosabb véleményformálóit, kereskedőit annak érdekében, hogy közvetlenül benyomást kapjanak a magyar borról, borvidékekről és így segítsük az export-tevékenységet; ezt a célkitűzést képviselte a Hungarian Wine Summit idén áprilisban, ahol lehetőségük volt a magyar borászoknak építeni nemzetközi kapcsolataikat is.

Rókusfalvy Pál nemzeti bormarketingért felelős kormánybiztos

Rókusfalvy Pál nemzeti bormarketingért felelős kormánybiztos – fotó: Hegyközségek Nemzeti Tanácsa

A 43. OBV-t Dr. Nagy István miniszter nyitotta meg. Ünnepi közöntőjében a Miniszter kiemelte:

„Az idei évtől megnyíltak a KAP Stratégiai Terv forrásai a borágazat számára. Egy újabb jelentős forrást, évente 10-11 milliárd forintot tesznek lehetővé a vidékfejlesztési támogatások is. Összességében az ágazat támogatására a 2027-ig tartó pénzügyi időszakban 112 millió eurót tudunk fordítani."

A Miniszter felhívta figyelmet azokra az eredményekre, melyek a kormányzat és a HNT összefogásában valósultak meg. Ennek az összefogásnak a keretében indult el 2024. áprilisában az unióban is egyedülálló Winelabel, a borászati termékekkel kapcsolatos digitális tápértékjelölési rendszer és szintén kormányzati támogatással 2024-ben újra nyomtatott formában kiadásra kerülő legrégebbi agrár szaklap, a Borászati Füzetek.

Dr. Nagy István miniszter – fotó: Hegyközségek Nemzeti Tanácsa

„A HNT 2020-ban önálló „kulturált borfogyasztási alapot" hozott létre, melynek pénzügyi forrását elsősorban a magyar borászatok önkéntes befizetései jelentik. A borkultúra csak a tudatos borfogyasztás keretein belül értelmezhető.

A magyar borászok felelősségvállalásának megvalósításával a HNT a Magyar Bor Akadémiát bízta meg. Ennek egészségre gyakorolt hatásainak komplex megközelítését vállalta fel a Magyar Bor Akadémia a mai megnyitó ünnepségen történt ünnepélyes aláírással." – húzta alá Frittmann János.